Parkeringsregler, lathund
Får jag parkera på en busshållplats? Hur söker jag tillfälliga parkeringstillstånd? Här finns en liten lathund med svar på en del av de frågor vi får kring parkering i Helsingborg.
Får jag parkera på en busshållplats? Hur söker jag tillfälliga parkeringstillstånd? Här finns en liten lathund med svar på en del av de frågor vi får kring parkering i Helsingborg.
Helsingborg är indelat i olika avgiftsområden som gäller gatumarksparkering i stadens centrala delar. Det innebär att parkeringstaxan är högre ju mer centralt läget är.
Anledningen är att stimulera högre omsättning till förmån för besöks- och kundparkering.
På allmän parkering normalt måndag till fredag 09:00-18:00 och lördag 09:00-15:00.
Det är förbjudet att stanna eller parkera på en busshållplats. Men om det inte hindrar busstrafiken får du stanna en kort stund för av- och påstigning.
Bussparkering finns vid Södra Hamnen (Sjögatan via Sockerbruksgatan), Väla Södra (Mogatan) samt Fredriksdal (Gisela Trapps väg).
Ibland är det nödvändigt att flytta fordon som står felparkerade. Detta gäller till exempel fordon som står hindrande eller trafikfarligt, men även långtidsuppställda fordon eller övergivna fordonsvrak.
Fordon kan även flyttas vid vägarbeten och servicedagar (städdagar) för att ge åtkomst till aktuella ytor.
Fordonen flyttas till en särskild uppställningsplats där fordonsägaren kan hämta ut sin bil efter att bärgnings- och uppställningskostnad är betald.
Generellt gäller förbud att köra eller stanna med fordon på gång- och cykelbanor.
Här är uppställning endast tillåten för av- och pålastning. Vissa lastplatser är reserverade för enbart lastbil.
Här får du som kör motorcykel eller moped information om hur du ska parkera. Visste du till exempel att det är olika regler för mopeder i klass 1 och klass 2?
Du som kör motorcykel ska parkera enligt de regler som gäller för till exempel bilister. Observera att en del parkeringsplatser är reserverade för olika fordonsstyper. Du får till exempel inte parkera på en parkering som är markerad med en personbilssymbol.
I Helsingborg finns det parkeringsplatser reserverade enbart för motorcyklar på ett antal platser. Du betalar ingenting om du står på med din moped eller motorcykel på en sådan parkering. Parkerar du däremot på en parkeringsplats där även bilar får stå betalar du samma avgift som bilister. Här kan du läsa mer om motorcykelparkering.
Alla kommunala avgiftsbelagda parkeringar hittar du på Helsingborgs parkeringskarta. Den visar hur mycket det kostar per timme och hur länge du får stå på respektive parkering. Kartan finns här på helsingborg.se och i vår webbapp ”Parkera i Helsingborg”. Här hittar du parkering via Helsingborgs parkeringskarta.
Du löser parkeringsbiljett på samma sätt som om du kör bil. Tänk på att sätta parkeringsbiljetten så att den är väl synlig på motorcykeln. Det finns låsbara biljetthållare att köpa för att minska risken för att din biljett försvinner.
I kommunens parkeringsautomater kan du betala med de vanligaste betal- och kreditkorten. Du kan också betala med din mobiltelefon. Läs mer om kontantfri betalning här.
Det är olika regler för hur du får parkera mopeder i klass 1 respektive klass 2:
För tvåhjuliga mopeder i klass 1 (även kallade EU-mopeder) gäller samma parkeringsregler som för motorcyklar. Se informationen ovan.
Mopeder med fler hjul (till exempel mopedbilar) ska du parkera enligt de regler som gäller för till exempel bilister. Observera att en del parkeringsplatser är reserverade för olika fordonstyper. Du får till exempel inte parkera på en parkering som är markerad med en personbilssymbol, och inte heller på MC-parkering.
För mopeder i klass 2 gäller samma regler som för cyklar. (Det gäller tvåhjuliga mopeder.) Du kan läsa mer om cykelparkering i Helsingborg här.
På Trafikverkets webbplats kan du läsa mer om olika fordon och vilka regler som gäller för dem. Det kan röra sig om allt från cykel till personbil och släp. Till information på Trafikverkets webbplats.
Specialutrustade fordon som krävs för att utföra arbete på tillfälliga arbetsplatser kan berättiga till ett nyttoparkeringstillstånd. Möjlighet finns att lösa parkeringskort för år, månad eller vecka.
Du ansöker om tillstånd hos trafikenheten på stadsbyggnadsförvaltningen.
Parkera aldrig på en plats där du är osäker på om du får parkera. Otillåten parkering kan resultera i en parkeringsanmärkning. Om fordonet inte flyttas kan en ny anmärkning utfärdas varje kalenderdygn, dock måste det gå minst 6 timmar mellan anmärkningarna.
I kommunens parkeringsautomater kan du betala med de vanligaste betal- och kreditkorten samt din mobiltelefon.
För att kunna betala via din telefon behöver du vara registrerad hos något av de bolag staden har avtal med.
Givetvis kan du betala med kontanter i automaterna.
Betyder att du endast får ställa upp ditt fordon för av- och påstigning eller av- och pålastning.
Vid infarter till centrala Helsingborg finns det skyltar som visar vilka av de sju största parkeringsområdena som har lediga platser.
Parkeringsledningssystemet är en service till dig som bilist som hjälper dig att hitta en ledig parkering utan att behöva köra runt och leta. Att du slipper köra runt och leta parkering är också bra för miljön.
Det är sällan det är fullt på parkeringsplatserna i Helsingborg men i samband med evenemang visar skyltarna om parkeringsplatsen är stängd.
Har du en funktionsnedsättning och har ett tillstånd får du parkera på särskilt anordnad parkeringsplats. Du får även parkera avgiftsfritt på stadens annars avgiftsbelagda parkeringar.
Är tidsbegränsningen på platsen mindre än tre timmar får du stå i max tre timmar. Om tidsbegränsningen är mer än tre timmar men mindre än ett dygn, får du parkera i 24 timmar.
Med parkeringstillstånd för rörelsehindrad får du även parkera under tre timmar i följd där det enligt skyltning råder parkeringsförbud.
Förbud att parkera gäller dock för huvudled, vändplats och ändamålsplatser (exempelvis lastplats eller uppställningsplats för bokbuss).
Du kan läsa om hur du ansöker och reglerna kring parkeringstillstånd här.
De kommunala parkeringsplatserna i Helsingborgs stad övervakas av Gothia Trafiken AB. Du når företaget via e-post: kundtjanst.hbg@gothiatrafiken.se eller telefon 0774-40 30 30.
Läs mer om hur parkeringsövervakningen i Helsingborg fungerar här.
Ett tillfälligt parkeringstillstånd kan du få om det finns särskilda skäl för det. För mer information kontakta Helsingborg kontaktcenter, 042-10 50 00.
Tänk på att tomgångskörning bara är tillåten maximalt en minut åt gången. Vänligen respektera detta för allas välmående och luften vi andas.
You can use Google Translate to translate the contents of helsingborg.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.