Aktuellt på stadsarkivet

På stadsarkivet anordnas en rad evenemang som är öppna för allmänheten så som föreläsningar och utställningar. Föreläsningarna är på Stadsarkivet, Västra Sandgatan 7, våning 3. Det är begränsat antal platser till samtliga arrangemang. Ring 042-10 73 32 för att boka din plats.

Lär känna 10 historiska helsingborgskvinnor

Tisdag 21 februari 15.00

Helsingborgs historia är så mycket mer än mäktiga män och rika konsuler, men det syns inte så ofta i historieböckerna. Projektet Kvinnokarta Helsingborg ville ändra på det och lyfte fram flera spännande kvinnoöden som fick stor uppmärksamhet.

Den här föreläsningen utgår ifrån den första kartan som projektet skapade där du får möta alltifrån en vacker filmstjärna till en fasansfull barnamörderska.

Föreläsare: Camilla Bergvall som ledde projektet Kvinnokarta Helsingborg och som har skrivit en biografi om Nanny Palmkvist.

Miljonprogrammet – En miljon bostäder på 10 år

Tisdag 14 mars 15.00

Under åren 1965-1975 skulle det byggas en miljon bostäder för att bygga bort bostadsbrist och dåliga bostäder. I Helsingborg byggdes flera nya bostadsområden. Drottninghög var Helsingborgs första miljonprogramsområde och Dalhem blev en av de sista. Vad var tankarna bakom bostadsbyggandet? Vilka mål hade planerare och arkitekter och hur togs de nya områdena emot?

Vi beger oss till 1960- och 1970-talets Drottninghög och Dalhem med hjälp av arkivdokument, fotografier och minnen. Välkommen till det förflutna.

Föreläsare: Anja Petersen, filosofie doktor i etnologi och verksam vid Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Hotell Högvakten och de två kvinnor som stod bakom: Elin och Inga Olsson. Fragment från en familjehistoria

Tisdag 11 april 15.00

Adel Kjellström porträtterar sin mormor Elin och sin mor Inga som under många år drev Hotell Högvakten vid Stortorget. Två drivande entreprenörer som verkade i en manlig bransch och som har serverat och roat många helsingborgare.

Elin föddes på Svinhults gård nära Jönköping år 1887. Vid 19 års ålder reste hon till Helsingborg. Av sina föräldrar fick hon 300 kronor i startkapital som hon omsorgsfullt gömde i sina strumpor. Snart fick Elin arbete på Conditori Signe Bergqvist, en verksamhet hon efter några år tog över. År 1921 köpte Elin Högvakten tillsammans med sin man. Under årens lopp utvecklades verksamheten till konditori, restaurang och hotell som drevs i nära 60 år. Under åren 1926-1939 drevs även Hamnpaviljongen.

Föreläsare: Adel Kjellström har tillsammans med sina två bröder donerat Högvaktens arkiv till Helsingborgs stadsarkiv, en viktig pusselbit i stadens nöjeshistoria och kvinnlig företagsamhet. Adel har i mer än 40 år arbetat med svensk filmproduktion och har även varit lärare i ämnet. Han är också verksam som musiker och konstnär och ger här ett närgånget porträtt av två intressanta kvinnor.

Petter Olsson – konsuln som förvandlade Helsingborg

Tisdag 16 maj 15.00

Petter Olsson (1830-1911) hade ett spännande liv. Han var en framgångsrik företagare och politiker, hade stor betydelse för Helsingborgs starka utveckling och var stadens rikaste 1870. I Stockholm kallades han för Helsingborgskungen. Men trots att det är länge sedan han var verksam är han inte bortglömd. En släktförening vårdar minnet och det finns idag mer än 500 ättlingar till Petter Olsson och Mannette Brunnström.

Föreläsare: Roland Classon, tidigare journalist på Helsingborgs Dagblad, aktuell med en bok om Petter Olsson och släktföreningens verksamhet.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.