Ångfärjetomten

Ångfärjetomten är den sista etappen i utvecklingen av Norra hamnen-området. Hela området är klart och här finns nu bostäder, en kongress- och hotellanläggning, promenadstråk längs kajen och en helt ny park.

Ångfärjeparken Ångfärjeparken Ångfärjeparken Ångfärjeparken Ångfärjeparken Ångfärjeparken

Det här finns på Ångfärjetomten

  • En kongress- och hotellanläggning med bland annat restaurang och kafé.
  • Cirka 150 bostäder och ett underjordiskt garage
  • En ny park med plats för både lek och olika evenemang. Här har vi skapat vi en plats med fantastisk utsikt, gröna ytor och vattenlek. Det finns gott om sittplatser för en lunch eller picknick i solen och också utrymme för evenemang. Skulpturen Sjöfartsgudinnan står kvar på sin plats och får sällskap av Bernadottemonumentet.
  • Ett promenadstråk längs kajen med bänkar och hängmattor, samt ett trädäck som delvis kan användas för uteservering. Kajpromenaden går förbi The Tivoli, kongressanläggningen och bostadshusen och vidare genom Norra hamnen bort mot Gröningen.

Det här har vi gjort tidigare

Våren 2015: Grönt ljus för utvecklingen av Ångfärjetomten

Våren 2015 blev det klart att Helsingborgs stad kunde inleda utvecklingen av Ångfärjetomten. Diskussionerna kring tomten hade dessförinnan pågått i många år. 2012 gjorde staden ett omtag för utvecklingen av Ångfärjetomten och arbetade efter synpunkter från invånare och länsstyrelsen fram ett nytt förslag.

Hösten 2015 – vintern 2016: Förberedelser med bland annat en utbyggd kaj

I september 2015 startade förberedelserna inför utvecklingen av Ångfärjetomten. Helsingborgs stad byggde bland annat ut kajen, som blev drygt 1 500 kvadratmeter större, med ungefär 110 meter bredvid Tullhuset. Det blev sedan platsen för originalbyggnaden av Ångfärjestationen med The Tivoli.

14 mars 2016: Ångfärjestationen flyttade till sitt nya läge

Intresset var stort för att följa flytten av Ångfärjestationen den 14 mars 2016. Den 118 år gamla och 400 ton tunga byggnaden flyttades då 75 meter. Flytten tog 44 minuter och det krävdes 12 olika lyftpunkter för att lyfta byggnaden 1,3 meter över marken innan den rullades över Hamntorget till sitt nya läge.

Här kan du se hur flytten gick till:

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Våren och sommaren 2016: Iordningställande av ytorna kring Ångfärjestationen

Under våren och sommaren 2016 gjorde Helsingborgs stad i ordning ytorna kring den flyttade Ångfärjestationen. Vi byggde bland annat en ny entréyta norr om Ångfärjestationen, en kajpromenad utmed den nya kajen, ytor för uteservering och nya sittplatser. Vi planterade också nya träd.

Hösten 2016: Området fick namnet SeaU och bygget av nya bostäder och kongress- och hotellanläggningen inleddes

Hösten 2016 offentliggjordes namnet på det nya området, SeaU Helsingborg, och Midroc startade förberedelserna för de nya bostäderna och kongress- och hotellanläggningen. Bostäderna blev klara för inflyttning våren 2019 och kongress- och hotellanläggningen öppnar i februari 2021.

Så här såg det ut på platsen hösten 2018:

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Våren 2019 – hösten 2019: Iordningställande av utemiljön runt bostäderna

Under våren, sommaren och hösten 2019 gjorde Helsingborgs stad i ordning utemiljön runt det nya bostadskvarteret. Vi byggde blanda annat ett nytt trädäck på Kajpromenaden, planterade träd och buskar, satte upp ny belysning samt anlade parkeringar och la ny marksten på trottoarerna utanför de nya husen och gatsten på kajpromenaden.

Våren 2020 – sommaren 2021: Iordningsställande av utemiljön runt kongress- och hotellanläggningen

Från våren 2020 till sommaren 2021 färdigställde Helsingborgs stad gatorna i området runt.Vi gjorde klart Badhusgatan och Kungsgatan, Helsingörskajen, Kajpromenaden och slutligen Ångfjärjeparken. Läs mer om den nya parken mellan The Tivoli och hotell- och kongresscentret.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.