MC och moped

Här får du som kör motorcykel eller moped information om hur du ska parkera. Visste du till exempel att det är olika regler för mopeder i klass 1 och klass 2?

MC-parkering

Du som kör motorcykel ska parkera enligt de regler som gäller för till exempel bilister. Observera att en del parkeringsplatser är reserverade för olika fordonsstyper. Du får till exempel inte parkera på en parkering som är markerad med en personbilssymbol.

I Helsingborg finns det parkeringsplatser reserverade enbart för motorcyklar på ett antal platser. Du betalar ingenting om du står på med din moped eller motorcykel på en sådan parkering. Parkerar du däremot på en parkeringsplats där även bilar får stå betalar du samma avgift som bilister. Här kan du läsa mer om motorcykelparkering.

Parkeringskarta

Alla kommunala avgiftsbelagda parkeringar hittar du på Helsingborgs parkeringskarta. Den visar hur mycket det kostar per timme och hur länge du får stå på respektive parkering. Kartan finns här på helsingborg.se och i vår webbapp ”Parkera i Helsingborg”. Här hittar du parkering via Helsingborgs parkeringskarta.

Parkeringsbiljett

Du löser parkeringsbiljett på samma sätt som om du kör bil. Tänk på att sätta parkeringsbiljetten så att den är väl synlig på motorcykeln. Det finns låsbara biljetthållare att köpa för att minska risken för att din biljett försvinner.

Parkera utan kontanter

I kommunens parkeringsautomater kan du betala med de vanligaste betal- och kreditkorten. Du kan också betala med din mobiltelefon. Läs mer om kontantfri betalning här.

Moped

Det är olika regler för hur du får parkera mopeder i klass 1 respektive klass 2:

Klass 1-mopeder

För tvåhjuliga mopeder i klass 1 (även kallade EU-mopeder) gäller samma parkeringsregler som för motorcyklar. Se informationen ovan.

Mopeder med fler hjul (till exempel mopedbilar) ska du parkera enligt de regler som gäller för till exempel bilister. Observera att en del parkeringsplatser är reserverade för olika fordonstyper. Du får till exempel inte parkera på en parkering som är markerad med en personbilssymbol, och inte heller på MC-parkering.

Klass 2-mopeder

För mopeder i klass 2 gäller samma regler som för cyklar. (Det gäller tvåhjuliga mopeder.) Du kan läsa mer om cykelparkering i Helsingborg här.

Mer information på om trafikregler för olika fordon

På Trafikverkets webbplats kan du läsa mer om olika fordon och vilka regler som gäller för dem. Det kan röra sig om allt från cykel till personbil och släp. Till information på Trafikverkets webbplats.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?