Aktuellt på stadsarkivet

På stadsarkivet anordnas en rad evenemang som är öppna för allmänheten så som föreläsningar och utställningar.

Föreläsningarna är på Stadsarkivet, Västra Sandgatan 7, våning 3.

Anmäl dig

Det är begränsat antal platser till samtliga arrangemang. Ring 042-10 73 32 för att boka din plats.

Kulturrunda 2023 Fristående museer – Historia i rörelse

Söndag 10 september klockan 10.00–15.00

I samarbete med Folkrörelsearkivet och Skånes Näringslivsarkiv och andra fristående museer i NV Skåne öppnar vi upp för Kulturrunda 2023. Under dagen får du lära känna våra verksamheter lite bättre och gå med på en rundvisning i magasinet. Se gärna vårt instagram (hbgstadsarkiv) för mer information om dagens program. Begränsat antal platser på grund av utrymmesskäl

Mordet på Dagmar Kofoed

Tisdag 19 september klockan 15.00

Lokal- och kriminalhistorikern Glenn Lauritz Andersson berättar med hjälp av ett unikt bildmaterial om det olösta, mystiska mordet på unga danskan Dagmar Kofoed, en prostituerad från Köpenhamn som hittades död år 1908 i utkanterna av Helsingborg. Mordet skapade stora rubriker i pressen, inte minst på grund av en skandalomsusad polisutredning. Föreläsningen behandlar det tidiga 1900-talets sociala villkor för de kvinnor som levde utanför samhällets ramar samt den dåtida synen på brott och straff. Fokus ligger på Helsingborgs lokalhistoria samt svenska och danska arkivkällor där den unga Dagmars liv har kartlagts. Vem var egentligen Dagmar Kofoed? Och vad var det som hände den där hemska natten 1908?

Föreläsare: Lokal- och kriminalhistorikern Glenn Lauritz Andersson

Ljus i oktobermörker och sen…

Tisdag 3 oktober klockan 15.00

Författaren och dramatikern Henrik Valentin med rötter i Helsingborg berättar i sitt gestaltande bildföredrag om de dramatiska händelser som utspelades när de danska judarna flydde undan nazisternas förföljelse i oktober 1943. I bland annat Helsingborg och nordvästra Skåne organiserades mottagandet på bara några dagar tack vare ett stort antal frivilliga. Henrik Valentin lyfter också fram flyktingarnas liv i Sverige fram till återvändandet.

Föreläsare: Författaren och dramatikern Henrik Valentin

Arkivens Dag

Lördag 11 november klockan 11.00–15:00

På Kulturmagasinet, Fredriksdal. Se separat program.

Elin Wägner

Tisdag 21 november klockan 15.00

Journalist, författare, feminist, miljökämpe och tillfällig helsingborgare. Anja Petersen berättar om Elin Wägner utifrån arbetet med den kommande lokalhistoriska utställningen på Dunkers kulturhus.

Föreläsare: Anja Petersen, fil.dr. i etnologi och verksam vid Dunkers kulturhus.

Hitta ditt hus i arkiven

Tisdag 12 december 15.00

Sophia Hydén och Ingrid Andersson från stadsarkivet berättar om hur du kan ta reda på mer om ditt hus. Arkiven är en värdefull källa till kunskap om fastigheter och byggnader. Ibland är det enkelt att hitta information bland bygglov och kartor. Andra gånger får du vara lite av en detektiv. Stadsarkivet ger tips om hur du kan gå tillväga.

Föreläsare: Sophia Hydén och Ingrid Andersson från stadsarkivet

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.