Information till föreningar

Här får du information kring anmälan av din förening och var du hämtar sopsäckar, vad du gör med skräpet och hur du får ersättning.

Föreningsstädningen vänder sig till alla föreningar som är registrerade i Helsingborgs stad. 2019 hade vi beredskap för att hämta ert skräp i anslutning till fyra helger: 27-28 april, 4-5 maj, 11-12 maj och 18-19 maj. Anmälan till nästa års vårstädning öppnar i början av 2020.

Som tack för er insats får ni 200 kronor i ersättning per person som deltar och är i åldern 5 – 20 år.

Ni redovisar med gruppbild på skräpplockarna

Föreningsstädningen vänder sig till alla föreningar som är registrerade i Helsingborgs stad. Ni redovisar er insats genom att skicka in bilder på alla deltagare. Inga namnlistor behövs. Läs mer under rubriken ”Hur fungerar ersättningen till vår förening?” nedan. Har föreningen personer med skyddad identitet kan de delta med ryggen vänd mot kameran på bilden.

Vanliga frågor om föreningsstädningen

När kan vi städa?

2019 hade vi beredskap för att hämta ert skräp i anslutning till fyra helger: 27-28 april, 4-5 maj, 11-12 maj och 18-19 maj.

Var får vi städa?

Ni väljer själva vilket område ni vill städa. Det kan vara nära er egen föreningslokal eller ett område där ni själva upplevt behovet av uppfräschning. Vill ni ha hjälp att välja område, kryssa för detta i er anmälan. OBS! Ni underlättar för oss om ni beskriver området noggrant när ni anmäler er, även om ni städat samma område tidigare.

Var och när hämtar vi sopsäckar och annan utrustning?

Efter att du har anmält din förening kan du (från och med tisdag 23 april 2019) hämta säckar och annan utrustning för städning. Ni hämtar säckarna i stadsbyggnadsförvaltningens reception på Järnvägsgatan 22. Öppettider: vardagar klockan 8.00-16.30.

Vad ska vi göra med skräpet?

Har ni en egen sopstation – ange då denna adress och ställ ihopsamlat skräp i nära anslutning. Tänk på att inte hindra för ordinarie tömningar.
Om ni saknar ordinarie sopstation – välj en lättillgänglig plats, som en sopbil lätt kan hitta och komma åt. Förklara tydligt platsen med gatuadress och exakt placering, till exempel ”Bonnarpsstigen 211, vänster om entrén till klubbstugan”. OBS! Ni underlättar för oss om ni beskriver området noggrant när ni anmäler er, även om ni städat samma område tidigare.

Tänk på att säckarna inte ska innehålla grenar, sten eller annat som tillhör naturen. Miljöfarligt avfall som batterier placeras väl synligt bredvid säckarna.

Hur fungerar ersättningen till vår förening?

2016 förenklade vi systemet kring ersättning för skräpplockningen. Ni skickar nu in en gruppbild på samtliga deltagare istället för namnlistor med personnummer. (Se exempelbilder längre ned.)

 • För att få ersättning ska deltagarna vara medlemmar i din förening och i åldern 5-20 år.
 • Ersättningen är 200 kronor per person för cirka 3 timmars aktivitet.
 • För att fakturera oss ska du ta en eller flera gruppbilder på samtliga deltagare tillsammans med årets skräpplockningssäck. Bilden/bilderna ska vara tagna vid skräpplockningstillfället. Bifoga bilden/bilderna i ett mejl till ilovehbg@helsingborg.se eller skicka med post till
  Helsingborgs stad
  Stadsbyggnadsförvaltningen
  I love Hbg
  251 89 Helsingborg
  Vi ersätter endast det antalet deltagare som syns på gruppbilden.
 • OBS! Tänk på att bilderna kan komma att publiceras på webben och i sociala medier, så var noga med att ange om bilderna inte får publiceras.
 • En förening kan arrangera flera skräpplockningsaktiviteter men en medlem kan bara få ersättning för ett tillfälle.

Jag hittar inte svaret på min fråga här. Hur gör jag?

Tveka inte att höra av dig till oss på ilovehbg@helsingborg.se om det är något du undrar över!