Aktuellt på stadsarkivet

På stadsarkivet brukar anordnas en rad evenemang som är öppna för allmänheten så som föreläsningar och utställningar. Här kan du ta del av stadsarkivets vårprogram.

Föreläsningarna är på Stadsarkivet, Västra Sandgatan 7, våning 3.

Anmäl dig

Det är begränsat antal platser till samtliga arrangemang. Ring 042-10 73 32 för att boka din plats.

Jag har alltid längtat

Tid: Tisdagen den 20 februari klockan 15.00

Siggan Nyberg, författare, föredragshållare och företagare debuterade som författare vid en ålder  av 82+. Debutromanen ”Jag har alltid längtat” beskriver hennes barndom när hon som femåring drevs på flykt av ryssarna under andra världskriget. Efter två flykter och en flytt till annat land fick hon uppleva hur det var att vara krigsbarn i Sverige. Samma sker idag i Ukraina. Under föreläsningen väver hon in dessa likheter och funderar över varför vi aldrig lär oss av historien. Flykten beskrivs utifrån barnets perspektiv och visar på att det är barnen som utsätts för de värsta trauman och hur detta sedan kan påverka en livet ut. Siggan är djupt engagerad i Ukrainahjälpen i Skåne och anser att vi alla måste ställa upp medan vi ännu kan, för demokrati, fred och frihet. I sina föredrag belyser hon likheterna hur kriget var för barnen under andra världskriget samt hur det kan vara för de ukrainska barnen idag.

Helsingborg på 1970-talet

Tid: Tisdagen den 12 mars klockan 15.00

Henrik Ranby berättar med utgångspunkt i sin självbiografiska barndomsskildring Decemberbarn om hur det kunde vara att växa upp i 1970-talets Helsingborg. Pojktillvaron utspelar sig på Ringstorp, på Tågaborg, på S:t Jörgenskolan med också i Mariakyrkan och Boréus leksaksaffär. Det är ett Helsingborg med rivningskåkar och avgaser och en skolgång med psalmsång och platåtofflor.

Henrik Ranby, f. 1965 i Helsingborg, är docent i konstvetenskap, universitetslektor i kulturvård vid Göteborgs universitet och författare. Läs mer om Henrik Ranby på¨hd.se. 

Bakom kulisserna på stadsarkivet

Tid: Tisdag 16 april klockan 15.00

Följ med på en guidad rundtur i arkivens magasin och ta del av unika dokument. Här visar vi guldkorn ur arkiven, som till exempel barnmorskeböcker, hundskattelängder, handlingar från barnavårdsnämnden och nykterhetsnämnden, ritningar och kartor.

Max antal deltagare 15 personer.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.