Ramlösa brunnspark

Ramlösa brunnspark är förmodligen mest känd för att det är här källan till Ramlösa mineralvatten finns. Men förutom att själva smaka det järnrika vattnet direkt från brunnen kan både stora och små uppleva mycket mer i parken.

Brunnshotellet i Ramlösa brunnspark i Helsingborg. (foto: Annika Anderberg Boman) Brunnshotellet i Ramlösa brunnspark i Helsingborg. (foto: Annika Anderberg Boman)

Foto: Annika Anderberg Boman

Allé i Ramlösa brunnspark i Helsingborg. (foto: Annika Anderberg Boman) Allé i Ramlösa brunnspark i Helsingborg. (foto: Annika Anderberg Boman)

Foto: Annika Anderberg Boman

Pelargången i Ramlösa brunnspark i Helsingborg. (foto: Annika Anderberg Boman) Pelargången i Ramlösa brunnspark i Helsingborg. (foto: Annika Anderberg Boman)

Foto: Annika Anderberg Boman

Villa Tora i Ramlösa brunnspark i Helsingborg. (foto: Annika Anderberg Boman)

Foto: Annika Anderberg Boman

Alkaliska källan i Ramlösa brunnspark i Helsingborg. (foto: Annika Anderberg Boman) Alkaliska källan i Ramlösa brunnspark i Helsingborg. (foto: Annika Anderberg Boman)

Foto: Annika Anderberg Boman

Brunnsdrickningen i Ramlösa brunnspark invigdes på Karl XII:s födelsedag den 17 juni 1707. Under de närmaste åren blev Ramlösa brunn, under Johan Jacob Döbelius ledning, alltmer känd och hälsobrunnen utvecklades snart till en av de mera kända i landet.

Parken förklarades som byggnadsminne 1973 och är en unik och levande brunnsmiljö med byggnader, landskapspark, planteringar, källor, en ravin med skogspark och promenadstråk. I den sydvästra delen av parken hittar du också en stor parklek med många spännande lekredskap.

Sommartid kan du ta del av de öppna utställningarna ”Brunnsparkens historia” (fotoutställning i pelarhuset) och ”Ögonblick från förr” (foto- och rekvisitautställning i biljettkiosken vid västra entrén).

Ramlösa brunnspark ligger ungefär fem kilometer söder om centrala Helsingborg, men du tar dig enkelt dit med tåg eller buss.

Du kan läsa mer om Ramlösa brunnspark här.

Det här finns i parken

Konstverk

  • Bortom vågorna, minnesmärke över skånskt flyktingmottagande (konstnärer: Ulla och Gustav Kraitz)
  • Lejonhuvud i brons vid Järnkällan (konstnär: Lena Cedergren)
  • Byst av Johan Jacob Döbelius i brons vid Alkaliska källan (konstnär: Lena Cedergren)
  • Carl Hårlemans Runsten, rest i parken 1750
  • En två meter hög höganäsurna från 1864.

Här ligger Ramlösa brunnspark

Ramlösa brunnspark på en minut

Det järnhaltiga vattnet har sipprat fram ur bergen i hundratals, kanske tusentals, år. Länge hade dalgången där källan ligger rykte om sig att vara tillhåll för rövare och det var ingen som vågade sig dit. I slutet av 1600-talet upptäcktes det att källan var bra för hälsan och Ramlösas era som brunnsort startade. Idag finns många av de vackra byggnaderna kvar från källans storhetstid i början av 1800-talet. Gångarna i parken kantas av vackra blommor, alléer med gamla träd och en lekpark. Se klippet om Ramlösa brunnspark.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — En väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor.

Öppettider

  • Måndag-onsdag 08:00-17:00
  • Torsdag 08:00-18:00
  • Fredag 08:00-17:00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare

Starta chatt chevron_right

Mejla

Få svar inom 24 timmar kontaktcenter@helsingborg.se

Skicka mejl chevron_right

Besök

På grund av covid-19 har vår lokal på Stortorget 17 stängt för besök

Visa karta chevron_right

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00

Ring chevron_right