Familjecentralen Söder

Familjecentralen Söder är en träffpunkt för nyblivna föräldrar och familjer med barn upp till fem år. Här träffas föräldrar och barn för att umgås under lättsamma former och utbyta erfarenheter med varandra. Här får familjer tillgång till barnavårdscentralens sköterskor, barnmorskor, socialsekreterare och förskollärare.

Öppettider

Måndag:  09.00–12.00 samt 13.00–15.30 för barn 0–6 år.

Tisdag: 09.00–12.30 Babycafé för barn 0–12 månader.

Onsdag: Stängt.

Torsdag: 09.00–15.30 för barn 0–6 år.

Fredag: 09.30–15.00 för barn 0–6 år.

Familjecentralen Söder är mötesplatsen där du som förälder kan träffa andra föräldrar och barn. Hit kommer familjer från hela Helsingborg. Här får du stöd och hjälp med det du behöver och det du undrar över. Här får du veta hur du tränar ditt barn i att bli trygg i sig själv.

På Familjecentralen Söder samarbetar olika yrkesgrupper för föräldrars och barns bästa. Vi vill tillsammans främja fysisk, psykisk och social hälsa. Hos oss ska stöd, vägledning och kvalificerad rådgivning vara lättillgänglig, för i vårt jobb är du och ditt barn de viktigaste som finns.

Detta gör du och ditt barn tillsammans med professionell personal från öppna förskolan, från socialtjänsten, mödravården och från barnavårdscentralen. Och det är samma personer som du annars möter på barnavårdscentralen. Det är också en trygghet.

För oss är glädje, engagemang och nyfikenhet det som utmärker vårt sätt att arbeta. Vi är stolta över vår verksamhet. Och vi är stolta över att få möjlighet att arbeta med dig och ditt barn. I vårt jobb är du och ditt barn de absolut viktigaste som finns.

Alla är välkomna

Våra tre ledord är integration, samverkan och tillgänglighet. Hela personalen på familjecentralen Söder har gått en utbildning för att bli HBTQ-certifierade. Vi skapar en miljö där alla kan känna sig inkluderade och välkomna i ännu större utsträckning än tidigare. Hos oss är alla välkomna!

Fråga oss!

Hos oss kan du fråga om precis allt som har med ditt barn att göra. Hur förstår jag vad mitt barn vill? Hur mycket ska mitt barn sova? Hur går det till att börja förskolan? Du är självklart alltid välkommen hit.

Följ oss på Facebook

Följ oss på Instagram

Babycafé

Varje tisdag 09.00–12.30 är det babycafé för barn 0–12 månader inomhus. Här finns en möjlighet att träffa familjer som har barn i samma ålder. Vi samtalar om olika ämnen som till exempel sömn, mat, syskonrelationen och mycket mer. Varje tillfälle innehåller sångstund.

Babycaféet är en mötesplats där Familjecentralens olika yrkesgrupper samarbetar; barnmorska, BVC-sköterska, socialrådgivare och förskollärare.

Välkommen!

Svenska för föräldralediga

SFI finns på familjecentralen varje måndag mellan kl. 13.00-14.30. Välkommen hit med ditt barn upp till 1 år eller kontakta SFI-lärare Ninna Pålsson Ninna.palsson@helsingborg.se.

Trygghetscirkeln hålls kontinuerligt på Familjecentralen Söder

Trygghetscirkeln är ett föräldrastödsprogram som förmedlar en empatisk och kärleksfull föräldrastil. Kursen bygger på att vi tillsammans tittar på korta filmklipp med föräldrar och barn i olika situationer och resonerar och samtalar utifrån det man sett. Man bestämmer själv hur mycket man vill prata och dela med sig i gruppen. Du kan ta med barn som är under ett år. Vi träffas åtta gånger och kursen är på dagtid. Lektioner i kursen bygger på varandra så det är viktigt att fundera om man kan närvara vid alla tillfällen.

Det finns fina små animerade filmer på Youtube om Trygghetscirkeln eller Circle of security som det heter på engelska. Kika gärna på dem så får du mer information om Trygghetscirkeln
Vi träffas på Familjecentralen Söder på Södergatan 11 D, BV.

Här kan du anmäla dig till kursen Trygghetscirkeln

För mer information och anmälan:

Din BVC-sköterska eller föräldrastödjare/socialrådgivare Maria Lind 0738-41 18 47 eller förskollärare Malin Sjöberg 0730-97 97 13.

Alla Barn i Centrum (ABC)

Alla Barn i Centrum (ABC) är en ny föräldrakurs som vänder sig till föräldrar som har barn 3-12 år. Fyra träffar á 2,5 timmar.

För mer information kontakta maria.lind@helsingborg.se

Här kan du boka plats till Alla Barn i Centrum

Föräldrautbildning på tre familjecentraler: Föräldraskap i Sverige

Välkomna till en föräldrakurs som handlar om att vara förälder i ett nytt land. Att vara förälder i ett annat land, än det man vuxit upp i, kan leda till frågor om samhället och familjelivet.

  • Utbildningen Föräldraskap i Sverige är till för dig som är utrikesfödd förälder med barn i åldern 0-18 år.
  • Vi tar del av varandras erfarenheter och av forskning.
  • Vid fem tillfällen i 2,5 timme får du träffa andra föräldrar i grupp och samtala utifrån olika teman.
  • Varje föräldragrupp har ungefär 10 deltagare.

Kontakta oss gärna om du är intresserad av att vara med!

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.