Information om vårstädningen för skolor

Två flickor med städutrustning som deltar i Helsingborgs I love Hbg. (foto: Eva Lie)

Det är dags för Vårstädningen 2024. Här får du information var du hämtar sopsäckar, vad du gör med skräpet och hur ni kan arbeta med I love Hbg på din skola.

Skräpplockardagarna vänder sig till skolor i Helsingborg, kommunala och privata, från förskoleklass till gymnasiet.

Vad ska deltagare göra med skräpet som plockats?

Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast. Det material som inte går att sortera kan ni lägga i era sopkärl för brännbart avfall.

Om ni får mycket avfall som inte får plats i ordinarie kärl kan ni placera det bredvid era befintliga kärl så hämtas det vid ordinarie tömning.

Skulle ni hitta farligt avfall eller skrymmande avfall som ni inte kan ta med er ber vi er anmäla via appen eller e-tjänsten Ett bättre Helsingborg eller höra av er till Helsingborg kontaktcenter på 042-10 50 00.

På Håll Sverige rents webbplats finns tips som alltid är bra att tänka på vid skräpplockning.

Grön flagg

Grön flagg är Håll Sverige Rents program som hjälper lärare och pedagoger att väcka upptäckarglädje kring hållbarhetsfrågor hos barn och unga. Vårstädningen är en perfekt aktivitet i denna certifiering, vare sig ni har grön flagg sedan tidigare eller vill starta er resa nu i vår.

Helsingborgs stads skolor kan bli bättre på att ta hjälp av de redskap som erbjuds genom grön flagg. Vill ni som kommunal skola ha hjälp med hur detta kan göras, så kontakta miljösamordnare Emma Sjöberg emma.sjoberg@helsingborg.se

Mer information finns på Håll Sverige Rents webbplats.

Vanliga frågor om skolstädningen

Hur kan vi arbeta med I love Hbg i skolan?

Syftet med I love Hbg och skräpplockardagarna är att lyfta diskussionen kring vikten av en ren stad. Det kan du enkelt koppla till läroplanen i alla årskurser.

Årets skräpplockarkampanj sker i samarbete med Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna. Detta innebär att får det pedagogiska material som Håll Sverige Rent erbjuder även om du anmäler dig här.

Ibland kan det vara svårt att motivera äldre elever till skräpplockning Några förslag på pedagogiskt upplägg och aktiviteter finns på Håll Sverige Rents webbplats, hsr.se. Vill du ha fler tips, tveka inte att kontakta oss på ilovehbg@helsingborg.se

När kan vi skräpplocka?

I år har vi beredskap under tre veckor mellan 22 april och 10 maj.

Var och när hämtar vi sopsäckar och annan utrustning?

Efter att du har anmält er förskola kan du från och med måndag 8 april hämta säckar och annan utrustning för städning. Ni hämtar säckarna i stadsbyggnadsförvaltningens reception på Järnvägsgatan 22. Öppettider: vardagar klockan 8.00-16.30 (skärtorsdag 8.00-12.00).

Vad ska vi göra med skräpet?

Ni placerar ert ihopsamlade skräp vid er vanliga sopstation. Vi behöver veta vid vilken adress den ligger om den inte får plats i ert ordinarie tömningskärl. OBS! För att skolan inte ska debiteras för det ihopsamlade skräpet är det viktigt att ni använder kampanjens säckar. Många av er skolor städar ett område som endast innehåller begränsad mängd skräp. Om ni slänger detta med era ordinarie sopor så kryssa i det så att vi vet, så sparar vi lite extra på vår miljö.

Tänk på att säckarna inte ska innehålla grenar, sten eller annat som tillhör naturen. Miljöfarligt avfall som batterier placeras väl synligt bredvid säckarna.

Jag hittar inte svaret på min fråga här. Hur gör jag?

Tveka inte att höra av dig till oss på ilovehbg@helsingborg.se om det är något du undrar över!

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.