Emma

Emma Kristoffersson arbetar som undersköterska inom dagverksamheten Sköldenborg på vård- och omsorgsförvaltningen.

Vad gör en undersköterska inom dagverksamheten?

– Vi hjälper gäster som har fått bistånd och kommer till dagverksamheten. Vi arbetar både med personer som har kognitiva sjukdomar och personer som har kognitiv svikt. Vi ser till att våra gäster får en meningsfull och bra dag när de är hos oss, med anpassade aktiviteter, måltider tillsammans och social samvaro.

Varför valde du det här yrket?

– Jag brinner för att hjälpa andra. Att skapa en värdefull och meningsfull vardag för andra människor är det bästa som finns!

Hur har din yrkesresa sett ut?

– Jag började arbeta inom bemanningen när jag gått ut gymnasiet 2012, där jag gick vård- och omsorgsprogrammet med inriktning hälsa & friskvård. Arbetade på bemanningen i två år tills jag fick en fast anställning på Pålsjö korttidsboende. Efter två år där sökte jag mig vidare till kommunens nystartade hemtagningsteam och arbeta där i fyra år tills jag återgick till Pålsjö och sedan sökte jag mig vidare till dagverksamheten där jag arbetar idag.

Vilken utbildning kan man gå för att jobba med det du gör?

– För att arbeta med det jag gör krävs det att man gått en vård- och omsorgsutbildning för att bli undersköterska.

Kan du berätta om något kul/utmanande/intressant som är på gång hos er just nu?

– Vi har alltid massor på gång. Just nu har vi fullt sjå med att få vår uteplats i ordning inför sommaren. Vi har målat pallkragar, planterat blommor och växter samt köpt in nytt material. Nu ska vi se till att alla växter mår bra och att allt är i ordning. Det gör vi tillsammans, både personal och gäster.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är att få ge en guldkant i vardagen till våra gäster. Det kan vara på olika sätt – i form av en rolig aktivitet, åka på utflykt, sitta i solen och äta glass tillsammans, laga mat eller baka något trevligt, plantera blommor eller en individuell aktivitet som en löptur i skogen.

Vad har du för utmaningar?

– Det finns stora och små utmaningar i mitt arbete. Det kan tillexempel vara att motivera en gäst till delaktighet i en aktivitet eller att få en ny gäst att testa på att komma till Dagverksamheten för att se vad vi gör.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Vi börjar dagen med att gå igenom vilka aktiviteter som är planerade för dagen och vem som gör vad i arbetsgruppen. Sedan läser vi dokumentation. Vi har sedan ett teamsmöte med de två andra dagverksamheterna som finns för att kolla över bemanning av personal, hur många gäster som kommer, och liknande. Vi hjälps åt om det skulle fattas personal.

Efter det förbereder vi för dagen. Vid 9-tiden kommer våra gäster och vi startar med morgonfika. Vid 10 startar vår första aktivitet som oftast är någon form av rörelse, till exempel gymnastik eller dans. Efter det brukar vi ta en promenad tillsammans. Efter det samlas vi och läser Helsingborgs Dagblad. Vid 12-tiden äter vi lunch tillsammans. Efter lunchen brukar vi har någon form av avslappning. Sedan har vi någon form av aktivitet på eftermiddagen, ibland spelar vi bingo, spelar kort, pysslar, planterar eller något annat. Efter det har vi fika tillsammans. Vid 15-tiden åker våra gäster hem. Då har vi tid för dokumentation och förberedelse för dagen efter. Vid 16.00 slutar vi för dagen.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas i Helsingborgs stad?

– Helsingborg är i framkant och som medarbetare har man alla möjligheter att utvecklas, bara man vill!

Finns det något mer du vill berätta?

– För att trivas med mitt yrke bör man vara social och utåtriktad! Gärna tycka om att hålla i aktiviteter för andra samt tycka om att skratta mycket, för det gör vi verkligen på mitt jobb!

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.