Aktuellt på stadsarkivet

På stadsarkivet anordnas en rad evenemang som är öppna för allmänheten så som föreläsningar och utställningar. Föreläsningarna är på Stadsarkivet, Västra Sandgatan 7, våning 3. Det är begränsat antal platser till samtliga arrangemang. Ring 042-10 73 32 för att boka din plats.

En sällsynt vänskap – Key och Lagerlöf

Tisdag 4 oktober 15.00

I över tre decennier brevväxlade Ellen Key och Selma Lagerlöf, två av våra stora namn i svensk historia, men deras vänskap har genom åren varit ifrågasatt. Hur var det, fanns det något mer än meningsskiljaktigheter? Louise Lindblom, lärare och fil. mag i historia har i sin bok Ellen Key och Selma Lagerlöf – Breven publicerat och gått igenom alla brev. Kvinnofrågan och fredsarbetet var två gemensamma nämnare. Selma Lagerlöf och Ellen Key hade en sällsynt vänskap under en tid då samhället var i förvandling.

Laröd – så här startade det

Tisdag 1 november 14.00

Laröd från medeltiden till nutiden. En presentation av det gamla bondesamhället Laröd som blev dagens förort i norra delarna av staden. Bertil Ask är född och uppvuxen i Laröd. Han har varit yrkesverksam inom flyget och bott på olika platser, från Sigtuna i norr till Melbourne i söder. Idag är han en pensionär och bosatt i Blekinge. När släktforskningen kom in i hans liv blev det denna hobby som sedan ledde till hans intresse för hembygden och Laröd.

Fotograf Lina Jonn

Tisdag 22 november 15.00

Marika Eriksson från ”Kvinnohistoria” berättar här om fotograf Lina Jonn, en fotografisk pionjär som drev en framgångsrik fotostudio i Lund tillsammans med sina systrar. Lina, som dog alldeles för ung, efterlämnade en verksamhet som kom att drivas vidare av flera kvinnor som dokumenterade glädje och sorg för flera generationer skåningar. Hör den fängslande historien om Lina Jonn, hennes systrar och hur de som kvinnor på 1800-talet, genom fotografyrket, kunde hitta en plats som konstnärliga och driftiga kvinnor i en mansdominerad värld.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?