Information till föreningar

Här får du information kring anmälan av din förening, var du hämtar sopsäckar, vad du gör med skräpet och hur du får ersättning.

Information om Vårstädningen med anledning av coronaviruset

UPPDATERAT 8 april:

I love Hbg följer Folkhälsomyndighetens samt Håll Sverige rents rekommendationer när det gäller Vårstädningen. För tillfället finns inga hinder för att genomföra Vårstädningen men vi följer utvecklingen och förändringar kan ske.

Ni är välkomna att hämta säckar på stadsbyggnadsförvaltningen, Järnvägsgatan 22, från och med onsdag 15 april. Öppettider: vardagar klockan 8.00-16.30.

På grund av rådande tider så har vi tagit beslut om att inte låna ut handskar, detta för att minska risken för smittspridning. Därför behöver barnen och ungdomarna ta med och använda privata handskar eller att ni ordnar handskar till dem. Vi förstår att detta kan försvåra för er men ber er att ha förståelse för situationen. Om ni inte har möjlighet att ordna egna handskar så hör av er till oss på ilovehbg@helsingborg.se eller ring 042 – 10 79 88. Det går även bra att använda egna påsar om ni skulle vilja det.

Vi ber er också att begränsa antalet personer som kommer och hämtar säckar samt att ni håller avstånd till dem ni möter.

Hör gärna av er till oss om ni väljer att inte genomföra städningen så att vi kan avboka eventuell sophämtning, ilovehbg@helsingborg.se.

Mer information:

Föreningsstädningen vänder sig till alla föreningar som är registrerade i Helsingborgs stad. I år har vi beredskap för att hämta ert skräp i anslutning till fyra helger: 18-19 april, 25-26 april, 1-3 maj och 9-10 maj. Som tack för er insats får ni 200 kronor i ersättning per person som deltar och är i åldern 5 – 20 år.

Ni redovisar med gruppbild på skräpplockarna

Föreningsstädningen vänder sig till alla föreningar som är registrerade i Helsingborgs stad. Ni redovisar er insats genom att skicka in bilder på alla deltagare. Inga namnlistor behövs. Läs mer under rubriken ”Hur fungerar ersättningen till vår förening?” nedan. Har föreningen personer med skyddad identitet kan de delta med ryggen vänd mot kameran på bilden.

Vanliga frågor om föreningsstädningen

När kan vi städa?

I år har vi beredskap för att hämta ert skräp i anslutning till fyra helger: 18-19 april, 25-26 april, 1-3 maj och 9-10 maj.

Var får vi städa?

Ni väljer själva vilket område ni vill städa. Det kan vara nära er egen föreningslokal eller ett område där ni själva upplevt behovet av uppfräschning. Vill ni ha hjälp att välja område, kryssa för detta i er anmälan. OBS! Ni underlättar för oss om ni beskriver området noggrant när ni anmäler er, även om ni städat samma område tidigare.

Var och när hämtar vi sopsäckar och annan utrustning?

Efter att du har anmält din förening kan du från och med onsdag 15 april hämta säckar och annan utrustning för städning. Ni hämtar säckarna i stadsbyggnadsförvaltningens reception på Järnvägsgatan 22. Öppettider: vardagar klockan 8.00-16.30.

Vad ska vi göra med skräpet?

Har ni en egen sopstation – ange då denna adress och ställ ihopsamlat skräp i nära anslutning. Tänk på att inte hindra för ordinarie tömningar.
Om ni saknar ordinarie sopstation – välj en lättillgänglig plats, som en sopbil lätt kan hitta och komma åt. Förklara tydligt platsen med gatuadress och exakt placering, till exempel ”Bonnarpsstigen 211, vänster om entrén till klubbstugan”. OBS! Ni underlättar för oss om ni beskriver området noggrant när ni anmäler er, även om ni städat samma område tidigare.

Tänk på att säckarna inte ska innehålla grenar, sten eller annat som tillhör naturen. Miljöfarligt avfall som batterier placeras väl synligt bredvid säckarna.

Hur fungerar ersättningen till vår förening?

För att få ersättning skickar ni in en gruppbild på samtliga deltagare. (Se exempelbilder längre ned.)

 • Deltagarna ska vara medlemmar i din förening och i åldern 5-20 år.
 • Ersättningen är 200 kronor per person för cirka 3 timmars aktivitet.
 • Faktura skickas elektroniskt genom systemet Pagero. Så här gör du:
  • Gå till Pageros webbplats. Här finns även telefonnummer om du behöver hjälp.
  • Välj länken FREE WEB PORTAL och registrera din förening med kontaktuppgift och organisationsnummer.
  • Du får sedan en bekräftelse via e-post som du ska bekräfta.
  • Gör en faktura, fyll i referensnummer SOST1001 och skriv att det avser ”Vårstädning 2020 och antalet artiklar/personer och pris per styck 200kr”.
  • Skicka in fakturan via systemet.
 • För att vi ska behandla fakturan så ska gruppbilder på samtliga fakturerade deltagare tillsammans med årets skräpplockningssäck skickas in. Vi ersätter endast det antalet deltagare som syns på gruppbilden. Bilden/bilderna ska vara tagna vid skräpplockningstillfället. Bifoga bilden/bilderna i ett mejl till ilovehbg@helsingborg.se eller skicka med post till
  Helsingborgs stad
  Stadsbyggnadsförvaltningen
  I love Hbg
  251 89 Helsingborg
 • OBS! Tänk på att bilderna kan komma att publiceras på webben och i sociala medier, så var noga med att ange om bilderna inte får publiceras.
 • En förening kan arrangera flera skräpplockningsaktiviteter men en medlem kan bara få ersättning för ett tillfälle.

Så här kan din bild se ut:

IloveHbg:s vårstädare: FCH InnebandyIloveHbg:s vårstädare: Helsingborgs scoutkårIloveHbg:s vårstädare: Ödåkra IF

Jag hittar inte svaret på min fråga här. Hur gör jag?

Tveka inte att höra av dig till oss på ilovehbg@helsingborg.se om det är något du undrar över!