Projektet 300 testcyklister summeras i metodguide

Under 2022 och 2023 har 300 helsingborgare deltagit i forskningsprojektet 300 testcyklister genom att cykla till jobbet under sex veckor. Tack vare deltagarnas svar i enkäter och intervjuer vet vi nu mer om vad som gör att bilpendlare börjar cykla i stället. Resultatet delar vi med med oss av genom metodguiden Från bilist till cyklist på sex veckor.

Metoden testcyklist har fungerat bra för att ändra resvanor bland invånarna i Helsingborg. Av de helsingborgare som provat på att cykla till jobbet i stället för att köra bil under sex veckor är det 87 % som uppger att de ska fortsätta cykla efter testperioden.  

Forskningsprojektet 300 testcyklister genomfördes i samarbete med Lunds universitet. Under 2022 och våren 2023 bjöd vi in helsingborgare som kör bil till jobbet eller skolan att delta i projektet. Målet var att 300 personer skulle delta som testcyklister för att kunna mäta effekt och genomföra forskning på metoden. Den som vanligtvis kör bil till jobbet eller skolan kunde delta genom att i stället cykla under sex veckor. Deltagaren använde sin egen cykel och fick ett startpaket med cykeltillbehör. 

Undersöker varför metoden fungerar

Genom detta projekt undersökte vi tillsammans med forskare vid Lunds universitet varför metoden testcyklist fungerar. Vad är det som gör att vi ändrar vanor och börja cykla i stället? Finns det skillnader mellan olika grupper och områden? Vi har också under en period undersökt om testcyklister i ett begränsat geografiskt området lockar andra att börja cykla. Under hösten 2023 sammanställdes resultat och forskningsintervjuer i projektet. 

Testcyklister får motion och sparar pengar

Efter några cykelturer har många testcyklister upptäckt en rad fördelar. Forskning visar att den som cyklar ofta är friskare och mindre stressad. Många korta resor går snabbare på cykel än med bil, även om det är en vanlig tvåhjuling. Och du får pengar över till annat. Om du har en elcykel kan du pendla långt och spara ännu mer tid och pengar. En lastcykel kan användas till att lämna och hämta barn, storhandla eller för helgens picknick. 

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.