Digitala fakturor från Helsingborgs stad

Från och med 1 april 2023 kan du få dina fakturor från Helsingborgs stad antingen som e-faktura till din internetbank eller till din digitala brevlåda. Om du har en digital brevlåda från (Kivra, Billo, min myndighetspost) sedan tidigare får du nu automatiskt dina fakturor från Helsingborgs stad där från och med den 1 april.

E-fakturan för privatpersoner har samma utseende och innehåller samma uppgifter som en pappersfaktura.

Betala räkningar med digital brevlåda

En digital brevlåda är en slags e-tjänst, antingen webbaserad eller via mobilapp. Med en digital brevlåda får du post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt i stället för på papper. Du loggar in med hjälp av godkänd  e-legitimation, mobilt bank-id eller Freja e id +.

Vanliga frågor och svar om digital brevlåda

Gör så här för att få e-faktura

Får du redan e-fakturor från Helsingborgs stad behöver du inte göra något alls. De fortsätter att komma. För att du ska börja få e-faktura behöver du anmäla det genom något av följande alternativ:

Alternativ 1: När du betalar din månadsfaktura via något av de plusgiron som staden har för e-fakturor får du en fråga av din internetbank om du vill anmäla dig till e-faktura. Följ därefter instruktionerna.

Följande av stadens plusgiron är aktiverade för e-faktura:

Plusgiro Plusgiro
475 75 02-2 416 06 04-7
495 71 04-5 483 10 04-9
495 72 04-3 418 59 01-8
475 76 04-6 475 79 01-6
417 35 03-6 475 79 00-8

Alternativ 2: Gå in på din internetbank direkt och anmäl via deras anmälningsfunktion för e-faktura.

Detta gäller om fakturan inte är ställd på dig

Det går bra att anmäla dig som e-fakturamottagare även om fakturan inte är ställd till dig personligen. Till exempel om du sköter betalning av fakturor åt en anhörig och vill få hens fakturor som e-fakturor direkt till din internetbank. Gör på samma sätt som vi beskrivit ovan – alternativ 1 eller 2 – och följ därefter instruktionerna i din internetbank för hur du ska göra när du vill ha e-fakturor där någon annan är kunden.

Detta gäller om du betalar dina fakturor via autogiro

Även om du betalar dina fakturor från Helsingborgs stad via autogiro så går det bra att få dina autogiroavier elektroniskt direkt till din internetbank. Dessa ska då inte betalas manuellt, eftersom betalningen sköts automatiskt via autogirot, utan de är ett underlag till den betalning som dras från ditt konto. För att få dina autogiroavier elektroniskt gör du på samma sätt som för att få elektroniska fakturor (alternativ 2).

Därför kommer vissa fakturor från Helsingborgs stad i pappersformat trots att du anmält dig till e-faktura

Det finns olika anledningar till varför någon som anmält sig till e-faktura ibland ändå får en pappersfaktura från oss:

  • Vi vill skicka något tillsammans med din faktura som inte kan gå iväg i elektroniskt format, till exempel ett parkeringstillstånd eller en informationsbroschyr.
  • Du får fakturor från stadens fastighetssystem som för närvarande endast kan producera pappersfakturor.
  • Du får fakturor i egenskap av enskild firma och har endast uppgett ett 10-siffrigt personnummer till oss. Banken kräver att vi har 12-siffriga nummer för att e-fakturor ska hanteras. Hör av dig till oss (kontaktuppgifter på din senaste faktura) så kompletterar vi ditt personnummer i vårt register så att du kan få e-fakturor framöver.

Så gör du om du inte vill ha e-faktura

Om du inte anmäler dig till e-faktura kommer du att få dina fakturor skickade till dig via post, precis som tidigare.

Om du har anmält dig till e-faktura men önskar återgå till pappersfaktura, så avanmäler du dig från e-fakturor från Helsingborgs stad via din internetbank.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.