Missbruk och beroende

Är du orolig för att du dricker för mycket alkohol? Tar du droger och vill ha hjälp med att sluta? Spelar du för mycket om pengar? Eller bekymrar du dig för någon i din närhet som missbrukar eller far illa? Här kan du få hjälp.

Rådgivningen

Rådgivningen är en öppen mottagning för dig som har ett beroende eller riskbruk eller för dig som är anhörig till någon som har problem med spel, alkohol eller andra droger. Besöken hos Rådgivningen är gratis och du ska vara skriven och bosatt i Helsingborgs stad. Du får normalt en samtalstid inom två veckor.
Här kan du läsa mer om spelmissbruk och spelberoende.

Telefon: 042-10 66 63.
E-post: infoasdr.sof@helsingborg.se.
Besöksadress: Bollbrogatan 10, Helsingborg.

Maria Nordväst – mottagning för unga

Maria Nordväst erbjuder rådgivning och behandling för dig som är upp till 25 år och har problem med alkohol eller droger. Besöken är gratis.

Hos Maria Nordväst kan du få ett samlat stöd av familjebehandlare, kurator och psykiatrisjuksköterska.

Du som anhörig eller närstående till en ung person med riskbruk eller missbruk kan också söka råd och stöd.

Maria Nordväst hittar du på Bruksgatan 29 i Helsingborg.

Ring till vår mottagningstelefon: 042-406 30 80.

Eller kom på vår drop in-tid:
Måndagar 16:00-19:00.

Din husläkare eller vårdcentral

Om du är orolig för din konsumtion av alkohol eller droger kan du vända dig till din husläkare eller vårdcentral. De har öppet på vardagar mellan klockan 08:00-17:00.

Wemind – för dig som bor i södra Helsingborg

Wemind är en specialiserad psykiatrimottagning för dig som bor i södra Helsingborg (Söder, Planteringen, Råå, Rydebäck, Närlunda, Ramlösa, Påarp och Ekeby). Hit kan du få remiss om du har problem med missbruk och beroende i kombination med psykisk ohälsa.

Telefon 042-36 40 50.
Besöksadress: Nedre Nytorgsgatan 13 Helsingborg.

Beroendevården – för dig som bor i norra Helsingborg

Beroendevården har som uppdrag att efter remiss utreda och behandla dig som bor i norra Helsingborg och som har problem med missbruk och beroende i kombination med psykisk ohälsa.

Insatser via socialförvaltningen

Insatserna nedan kan du få genom att ansöka hos socialförvaltningen. Kontakta mottagningen, telefon: 042-10 64 56.

KBT

Socialförvaltningen kan erbjuda behandling inriktad på kognitiv beteendeterapi (KBT). Det är en verksamhet som sträcker sig över 4-6 månader och efter avslutad behandling, erbjuds en eftervårdsverksamhet under 1 år. Verksamheten erbjuder både kvinnogrupp och mansgrupp i öppen och sluten verksamhet. Verksamheten är på bistånd, men i vissa fall kan det ske biståndsfritt.

Flexibla teamet

Flexibla teamet är ett team som kan åka hem till invånare, besöka olika stödboende och bedriva återfallsprevention och motiverande arbete. Stödet kan ges i grupp och enskilt. Detta team är skapat utifrån att många människor inte ”passar in” i de vanliga grupperna. Teamet vänder sig till missbruk, riskbruk och beroende.

12-stegsbehandling

12 stegsbehandlingen arbetar med internat och öppenvårdsbehandling över 10 veckor och med en eftervårdsbehandling som går över 1 år. Grupperna är mixade med män och kvinnor. För att få en plats krävs bistånd.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.