Viskstråket med Viskängen

Viskstråket är en lång kedja av sammanhängande parkområden som sträcker sig från Sundspärlan till Olympia. Stråkets stora gröna gräsytor är perfekta för picknick, och på området finns även goda möjlighet till lek, olika bollsporter och andra aktiviteter.

Viskstråket består av sju olika parkområden, bland annat Viskängen, och har en bra blandning av öppna gräsytor och stora, vackra träd.

I parkområdet finns möjlighet till många aktiviteter. Här finns bland annat lekplatser, utegym, banor för en rad olika bollsporter, aktivitetsytor med balans- och klätterredskap och stora gräsytor för egen lek.

För dig som vill koppla av finns gott om bänkar, solstolar och picknickytor där du kan sitta i lugn och ro. Utmed hela området löper en gång- och cykelväg så att du enkelt kan ta dig fram genom den vackra omgivningen.

Här finns också en hel del för den växtintresserade. I de södra delarna av stråket finns till exempel en äng med fuktälskande växter. En vindlande spång som går mellan små dammar förstärker upplevelsen av att röra sig i våtmark. Här finns också en blomsteräng till glädje för både människor och insekter.

I blomstergårdarna kan du sitta ner och njuta av vackra perenner och tuktade, omfamnande bokhäckar. Missa då inte busken Rosmarinvidet (Salix elaeagnos ’Angustifolia’). Den planterades på 1950-talet och blir normalt två meter hög, men har här vuxit sig till ett betydligt större träd.

Från början var stråket tänkt för spårbunden trafik, men som tur var förverkligades aldrig detta. Istället blev det ett av Helsingborgs fantastiska och välbehövliga grönområden.

Det här finns i parken

  • Café, Kiosk, Restaurang: Finns i närheten av området
  • Grillplatser och picknickmöjligheter: Ja, grill- och picknickplatser med sittplatser, sittplatser under tak
  • Motionsslinga: Ja, en 1 500 meter långa motionssträcka som går från Olympia i norr till Folkparken i söder. Avståndsmarkeringar har målats upp med 100 meters mellanrum på gång- och cykelvägen så att du kan se hur långt du har kommit.
  • Lekplatser: Ja
  • Sport och aktiviteter: Minigolf, utegym, boulebana, minitennis, tennisbana, padelbana, skatebana, streetbasket, käpphästhoppning, balansbollar, balansrep, klätterstolpar, scen.
  • Parkering: Ja, runtomkring stråket finns gott om parkeringsplatser. Några platser för dig med parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns i närheten.
  • Toaletter: Nej

Viskängen kallas den största delen i stråket. Den anlades först av alla på 1950-talet. De andra delarna heter Backängen, Högaborgsängen, Källängen, Munkängen, Blomsterängen. Läs mer om de olika områdena här:

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.