Information till skolor om vårstädningen

Vårstädningen 2021 ägde rum mellan 19 april och 14 maj. Här får du information om anmälan och årets nyheter, var du hämtar sopsäckar och vad du gör med skräpet.

Skräpplockardagarna vänder sig till skolor i Helsingborg, kommunala och privata, från förskoleklass till gymnasiet. Ni är välkomna att vara med en valfri vardag mellan 19 april och 14 maj.

Grön flagg

Grön flagg är Håll Sverige Rents program som hjälper lärare och pedagoger att väcka upptäckarglädje kring hållbarhetsfrågor hos barn och unga. Vårstädningen är en perfekt aktivitet i denna certifiering, vare sig ni har grön flagg sedan tidigare eller vill starta er resa nu i vår.

Helsingborgs stads skolor kan bli bättre på att ta hjälp av de redskap som erbjuds genom grön flagg. Vill ni som kommunal skola ha hjälp med hur detta kan göras, så kontakta miljösamordnare Emma Sjöberg, emma.sjoberg@helsingborg.se.

Mer information finns på Håll Sverige Rents webbplats.

Workshop – Föreläsning – Teater

Vanligtvis erbjuder vi både föreläsningar och teater till deltagande skolor, men året är speciellt. Vi jobbar nu för att finna lämpligt digitalt material och smarta lösningar. Tillsvidare hänvisar vi till Håll Sverige Rents webbplats, där spännande material finns på temat.

Vanliga frågor om skolstädningen

Hur kan vi arbeta med I love Hbg i skolan?

Syftet med I love Hbg och skräpplockardagarna är att lyfta diskussionen kring vikten av en ren stad. Det kan du enkelt koppla till läroplanen i alla årskurser.

Årets skräpplockarkampanj sker i samarbete med Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna. Detta innebär att får det pedagogiska material som Håll Sverige Rent erbjuder även om du anmäler dig här.

Ibland kan det vara svårt att motivera äldre elever till skräpplockning. Några förslag på pedagogiskt upplägg och aktiviteter finns på Håll Sverige Rents webbplats, hsr.se. Vill du ha fler tips, tveka inte att kontakta oss på ilovehbg@helsingborg.se.

När kan vi skräpplocka?

I år har vi beredskap under tre veckor mellan 19 april och 14 maj.

Var och när hämtar vi sopsäckar och annan utrustning?

Efter att du anmält din skola kan du från och med onsdag 14 april hämta säckar och annan utrustning för städning. Ni hämtar säckarna i stadsbyggnadsförvaltningens reception, Järnvägsgatan 22. Öppettider: vardagar klockan 8.00-16.30.
(Fler utlämningsställe kan bli aktuellt)

Vad ska vi göra med skräpet?

Ni placerar ert ihopsamlade skräp vid er vanliga sopstation. Vi behöver veta vid vilken adress den ligger om den inte får plats i er ordinarie tömningskärl. OBS! För att skolan inte ska debiteras för det ihopsamlade skräpet är det viktigt att ni använder kampanjens säckar. Många av er skolor städar ett område som endast innehåller begränsad mängd skräp. Om ni slänger detta med era ordinarie sopor så kryssa i det så att vi vet, så sparar vi lite extra på vår miljö.

Tänk på att säckarna inte ska innehålla grenar, sten eller annat som tillhör naturen. Miljöfarligt avfall som batterier placeras väl synligt bredvid säckarna.

Jag hittar inte svaret på min fråga här. Hur gör jag?

Tveka inte att höra av dig till oss på ilovehbg@helsingborg.se om det är något du undrar över!

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?