Pernilla

Pernilla Ludvigsson arbetar som stödassistent på arbetsplatsen daglig verksamhet Trumslagaren på vård- och omsorgsförvaltningen.

Vad gör en stödassistent inom vård- och omsorgsförvaltningen?

– Wikipedia säger följande:
Stödassistent är en yrkestitel i Sverige för en person som arbetar med stöttande och omvårdande insatser för personer med funktionsnedsättning, inom ramen för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Jag säger ungefär: Som stödassistent på min arbetsplats arbetar vi för att möjliggöra självständighet och stödja deltagarna i alla aktiviteter under arbetsdagen med deltagarna i fokus. Jag brukar skoja om att vi är inte bara stödassistenter utan psykologer, lokalvårdare, ledsagare, musiker och vaktmästare.

Varför valde du det här yrket?

– Jag har alltid arbetat med människor på olika sätt, men just att få jobba på Trumslagaren, med två av de bästa sakerna jag vet, människor och musik, det var inte ett val, det skulle bara vara så. Att få jobba och ha kul samtidigt, vad kan vara bättre? Jag har alltid sett till att jag arbetar med saker jag tycker är kul och utvecklande. Ska man spendera 40 timmar i veckan på en arbetsplats så tycker jag det är viktig att man trivs.

Hur har din yrkesresa sett ut?

– Den var inte riktigt planerad från början. Under gymnasietiden ville jag bli brandingenjör och läste därför naturvetenskap med inriktning musik i Malmö. Under den tiden började jag jobba extra inom äldrevården och LSS och insåg ganska snabbt att jag hellre ville arbeta med människor. Så efter något år som au-pair i Norge började jag studera till fritidsledare. Mitt första riktiga arbete var ett boende i Löddeköpinge. Efter det fick jag äran att starta upp en tillsynsverksamhet ute i Furulund och sedan dess har jag hunnit med lite olika inom LSS, fritidskonsulent i Kävlinge kommun och fritidskonsulent i Eslövs kommun.

I Helsingborgs stad började jag arbeta på en tillsynsverksamhet innan jag fick ta över rollen och ha hand om Fritid och kultur LSS, där jag bland annat startade upp talangjakten igen och ”Alla kan springa”-loppet i Springtime. Sedan lämnade jag Helsingborgs stad ett tag för att arbeta som pedagog i Svenska kyrkan. LSS-biten släppte jag dock aldrig utan startade upp en öppen förskola för barn med funktionsvariationer, Öppen funkis. Jag fick även chansen att arbeta som projektledare i Svenska kyrkan vilken var riktigt kul, men det var när tjänsten till dagvårdsverksamheten Trumslagaren dök upp som jag kände att HIT måste jag söka. Arbeta med två saker jag tycker om, det kan inte bli bättre. Och jag trivs verkligen som fisken i vattnet. Det är både kul, utmanande och utvecklande.

Vilken utbildning kan man gå för att jobba med det du gör?

– Det finns många olika vägar att gå. Man kan läsa till stödassistent, men man kan också ha andra relevanta utbildningar. Det finns faktiskt en tjänst ute hos oss just nu, där kan man kika mer på vad för utbildning som krävs.

Kan du berätta om något kul/utmanande/intressant som är på gång hos er just nu?

– Ja men absolut, just nu har vi ett helt nytt (för oss) projekt igång om 60-talet. Där har våra deltagare fått lära sig allt om 60-talet – historia, musik, kläder, hur man bodde och liknande. Det ska vi snart sätta ihop till en show med film, intervjuer, modevisning, dans och musik.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Alla fantastiska möten med människor. Och se hur musiken påverkar människor.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Vi (personalen) börjar alltid med ett morgonmöte där vi lägger upp och planerar dagen. Därefter kommer våra deltagare, några med taxi, några promenerar en bra bit och några tar buss. Då har vi en samling där vi går igenom dagen på olika sätt med deltagarna. Därefter är det dags för lite uppvärmning och rörelse. Några av deltagarna har här individuell tid med personal där vi arbetar med deltagarnas mål och önskade aktiviteter. Sen har vi oftast en gemensamt repetition.

Efter lunch och under eftermiddagen så är det lite blandade aktiviteter, promenad för de som vill, önskade aktiviteter för andra så som låtskrivning, öva på något instrument, skriva texter, avslappning, karaoke, repa ännu mer, måla eller annat som deltagarna önskat att göra.

Här emellan är det ju självklart allt med logistik, dukning, disk, städ, dokumentation och sådant som görs, men jag kan tillägga att även om vi arbetar mycket med struktur, scheman, och planering så är ALDRIG den ena dagen lik den andra.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.