Linda

Linda Bjarle arbetar som livsmedelscontroller på inköpsenheten, stadsledningsförvaltningen.

Vad gör en livsmedelscontroller?

– Jag har hand om våra stadsövergripande livsmedelsupphandlingar. Det kan till exempel vara att tillsammans med en referensgrupp ta fram ett underlag till en upphandling av kött eller att följa upp någon av våra existerande livsmedelsupphandlingar. Jag arbetar både långsiktigt och strategiskt i frågor som rör inköp av livsmedel. Jag har nästan daglig kontakt med de som handlar på stadens livsmedelsavtal.

Varför valde du det här yrket?

– Jag har alltid varit intresserad av mat men ville inte direkt arbeta som kock. Det lockade mig mer att arbeta med upphandling och uppföljning. Livsmedel är väldigt svårt att upphandla för det är många krav på produktnivå samt att det handlar om stora volymer. Vi handlar för över 80 miljoner kronor per år i Helsingborg. Det gör att mitt yrke både är roligt och utmanande.

Hur har din yrkesresa sett ut?

– Jag startade min resa på en stor livsmedelsgrossist i Halmstad. Där arbetade jag under 7 år först som säljare och sedan som anbudsanalytiker. När jag träffade min man som bodde i Helsingborg och vi fick barn så sökte jag istället arbete i Helsingborg. Där dök det upp en tjänst på inköpsenheten som skräddarsyddes till mig. Jag var den första med min typ av tjänst i Sverige. Nu har jag varit här i 10 år och har inga planer på att sluta!

Vilken utbildning kan man gå för att jobba med det du gör?

– Jag är utbildad kostekonom vid Göteborgs universitet.

Kan du berätta om något kul/utmanande/intressant som är på gång hos er just nu?

– Nu laddar vi inför H22 City Expo! Jag är projektansvarig för ett innovationsprojekt där vi spårar torsk från Norge till Helsingborg med hjälp av en ny spännande teknik som heter blockchain. Vi är första kommunen i världen som använder tekniken för att säkra ursprung. Hur spännande som helst!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa är att få arbeta med något som jag verkligen brinner för. Jag blir sporrad av att få styra min dag själv utifrån behov och intresse. Vissa dagar blir det mycket administrativt medan jag kanske andra dagar sitter i möten eller nätverksträffar.

Vad har du för utmaningar?

– Det kan ibland vara en utmaning att ha en yrkesroll med så suddig avgränsning. Det kan bli svårt att sätta gränserna för vad som är mitt ansvar eller vad jag kan delegera till någon annan. I början tackade jag ja till allt men nu har jag lärt mig att prioritera och delegera.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Mina dagar ser nästan aldrig likadana ut. Just nu är det mycket jobb med att sammanfatta året som gått och följa upp de nyckeltal som förvaltningarna har kring mat. Det kan vara siffror på ekoinköp, matsvinn eller miljöpåverkan. I vissa perioder blir det intensivt arbete med att ta fram underlag till nya upphandlingar. En upphandling kan innehålla cirka 1200 artiklar och det ska finnas produkter som passar både kök med 10 portioner och de med 2000 portioner.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas i Helsingborgs stad?

– Helsingborgs stad är en otroligt kreativ stad där man egentligen bara själv sätter gränser för sin utveckling. Eftersom spridningen på yrkesroller och kompetensbehov i staden är så stor så har man goda möjligheter att få testa olika yrkesroller.

Finns det något mer du vill berätta?

– Helsingborgs stad är en väldigt modern och driven organisation där man lyssnar på sina medarbetare och tar tillvara på goda idéer. Tvekar du att söka till en kommun för att du tänker att det är långsamt och tråkigt så kommer du nog bli överraskad!

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.