Obs. Renovering på Pålsjöbaden från 4 april - 22 maj
Läs mer längre ner på sidan om hur det påverkar dig som besöker oss.
Pålsjöbaden
Pålsjöbaden ligger längs strandpromenaden norr om Gröningen. Här kan du njuta av bastubad, sol och sköna dopp. På Pålsjöbaden finns skilda nakenbad och både fukt- och torrbastu. Badet rymmer också ett inglasat café i mitten av badhuset.
Öppettider 4 april–22 maj
Mellan 4 april och 22 maj är våra öppettider begränsade på grund av renovering av Pålsjöbadens herravdelning. Vi kommer därför att fördela öppettiderna i damernas avdelning mellan damer och herrar under dessa veckor. Vi tidigarelägger även Kallis sommarsäsong för att kunna erbjuda fler tider, läs mer om Kallis öppettider här. Bastuchill och bastuextrem är pausat till september.
Entré och café stänger en timme tidigare än kallbadhuset.
Frågor och svar om renoveringen på Pålsjöbaden
error_outline
I slutet av oktober 2021 upptäckte personal på Pålsjöbaden att det var fukt i panelen mellan herrarnas bastu och café. Efter en närmare inspektion konstaterade byggfirman att det var fukt i panelen i både damernas och herrarnas bastur, samt relaxavdelning i panelen mot caféet. Tillsammans med fastighetsförvaltningen bestämde Fritid Helsingborg för att genomföra några direkta åtgärder för att få bort fukten. Större åtgärder planerades till våren 2022 för att påverka kallbadsäsongen så lite som möjligt.
Renoveringen av herrarnas bastu pågår från den 4 april och pågår som längst fram till den 21 maj. Damernas bastu kommer att renoveras samma period 2023. All panel och isolering kommer att rivas och ett nytt basturum kommer att byggas. I samband med renoveringen kommer vi att förnya designen i våra basturum och förbättra arbetsmiljön för personal och gäster. Vi kommer också att isolera basturna bättre, för att på så sätt minska energiförbrukningen.
Under renoveringen är öppettiderna i damernas avdelning fördelade mellan damer och herrar. Damer kommer att ha tillgång till bad och bastu under tisdagar, torsdagar och lördagar. Herrar kommer att ha tillgång under måndagar, onsdagar, fredagar och söndagar. Vi tidigarelägger också kallbadhuset Kallis sommarsäsong från och med 4 april, så att vi kan erbjuda fler tider. Normalt sett startar sommarsäsongen 1 maj. Ljud från renoveringen kan påverka bastuupplevelsen.
Badhus ska tåla mycket fukt, men den konstruktion som valdes att användas på Pålsjö har i praktiken inte klarat av den höga fukthalten i kombination med det höga antal timmar som basturna är igång per dygn. Basturna används också med en högre temperaturer än de var tänka för från början, och detta påverkar också hur konstruktionen klarar av fukten.
Det är eftersom det är fler herrar än damer som badar på Pålsjöbaden.
Problemet har kommit bit för bit i takt med att badet nyttjats mer frekvent. Hösten 2021 upptäcktes fukt i basturna och vi öppnade då upp träpanelerna mellan herr- och dambastun mot caféet för att ta bort en del av den fuktskadade panelen för att vi skulle kunna fortsätta erbjuda kallbad under högsäsongen.
Vid tidigare fälle har vi gjort förbättringar i ventilationen för att ventilera ut fukt mer effektivt. Detta har inte varit tillräckligt för konstruktionen i basturna, som nu behöver ses över i sin helhet för att klara mycket bastubad framöver.
Ja, allt fuktigt material är borta sedan november då Fastighetsförvaltningen gjorde omedelbara åtgärder för att få bort fukten på både dam- och herrsidan.
Ja, för att öka tillgängligheten för alla, flyttar familjebadet från Kallis till Pålsjöbaden under renoveringen.
Alla årskort och klippkort gäller sedan tidigare på både Kallis och Pålsjöbaden.
Ja, caféet är öppet som vanligt under renoveringen.
Ordinarie priser
Kort och taggar gäller på både Pålsjöbaden och Kallis. Det innebär att du kan bada på båda kallbadhusen till samma pris. För dig som har haft ett årskort under perioden 1 januari-31 maj 2021, när kallbadhusen delvis har varit stängda, så kommer ditt årskort att bli förlängt med de dagar. Om du har frågor kring ditt årskort är du välkommen att kontakta Pålsjöbaden eller Kallis.
Barn under 16 år är välkomna i sällskap av vuxen.
Barn under 13 år går in gratis tillsammans med förälder.
Barn under 10 år är välkommen till samma bastu som föräldern, oavsett kön.
Information om Pålsjöbaden
Välkommen på bastuchill på Pålsjöbaden, en avkopplande aufguss-upplevelse med det lilla extra. I en bastuchill ingår aufguss, en saltskrubb, juice och färsk frukt. Följ oss gärna i sociala medier för mer information om veckans aktiviteter.
Tid: torsdagar klockan 18-20 (insläpp mellan klockan 18.00 och 18.30) Pris: 130 kronor + entrépris. Du som har ett års- eller klippkort kan använda det till entré. Boka: via receptionen eller palsjobaden@helsingborg.se
Aufguss är en tio minuter lång mindfulness i bastun. Njut av ett värmande bastubad och utsikt över sundet med väldoftande eteriska oljor över bastuns heta stenar. Doft och värme fläktas sedan mjukt ner på dig som bastar, med hjälp av en handduk.
Tider för aufguss i bastun
För tillfället erbjuder vi inte aufguss utan hänvisar till bastuchillen.
Med reservation för eventuella ändringar. Ring gärna innan ditt besök, telefon 042-10 61 96.
Det finns omklädningsrum på både herr- och damsidan där du kan hänga dina kläder på krokar. I varje omklädningsrum finns små värdeskåp som du gärna får använda. Du låser våra små värdeskåp med ett hänglås. Om du inte har ett hänglås med dig kan du köpa ett i kassan för 40 kronor. Utomhus vid badtrapporna finns hytter där du kan ha dina kläder över dagen. Det är alltså inte tillåtet att lämna kvar kläder i hytterna under natten.
I hjärtat av Pålsjöbaden hittar du vårt café. Här kan du slå dig ned och njuta av något gott och se ut över Öresund. Du kan köpa båda varma och kalla drycker samt enklare rätter och fikabröd.
Du kan låna en handduk för 30 kronor. Sommartid finns det ett begränsat antal solstolar och kuddar att låna gratis. Du är välkommen att ta med din egen solstol. Om du har tillgång till din egen stol ser vi gärna att du låter övriga gäster låna våra solstolar.
På Pålsjöbaden är dusch obligatoriskt innan bastubad.
Bastun och caféet är en plats för lugn och ro.
På Pålsjöbaden är vi utan badkläder i bastun och använder handduk att sitta på.
Använd gärna badskor då golven är hala, inomhus såväl som utomhus
på trädäcket.
Pedikyr, manikyr och rakning gör vi hemma.
Glasförpackningar av olika slag får inte medtas.
På Pålsjöbaden dricker vi inte alkohol och vi röker inte,
varken inomhus eller utomhus.
Solstolar finns att låna under sommaren och lämnas tillbaka efter lånet.
På Pålsjöbaden visar vi varandra hänsyn. Telefonen ska vara på ljudlöst och
fotografering är inte tillåten bland andra gäster.
Att bada bastu och kallbad tycker vi är bland den bästa friskvården du kan ge dig själv.
Det är en avkopplande upplevelse som reducerar stress och lindrar smärta
och stelhet i muskler och leder.
I bastun producerar din kropp rikligt med svett på kort tid och på så sätt
blir kroppen av med avfallsämnen så som salter, kväve, bly, nickel och
kadmium.
När du utsätter din kropp för växelvis kyla och värme får ditt hjärta pumpa
snabbare. Din syreupptagning ökar och likaså din blodcirkulation.
Värmeväxlingen främjar din ämnesomsättning och stärker ditt
immunförsvar. Det ger dig mer energi.
Värmen stimulerar tre av kroppens viktiga hormoner: serotoniner som
bidrar till välbefinnande och god självkänsla, oxytociner för lugn och ro,
samt endorfiner för lyckokänsla och smärtlindring.Viktigt att tänka på!
Undvik bastu och kallbad vid sjukdomskänsla, om du har akut migrän eller
haft en hjärtinfarkt. Rådgör med din läkare om du har en hjärtsjukdom,
högt blodtryck, svaga nerver eller överaktiv sköldkörtel. Är du äldre och har
lågt blodtryck ska du vara försiktig vid kylning av kroppen.Forskningen baseras på Hans Hägglunds bok Bastuboken: heta fakta om bastu och hälsa.Källhänvisning: Hägglund, Hans (2020). Bastuboken: heta fakta om bastu och hälsa. Ekerlids.
Pålsjöbaden på sociala medier
Följ Pålsjöbaden på Instagram och Facebook. Här får du de senaste uppdateringarna om badtemperatur, öppettider och olika evenemang på kallbadhuset.
Kom ihåg att bad sker på egen risk och att målsman ansvarar för sina barn. För att undvika olyckor, kontrollera alltid våghöjd, havsströmmar och ta det försiktigt om det finns is på trappstegen.