Öresundsparken

Öresundsparkens historia går tillbaka till 1803, då en brunnsinrättning anlades där vid en källa med järnhaltigt vatten. Platsen blev snart en berömd kurort och fick det passande namnet Hälsan.

Parken planterades 1876-1877 och den ligger delvis i landborgens branta sluttning. Uppe på platån finns en damm med änder och ibland också svanar. Dammen är en rest av vallgraven kring Kärnan.

År 1889 påträffades Sveriges enda naturliga saltvattenkälla i parken och den är fortfarande i bruk. Källan fick namnet Sofiakällan efter drottning Sofia.

Öresundsparken bjuder på fantastiska utblickar över Helsingborgs takåsar och Öresund.

Växtligheten i parken är rik och mångskiftande. När det gäller ovanliga träd ter sig parken närmast som en botanisk trädgård och här finns en trädslinga att följa. Se information om Helsingborgs trädslinga.

Under årens lopp har man gjort många förändringar i parken, men sitt nuvarande utseende fick parken efter 1950-talet. Då planterade man rhododendron, azaleor, trollhassel med mera i anslutning till Sofiakällan. Planteringarna har utökats efterhand och skapar tillsammans med övrig växtlighet en vacker infart till centrum. Ett stort och vackert Sibiriskt korkträd finns i backen strax nedanför Sofiakällan.

Paviljongerna och trapporna som inramar en av brunnsinrättningarna är ritade av stadsarkitekten Mauritz Frohm.

Det här finns i parken

  • Café, kiosk, restaurang: Nej
  • Grillplatser: Nej
  • Lekplats: Ja
  • Parkering: Ja, på bostadsgatorna runt parken
  • Picknickmöjlighet: ja
  • Toaletter: Nej
  • Utsiktskikare: Ja

Karta

Öresundsparken ligger i centrala Helsingborg och ligger intill Hälsovägen i norr.

Vi behöver ditt godkännande för att ta dig vidare

Den här delen av hemsidan visar innehåll från ArcGIS. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?