Fimpen – värsta skräpet!

Visste du att det vanligaste skräpet i våra städer är fimpen? Runt 1 miljard fimpar – 108 ton plast – slängs på svenska gator varje år. Den senaste skräpmätningen som gjordes i Helsingborg visade att nära 70 procent av allt skräp på land består av fimpar. För att få fimparna och skräpet att hamna på rätt ställe har vi sedan 1 januari 2022 en lag i Sverige som ger böter på 800 kr om du slänger småskräp som fimpar, godispapper och tuggummin på marken.

Förutom att skräpet gör vår stad mindre trivsam och är kostsamt, skadar det djur och natur, och oss själva. Fimparna innehåller både gifter och plast som aldrig helt bryts ner i naturen. Även havet och dess invånare far illa av fimparna. När det regnar surfar de till exempel ner i dagvattenbrunnarna och åker rakt ut i Öresund.

Ser du ingen askkopp i närheten så ha med din egen istället för att fimpa på marken. Du kan hämta gratis fimpfickor i något av Helsingborgs städträd, till exempel i Stadsbyggnadshuset på Järnvägsgatan 22. Fimpfickorna kan tömmas och återanvändas och du slipper lukten.

Håll Sverige rents webbplats kan du läsa mer om fimpar och skaffa dig annan skräpkunskap.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.