Ångfärjeparken

Ångfärjeparken är en grön mötesplats i hjärtat av staden. Mellan kongresshotellet SeaU och The Tivoli välkomnas du till en helt ny park med utsikt över sundet, blommande planteringar och ett lekfullt vattenspel i form av en spännande fontän. Här finns gott om sittplatser för vila, samtal eller picknick i solen.

Ångfärjeparken är en plats som fungerar till både vardag och fest, till picknick och festival. Parken blev klar sommaren 2021.

Planteringarna, som skiftar i blå och gröna nyanser, är skapade för att tåla de saltstänkta vindarna från havet. Växterna är valda för att ge olika årstidsupplevelser. Besöker du till exempel parken under våren och sommaren blommar praktfulla perenner. Är du istället här vintertid möts du av dekorativa prydnadsgräs.

I parken finns också en spännande fontän som är igång från tidig vår till sen höst.

Det här finns vid Ångfärjeparken

  • Café, kiosk, restaurang: Ja
  • Grillplatser: Nej
  • Picknickmöjlighet: Ja
  • Lekplats: Nej
  • Toaletter: Ja
  • Parkering: Ja

Storleken på parken och den öppna gestaltningen gör att platsen passar bra för mindre evenemang och konserter. Mer information för dig som vill ordna ett evenemang i Ångfärjeparken.

En gräsmatta som vattnar sig själv

Utöver parkens spektakulära fontän är det gräsmattan som sticker ut mest ur ett innovationsperspektiv. Genom jordfuktighetssensorer vattnar gräsmattan sig själv och håller sig friskare, grönare och finare.

Bevattningssystemet är så effektivt att det endast använder 15 procent av vattenbehovet jämfört med traditionell bevattning. Det blir heller inget läckage eller spill av näringsämnen eftersom de blandas direkt i bevattningssystemet. Vi räknar också att gräsmattan ska klara slitage mycket bättre genom att den vattnas och får näring på ett smartare sätt.

Här finns bara vinnare, vi sparar tid och pengar genom smartare drift och underhåll, och du som besöker parken får en trevligare gräsmatta som mår bra och är grönare, friskare och finare tack vare tekniken.

Parken fick sitt namn efter förslag från helsingborgarna

Det är inte varje år det byggs en ny central park i Helsingborg. Helsingborgs stad ville därför involvera invånarna i arbetet med att hitta ett passande namn på platsen. Alla som ville kunde lämna namnförslag på platsen via sociala medier och stadens kontaktcenter. Hundratals namnförslag skickades in och tack vare invånarna blev det nya namnet Ångfärjeparken – en blinkning till platsens rika historia.

Platsens historia

Innan år 1891 låg kustlinjen cirka 200 meter längre österut, och platsen där parken ligger var fylld av vatten. Därefter fylldes platsen med massor. Mellan år 1898 och 1991 var detta ett område för tåg- och färjeresenärer, och därmed livligt trafikerat med bilar och bussar.

Under större delen av 1900-talet fanns färjelägen i den västra delen av området. Deras avgränsning är markerat i markbeläggningen på kajen. På norra sidan av torget låg den så kallade ångfärjestationen, som ritades i nationalromantisk stil av arkitekten Folke Zettervall. Stationen uppfördes 1898 och var tänkt som ett provisorium. När den nya terminalen vid Helsingborg C togs i bruk år 1991, kom den gamla byggnaden istället att användas som bland annat restaurang och rockklubb. Som en del av det stadsutvecklingsprojekt som pågick mellan 2016 och 2021 flyttades byggnaden till den plats där den står idag. Då skapades också Ångfärjeparken.

Bernadottemonumentet, som numera är placerat vid kajen, sattes upp år 1843 till minne av Jean Baptiste Jules Bernadottes (sedermera kung Karl XIV Johan) landstigning i Helsingborg den 20 oktober 1810. Väster om parken står också monumentet Sjöfartsgudinnan av Carl Milles. Det invigdes 1923 och symboliserar Helsingborg som sjöfarts- och hamnstad.

Karta

Ångfärjeparken ligger i centrala Helsingborg, ett stenkast norr om Helsingborg C, mellan kongresshotellet SeaU och The Tivoli.

Karta

Vi behöver ditt godkännande för att ta dig vidare

Den här delen av hemsidan visar innehåll från ArcGIS. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Så här gick det till när Ångfärjeparken kom till

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.