De flesta olyckor sker i mörker – använd reflex!

Det kanske är det viktigaste du gör idag. Att ta på dig reflexen. Då ser bilisten dig från 125 meters håll istället för bara 25 meter. Den där lilla ljuspunkten i mörkret kan göra all skillnad i världen. Både när du går och när du cyklar. Tack för att du finns – och syns!

Att bära reflex minskar risken för att råka ut för en olycka då du syns redan på 125 meters avstånd. Men utan, syns du inte förrän bilen är 20-30 meter ifrån. Det är en riskabelt kort sträcka för en bilist att hinna sakta in i tid.

När kvällarna blir mörkare är det hög tid att se över cykellamporna och sätta på sig reflexer och reflexväst. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska olycksrisken.

Det är också viktigt att komma ihåg att reflexer är en färskvara, så testa din reflex ofta. Reflexer behöver bytas ut vartannat år eftersom reflexförmågan blir sämre när de slits eller utsätts av värme och vatten. Testa en gammal reflex genom att hålla den bredvid en ny reflex och sedan lysa på den med en lampa

Nu under hösten gör Helsingborgs stad och Polisen nordvästra Skåne en gemensamma satsning för att uppmärksamma vikten av att bära reflex i höst- och vintermörkret. Vi delar ut reflexer på till exempel Helsingborg kontaktcenter och på biblioteken. Polisen genomför också cykelljuskontroller så att de som cyklar har rätt utrustning på sin cykel för att synas bättre.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?