Stadsarkivet – för skolor och allmänhet

Stadsarkivet är en resurs för stadens skolor. Vi erbjuder guidade visningar i arkivet och intressanta föreläsningar. Föreläsningarna riktar sig även till allmänheten.

Handlingarna i stadsarkivet speglar bland annat övergången från jordbruk till industrisamhälle och demokratins framväxt. Det bildmaterial vi visar under föreläsningarna är i huvudsak autentiskt arkivmaterial. Vi vill visa vilken skatt arkiven bär på och vilka enorma forskningsmöjligheter det finns.

Bilderna är intressanta exempel på hur vi alla gör avtryck i arkiven genom de spår vi lämnar till eftervärlden. Det är ofta de som ”inte skött sig” som hamnar i arkiven. Dessa personer finns med i nykterhetsnämnden, barnavårdsnämnden och fattigvårdsstyrelsens handlingar. Arkivens samlingar visar hur samhället har valt att hantera de som fallit utanför normerna.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.