Helsingborgs blomsterprogram

Helsingborgs blomsterprogram är programmet för ettåriga blommor i ungefär 16 större och mindre rabatter och cirka 650 blomsterfat. Här planerar vi för fem säsonger varje år, så att det alltid finns något att njuta av ute på stan.

När inte vädergudarna ställer till det kommer en första vår till Helsingborg i mitten av mars och en andra i april. Sommarfloret kommer kring midsommar och höstfloret i slutet av september. Ett vinterflor sätter vi sedan ut till första advent.

Helsingborgs blomsterprogram har som mål ”att vara till stor glädje för stadens invånare och besökare, framförallt på torg och längs gångstråk där människor rör sig och kommer nära.” Det betyder bland annat att vi prioriterar centrala platser där många människor rör sig till fots och har tid att njuta av blomsterprakten.

I Helsingborg jobbar vi inte efter ett specifikt tema varje år, utan siktar istället på en stor variation där de olika platserna ska få olika karaktär så att det ska bli en spännande upplevelse att röra sig genom staden.

Så här går planeringen och planteringen till

I gestaltningsprocessen ligger vi nästan ett år i förväg. När vi bestämmer hur fat och rabatter ska se ur handlar det förstås mycket om färg och form, men även om när olika sorter blommar. Vi vill att det ska blomma mycket och länge och att det vi planterar i fat och rabatter ska passa ihop.

I rabatterna planterar vi lökar på hösten, så snart sommarblommorna tagits bort. Då sätter vi även lökarna i blomsterfaten. Faten ställer vi sedan in i växthus efter jul för att driva upp lökväxterna så att de kan komma ut och börja blomma tidigt på våren.

I fat och rabatter planerar vi för att växter ska blomma i olika omgångar. Vi sätter till exempel tulpaner som blommar tidigt överst i faten, medan andra sorter sätts längre ned för att komma upp och blomma senare. Vi vill gärna att det ska se olika ut i samma fat i till exempel april och i maj.

Under hösten och vintern har vi färre fat ute, ungefär 55 stycken, och i dem planterar vi mycket vintergrönt. Där blir sorterna mer begränsade för att de ska vara fina och hålla hela vintern.

Har du frågor kring Helsingborgs blomsterprogram?

Det är stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg som ansvarar för blomsterprogrammet. Här är vi tre personer som arbetar med att planera blomsteråret och som ansvarar för att fat och rabatter sköts om. Kontakta oss gärna om du har frågor kring Helsingborgs blomsterprogram. Du når oss enklast via Helsingborgs kontaktcenter.

Åse Brunnström, Pamela Sjöstrand och Anna Karlberg arbetar med Helsingborgs blomsterprogram.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?