Parken Dockan

Parken Dockan är en grön mötesplats i centrala Helsingborg. Här har den gamla torrdockan som hörde till Helsingborgs varv fyllts igen till en lummig park i hjärtat av den nya stadsdelen Oceanhamnen.

I parkens lekplats Djungellekan kan du möta papegojor, elefanter och gorillor. Om du lyssnar kan du kanske till och med höra dem. I parken kan du också spana in vattenfallet med havsvatten vid resterna av Dockans bassäng och känna historiens vingslag när du går under den gamla varvskranen som reser sig över parken.

I området finns även bänkar, stolar och bord där du kan koppla av eller äta din medhavda matsäck.

Glöm inte bort att besöka Familjetoaletten intill lekplatsen, för en toaupplevelse utöver det vanliga!

Platsens historia

Parken Dockan är en oas mellan stadsdelen Oceanhamnen och Helsingborg C. Tidigare låg Helsingborgs Varfs AB här och namnet Dockan har parken fått eftersom den är anlagd i en av skeppsvarvets torrdockor där fartyg kunde torrsättas vid underhåll, reparation och ombyggnation.

Torrdockan anlades 1935 – 1938 och det första fartyget att docka in var S/S Virginia av Jonstorp. Den 108 meter långa, 20 meter breda och 5,5 meter djupa torrdockan var i bruk till början av 2010-talet. Tidigare fanns det två torrdockor i området, varav den ena fylldes igen under 1980-talet i samband med bygget av Nya Knutpunkten, idag Helsingborgs C.

Den gamla varvskranen vid parkens västra sida är en kvarleva från den tidigare verksamheten. Kranen byggdes av Kockums Mekaniska Verkstad 1933 och den kunde, när det begav sig, lyfta upp till 40 ton.

Parken Dockan blev klar 2022. Själva torrdockan har till större delen fyllts igen men dess typiska form är tydligt avläsbar i parken. Vattenfallet med havsvatten i norra delen av parken påminner om hur vattennivån i dockan justerades när fartygen skulle in på och ut från reparation.

Karta

Dockan ligger vid Oceanhamnen, ett stenkast från Helsingborg C via Varvsbron för dig som går eller cyklar.

Visa större karta

Vi behöver ditt godkännande för att ta dig vidare

Den här delen av hemsidan visar innehåll från ArcGIS. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.