Fimpen – värsta skräpet!

Visste du att det vanligaste skräpet i våra städer är fimpen? Runt 1 miljard fimpar – 108 ton plast – slängs på svenska gator varje år. Den senaste skräpmätningen som gjordes i Helsingborg visade att nära 70 procent av allt skräp på land består av fimpar. För att få fimparna och skräpet att hamna på rätt ställe fick vi en ny lag i Sverige 1 januari i år som ger böter på 800 kr om du slänger småskräp som fimpar, godispapper och tuggummin på marken.

Tävling: Släng snyggast!

Släng snyggast är en tävling där du eller du och dina kompisar ska slänga skräp på ett ovanligt roligt sätt. Det enda du behöver göra är att filma din snyggaste skräpslängning i en skräpkorg och dela på Instagram eller Facebook, antingen som inlägg eller story, och tagga @ilovehbg!

Om du slänger snyggast kan du vinna de här fina priserna:

  • Hörlurar
  • Högtalare
  • Drönare
  • Kamera
  • Smart watch

Fem vinnare väljs ut av en referensgrupp från Helsingborg stad, från första till femte plats. Vinnarna väljer sitt pris i tur och ordning.

Sista datum för att vara med i tävlingen är den 15 juli. Vinnarna koras senast den 22 juli.

Om du vinner blir du kontaktad via ditt Instagram- eller Facebook-konto (beroende på var du har lagt upp din film) med information om var och när du kan hämta sitt pris.

Förutom att skräpet gör vår stad mindre trivsam och är kostsamt, skadar det djur och natur, och oss själva. Fimparna innehåller både gifter och plast som aldrig helt bryts ner i naturen. Även havet och dess invånare far illa av fimparna. När det regnar surfar de till exempel ner i dagvattenbrunnarna och åker rakt ut i Öresund.

Ser du ingen askkopp i närheten så ha med din egen istället för att fimpa på marken. Du kan hämta gratis fimpfickor i något av Helsingborgs städträd, till exempel i Stadsbyggnadshuset på Järnvägsgatan 22. Fimpfickorna kan tömmas och återanvändas och du slipper lukten.

Håll Sverige rents webbplats kan du läsa mer om fimpar och skaffa dig annan skräpkunskap.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?