Brohult och Dalhems grönområde

I östra delen av Dalhem finns ett härligt grönområde där du kan njuta av ett ganska kuperat område med såväl ängar och gräsmattor som uppvuxen skog. Här finns också stora möjligheter till sport, lek och motion.

Under 60- och 70-talen var området ett grustag och kullarna har uppkommit av den verksamheten. Det omvandlades till ett grönområde i samband med att bebyggelsen på Dalhem växte fram under 70-talet, men fick ett rejält lyft under 2020.

Området kallas av vissa för Kojakparken, Backarna, Hålan eller Brohultsparken – ja, kärt barn har många namn. Oavsett vad du kallar området kan du njuta av denna stora gröna oas med täta träddungar, blommande ängar och kanske Helsingborgs bästa pulkabackar

Från högsta punkten på 66 meter över havet kan du se stora delar av staden. Denna kulle har smeknamnet Kojak som ska ha kommit av att den en gång kala toppen på kullen liknade flinten på den fiktiva New York-polisen Kojak i den på 1970-talet populära polisserien med samma namn.

Det här finns i Brohult och Dalhems grönområde

  • Café, kiosk, restaurang: Nej
  • Grillplatser: Ja
  • Picknickmöjlighet: Ja
  • Motionsslinga: Inga uppmätta motionsspår, men gott om stigar att springa på.
  • Sport och aktiviteter: Cricketplan, discgolfbana, mountainbikebana, basketplan, fotbollsplan (se mer information längre ned)
  • Lekplats: Ja
  • Pulkabacke: Ja
  • Hundhägn: Ja, i områdets norra delar. Här släcks belysningen klockan 23.00. För att det inte plötsligt ska bli helt mörkt är var tredje stolpe tänd till klockan 23.15.
  • Toaletter: Nej
  • Parkering: Ja

Karta

Detaljerad karta över Brohult och Dalhems grönområde (pdf, 4,3 MB)

Brohult och Dalhems grönområde ligger i de nordöstra delarna av området Dalhem, mellan Dalhemsvägen och Österleden.

Vi behöver ditt godkännande för att ta dig vidare

Den här delen av hemsidan visar innehåll från ArcGIS. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Rekreation, sport och aktiviteter

Grönområdet har stora möjligheter till sport, lek och motion. Några föreningar som använder området regelbundet är Helsingborgs cricketförening, cykelföreningen FIX och Helsingborgs Frisbeeklubb.

Alla slingor, planer och banor är öppna för allmänheten och det är fritt fram att använda dem när du vill. Ta hänsyn till varandra!

Djur och växtliv

Det finns gott om vacker blommande buskar i hela parken. På våren blommar sälg, hagtorn och slån som förser bin och fjärilar med nektar på våren. Under sensommaren festar sedan den svarta och orangea amiralfjärilen på fallfrukt från körsbärsplommon.

Skötseln av Brohult och Dalhems grönområde är anpassat för att kunna hysa fjärilar som karminspinnare och andra djur som är beroende av blommande ängar och platser med höga örter. Vissa växter låter vi därför stå oklippta till sen höst, några till och med över vintern.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.