Aktuellt på stadsarkivet

På stadsarkivet anordnas en rad evenemang som är öppna för allmänheten så som föreläsningar och utställningar. Föreläsningarna äger rum på Stadsarkivet, Västra Sandgatan 7, våning 3. Det är begränsat antal platser till samtliga arrangemang. Ring 042-10 73 32 för att boka din plats.

Sundet, sillen och hamnen

Tisdag 15 mars 15.00

Föredraget handlar om Öresund, en ström av sill, guld och blod.

Birgitta Jönsson, författare, auktoriserad skåneguide och föredragshållare berättar om färjemännen som transporterade varor och människor mellan Helsingborg och Helsingör. Om hjältarna på båda sidor av sundet som räddade flyktingar under andra världskriget. Små nedslag i ett stort ämne.

Den kompromisslösa Nanny Palmkvist

Tisdag 19 april 15.00

Nanny Palmkvist (1862-1940) stod på barrikaderna i sekelskiftets Helsingborg med en vision om ett helt nytt samhälle. Hennes kompromisslöshet i kampen för rättvisa väckte stort motstånd bland dåtidens makthavare, men det gjorde henne inte mindre benägen att fortsätta arbeta för vad hon trodde på.

Under den här föreläsningen får du lära känna personen Nanny Palmkvist och några av hennes idéer. Föreläser gör Camilla Bergvall som är författare till biografin om Nanny Palmkvist ”Att arbeta för en idé är att leva” och initiativtagare till projektet Kvinnokarta Helsingborg som satte stadens historiska kvinnor på kartan.

Den fantastiska leken. 100 år med Helsingborgs stadsteater

Tisdag 24 maj 15.00

Helsingborgs stadsteater har genom hundra år överlevt olika kriser och utmaningar. Den första kom redan 1923, två år efter bildandet!

Om Sveriges äldsta stadsteater berättar Ulf Dahlström, redaktör för boken ”Den fantastiska leken”, som skildrar de första hundra åren av stadens stolta teaterverksamhet.