Papperskorgar och skräp

I Helsingborg finns drygt 2 000 papperskorgar och soptunnor. De finns för att skräp inte ska hamna i vår gemensamma utemiljö. Om du ser en papperskorg som är trasig eller behöver tömmas felanmäler du det till Helsingborg kontaktcenter.

Skräpkorg på Gröningen i Helsingborg.

Skräp ska hamna där det hör hemma, det vill säga i papperskorgar och i skräptunnor. Därför arbetar Helsingborgs stad både med att se till att du enkelt blir av med ditt skräp och för att förbättra attityden och beteendet hos oss som bor här.

Fler papperskorgar och sopkärl att slänga skräp i

Att ha många papperskorgar ute på stan gör det förstås lättare för dig att bli av med ditt skräp. Därför arbetar vi ständigt med att fundera över var vi behöver sätta ut nya papperskorgar eller om vi kan flytta på sådana vi redan har.

Sedan ett par år finns också nedgrävda sopkärl på Gröningen, som är en plats som besöks ofta och av många. I anslutning till dessa har vi också speciella sopkärl för engångsgrillar för att öka trevnaden under sommartider.

En papperskorg anpassad för offentlig miljö kostar mellan 5 000 och 10 000 kronor. Papperskorgen ska både synas och passa in i staden utan att se störande ut. Den ska också vara enkel att hitta.

Sortera skräp direkt i papperskorgen

Sedan våren 2012 finns papperskorgar där du kan källsortera på nio platser runt om i Helsingborg. Där kan du sortera ut glas, plast, papper och restavfall. Dessa sorteringskärl finns på Fria bad, Råå vallar, Furutorpsplatsen, Viskängen, Margaretaplatsen, Slottshagen, Gröningen och Vikingsbergsparken.

Det finns också papperskorgar med sopsortering på bland annat evenemangsplatser som Olympia.

Källsorteringsstationer gör det enklare att sortera

Sedan hösten 2014 finns dessutom ut nio källsorteringsstationer där du kan sortera färgat och ofärgat glas, plast- och pappersförpackningar och restavfall samt returflaskor och burkar. Läs mer om hur du sorterar ditt skräp i dem.

Fler papperskorgar för evenemang på sommaren

Med sommaren kommer många arrangemang som konserter, matmarknader och festivaler. Under somrarnas arrangemang sätter Helsingborgs stad ut så kallade evenemangstunnor.

I love Hbg och Miljöverkstaden för förändring

Staden arbetar hela tiden för att förändra attityden till nedskräpning hos oss som bor i Helsingborg. Ett led i det arbetet är att skolklasser kan delta i ett temaarbete i samarbete med Miljöverkstaden.

I stadens arbete ingår också städkampanjen ”I love Hbg”. I den ingår årliga vårstädningar och andra evenemang. Tanken är att vi alla ska vara medvetna om hur vi ska agera för att hålla vår stad fri från skräp.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.