Kristina

Kristina Weberg arbetar som processledare för Visionsfonden på Helsingborg kontaktcenter, stadsledningsförvaltningen.

.

Vad gör en processledare?

– En processledare leder, precis som det låter, olika processer. I Visionsfondens fall så innebär det operativt att jag coachar idégivare inför ansökningar och också vid behov finns som bollplank efter det att ett projekt har godkänts, jag modererar möten som har med utvärdering av ansökningarna att göra och gör även en hel del strategiskt samt kommunikativt arbete. Jag letar ständigt nya kontaktytor för att hitta idégivare samt sprida ordet om Visionsfonden och möjligheten som Visionsfonden erbjuder för modiga och motiverade personer eller föreningar som vill testa något innovativt för Helsingborg och helsingborgarna.

Varför valde du det här yrket?

– Jag skulle vilja säga att yrket valde mig! Jag har sysslat med mycket annat innan denna fantastiska möjlighet presenterade sig för mig och ja, när jag erbjöds chansen så tog jag den!

Hur har din yrkesresa sett ut?

– Oj, ja, den har varit väldigt ”kringelikrokig”. Jag är utbildad grafiker och lärare, men har jobbat med allt ifrån administrativt arbete till show till marknadsföring och sedan som lärare för att återgå till marknadsföring och slutligen så skulle jag säga att pandemin gjorde så att jag landade hos Visionsfonden. Jag har jobbat och pluggat både i Sverige men även i olika delar av Europa och nu njuter jag av underbara Helsingborg.

Vilken utbildning kan man gå för att jobba med det du gör?

– I ett yrke som detta så vågar jag påstå att utbildning inte är det viktigaste. Jobbet kräver först och främst arbetslivserfarenhet och erfarenhet av att skapa och fullfölja projekt. Du måste både kunna guida och vara lyhörd i coachning av projekt samtidigt som du kan identifiera och kommunicera vad som är realistiskt – vad går att genomföra och vad kan bli en utmaning, kanske en för stor utmaning? Jag har för mig att jag läst någonstans att Alexandra, som jag vikarierar för, skrivit att du bör vara intresserad av mötet med människor och demokratiska processer, och jag kan bara instämma med henne.

Kan du berätta om något kul/utmanande/intressant som är på gång hos er just nu?

– Kan man säga kul/utmanande/intressant utan att nämna H22?! Det tror jag icke! Vi har en spännande tid framför oss, framförallt inför City Expon nästa sommar då Visionsfonden kommer att genomföra en ”megahappening” som vi kallar Visionsfondens Innovationshack, men även i vardagen händer spännande grejor just nu. Nu närmast så är det väl Visionsfondens sista deadline för året som är den 31 oktober i år.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Måste man välja en grej? Jag har bara jobbat här ett litet tag, men än så länge kan jag säga att jag i princip älskar allt, jag får ju jobba både operativt och strategiskt! Att få vara en del av att möjliggöra en testbädd för drivna medborgare, att få träffa en massa olika spännande människor, att få inspirera och coacha, ja allt, helt enkelt! Jag känner mig väldigt priviligierad att få ha detta jobb där jag får vara med och hjälpa helsingborgarna att förändra staden allteftersom deras projekt realiseras.

Vad har du för utmaningar?

– Synlighet är Visionsfondens ständiga största utmaning, att se till att ALLA helsingborgare vet om att vi finns och att de alla är välkomna att söka till Visionsfonden.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Nu i pandemitider så har det inte varit lika mycket fysiska träffar som detta jobb normalt innebär även om det äntligen börjar ändras så smått, men alla dagar innebär olika uppgifter. Varje vecka kan innehålla allt ifrån idécoachning till kommunikationsarbete till presentationer till strategitänk till möten och mera möten och mycket mer!

Vad ser du för möjligheter att utvecklas i Helsingborgs stad?

– Helsingborg likställer jag med möjligheternas stad, verkligen! Jag tror det finns mycket potential för utveckling, i alla delar av jobbet. I min drömvärld så vet varenda människa som du stannar på gatan vad Visionsfonden är och hur viktigt arbetet med att lyfta fram och möjliggöra samhällsnyttig innovation är! Och ska vi gå ännu längre så hade det varit grymt om kanske var 20:e person du frågar, någon gång sökt med en idé till Visionsfonden, hur coolt hade inte det varit? Snacka om invånarinflytande!

Finns det något mer du vill berätta?

– Visionsfonden är en unik fond som jag hoppas att flera vågar testa. Jag älskar citatet: ”If at first you don’t succeed, try try again!” Robert the Bruce ska ha sagt det till sina skotska trupper, men jag tycker att det sammanfattar Visionsfondens anda och egentligen även Helsingborgs anda. Våga testa, våga prova, utvärdera, omarbeta och prova sedan vidare igen!

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.