Aktuellt på stadsarkivet

På stadsarkivet anordnas en rad evenemang som är öppna för allmänheten så som föreläsningar och utställningar. Föreläsningarna äger rum på Stadsarkivet, Västra Sandgatan 7, våning 3. Det är begränsat antal platser till samtliga arrangemang. Ring 042-10 73 32 för att boka din plats.

Bakom kulisserna på stadsarkivet

Tisdag 12 oktober 15.00

Följ med på en guidad visning i arkivens magasin och ta del av unika dokument.

Idrottsplatsen Olympia

Tisdag 26 oktober 15.00

Modellmakare Rolf Sjölander visar sin fantastiska, detaljrika miniatyrmodell över Olympiastadion och berättar om arbetet bakom.

Hilda Änglamakerskan

Tisdag 16 november 15.00

Kristian Graah-Hagelbäck har nyligen gett ut en bok om änglamakerskan Hilda Nilsson som åren 1915-1916 tog livet av åtta spädbarn hon fått i sin vård. Kristian Graah-Hagelbäck är socionom och civilekonom och detta är hans andra bok. Välkomna till en spännande föreläsning om ett dramatiskt kvinnoöde.

Ingeborg Holm; Vad kan ett människoöde och en känd stumfilm berätta om Helsingborgs fattigvård?

Tisdag 7 december 15.00

1918 kom stumfilmen Ingeborg Holm. Det blev en skandalsuccé. Än idag kan man se filmen på YouTube. Skådespelet Ingeborg Holm skrevs av Nils Krok i Helsingborg redan 1906 och pjäsen sattes upp på teatern samma år. Den sades vara verklighetsbaserad och kritiserade den tidens fattigvård. Nils Krok kan betraktas som en tidig whistleblower. Hur var det egentligen ställt med den svenska fattigvården kring sekelskiftet 1900? Vem var Ingeborg Holm och historien bakom dramat? Anja Petersen, fil.dr. i etnologi berättar.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?