Pia

Pia arbetar som matchar och koordinator mentorskap i Helsingborgs stad.

Så här länge har jag arbetat med mitt yrke:

I två år.

Jag valde mitt yrke på grund av:

Jag är en utåtriktad person och tycker det är roligt att jobba på näringsliv- och matchningsenheten. Det är mycket kontakt med företag och med motiverade arbetssökande i våra yrkesmentorsprogram.  Jag jobbar med de som kommer från andra länder och som kommer till Sverige och har en stark yrkesidentitet. Jag hjälper till med att matcha dem med mentorer inom rätt område. Utöver det jobbar jag även med PlanteraPlantära, ett av två stadsdelsutvecklingsprojekt inom staden. Vårt uppdrag är att hjälpa helsingborgare att närma sig arbetsmarknaden.

Jag har följande utbildning:

Jag har läst film och medie- och kommunikationsvetenskap. Jag kommer från filmbranschen och det var så jag började jobba i Helsingborgs stad. Då jobbade jag på kulturförvaltningen och med kulturhuset Röda kvarn. Vi byggde om den till en riktig biograf i staden. Därefter var jag inom skol- och fritidsförvaltningen ett par år som praktiksamordnare.

Denna utbildning krävs för mitt yrke:

Vi som jobbar på min arbetsplats är ganska olika så det finns inte bara en utbildning som krävs. Det finns socionomer, personalvetare, ekonomer och statsvetare. Det gör att vi är ett bra team som kompletterar varandra.

Detta är fördelarna med mitt yrke:

Det händer alltid något nytt. Ena veckan kanske vi är med på en mässa och andra veckan håller vi i en handledarutbildning. Varierande arbetsuppgifter gör yrket stimulerande och lärorikt.

Detta är utmaningarna med mitt yrke:

Det skulle nog i så fall vara att den kommunala lönen inte alltid är så rolig…!

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag:

Varje dag är väldigt varierande så det kan handla om att boka in intervjuer med de som sökt till yrkesmentorsprogrammet, därefter börjar mitt arbete med att hitta en mentor som passar adepten. Vi arrangerar återkommande Tura till jobbet-mässan, som är samtidigt i Helsingborg och i Helsingör, där syftet är att öka rörligheten mellan länderna i regionen.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är:

Jag har bytt jobb och arbetsplats inom staden ett antal gånger. Det finns alltid möjlighet att röra sig och flytta inom staden om man vill.

Övrigt om mitt yrke och arbetsplats:

Jag tycker Helsingborgs stad är en arbetsgivare som ser medarbetare och vill att vi ska utvecklas och att vi ska hjälpa varandra och medborgarna att lyckas.

För att trivas med mitt jobb behöver man vara utåtriktad, flexibel och gilla att träffa människor.