Parken Dockan

Parken Dockan är en grön mötesplats i centrala Helsingborg. Här har den gamla torrdockan som hörde till Helsingborgs varv fyllts igen till en lummig park i hjärtat av den nya stadsdelen Oceanhamnen.

I parkens lekplats Djungellekan kan du möta papegojor, elefanter och gorillor. Om du lyssnar kan du kanske till och med höra dem. I parken kan du också spana in vattenfallet med havsvatten vid resterna av Dockans bassäng och känna historiens vingslag när du går under den gamla varvskranen som reser sig över parken.

I området finns även bänkar, stolar och bord där du kan koppla av eller äta din medhavda matsäck.

Glöm inte bort att besöka Familjetoaletten intill lekplatsen, för en toaupplevelse utöver det vanliga!

Platsens historia

Parken Dockan är en oas mellan stadsdelen Oceanhamnen och Helsingborg C. Tidigare låg Helsingborgs Varfs AB här och namnet Dockan har parken fått eftersom den är anlagd i en av skeppsvarvets torrdockor där fartyg kunde torrsättas vid underhåll, reparation och ombyggnation.

Torrdockan anlades 1935 – 1938 och det första fartyget att docka in var S/S Virginia av Jonstorp. Den 108 meter långa, 20 meter breda och 5,5 meter djupa torrdockan var i bruk till början av 2010-talet. Tidigare fanns det två torrdockor i området, varav den ena fylldes igen under 1980-talet i samband med bygget av Nya Knutpunkten, idag Helsingborgs C.

Den gamla varvskranen vid parkens västra sida är en kvarleva från den tidigare verksamheten. Kranen byggdes av Kockums Mekaniska Verkstad 1933 och den kunde, när det begav sig, lyfta upp till 40 ton.

Parken Dockan blev klar 2022. Själva torrdockan har till större delen fyllts igen men dess typiska form är tydligt avläsbar i parken. Vattenfallet med havsvatten i norra delen av parken påminner om hur vattennivån i dockan justerades när fartygen skulle in på och ut från reparation.

Karta

Dockan ligger vid Oceanhamnen, ett stenkast från Helsingborg C via Varvsbron för dig som går eller cyklar.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?