Annelie

Annelie Eckeskog arbetar som miljöstrateg/marinbiolog på miljöförvaltningen.

Vad gör en miljöstrateg/marinbiolog?

– På min avdelning är vi 10 miljöstrateger som är experter inom sina olika områden. Jag jobbar som marinbiolog och har en till kollega på min avdelning som är marinbiolog. Kortfattat kan man säga att vi tillsammans jobbar för att staden ska ha så liten påverkan på havet som möjligt. Vi brukar säga att vårt arbete har tre ben, det ena benet är marinmiljöövervakning som sker genom vårt kustkontrollprogram där vi årligen provtar bottenfaunan, musslor och sediment längs Helsingborgs kust med syfte att fånga hur källor på land påverkan djurlivet i havet. Vi ansvarar även för övervakningen av våra två marina naturreservat Knähaken och Grollegrund. Det andra benet är strategiskt arbete både inom staden men även regionalt och nationellt. Det kan handla om att delta i detaljplaner, utredningar eller framtagande av planer och program. Eller hur staden kan jobba för att öka den biologiska mångfalden i våra urbana hamnområden samt att se till att staden lever upp till vatten- och havsmiljödirektivet. Det tredje benet är kommunikation och pedagogiskt arbetet där vi till exempel tar med stadens alla femteklassare ut på båten Sabella där vi tar prover och berättar om livet under ytan. Vi har även ett instagramkonto, @havoteket, där vi sprider information om vad vi gör för vår granne havet.

Helsingborg är unikt som har två marinbiologer och hela 20 procent av kommunens yta är hav!

Ett friskt hav förser oss med många viktiga ekosystemtjänster så som mat, temperaturreglering, kolsänka, syre och erosionsskydd.

Varför valde du det här yrket?

– Helt ärligt var det lite av en slump, även om jag alltid haft en dragning till havet. Jag hade siktet inställt på att jag skulle ut och resa runt i värden men så var jag på en utbildningsmässa och såg en rollup med korallrev och regnskog och tänkte att jag skulle kunna reka lite inför min kommande resa. Det slutade med att jag flyttade till Australien och pluggade marinbiologi – äventyr och studier i ett.

Hur har din yrkesresa sett ut?

– Efter att jag avslutat min master hade jag lite ströjobb under ett år innan jag fick mitt första jobb inom mitt område på Marine Stewardship Council (MSC) som är en organisation som jobbar med miljömärkning av vildfångad fisk. Jag bodde ett tag i Haag, Nederländerna för att lära mig organisationen för att ett halvår senare starta upp MSC i Sverige. Efter två år på MSC började jag på Fiskesekretariatet (FishSec) som är en miljöorganisation som jobbar för att skydda och återställa marina ekosystem tjänster med fokus på hållbart fiske. Mitt huvudskapliga arbetsspråk på både MSC och FishSec var engelska och det var först när jag efter tre år på FishSec började jobba som miljöstrateg och marinbiolog i Helsingborg som jag på riktigt hade svenska som mitt arbetsspråk. Jag får ibland nypa mig i armen att jag fått jobba med det jag gjort och att jag idag har ett jobb där jag både får vara ute i fält, jobba strategiskt och få testa nya innovationer för att främja den marina mångfalden i havet. Jobb som marinbiolog växer inte på träd 😉

Vilken utbildning kan man gå för att jobba med det du gör?

– För att jobba som marinbiolog bör man gå en utbildning i marinbiologi. Jag själv läste marinbiologi vid James Cook University i Australien men det finns både kandidat och masters utbildningar i marinbiologi vid Stockholms- och Göteborgs universitet. Jag har även läst en masters i Ecosystems, Governance and Globalization från Stockholm Recilience Center vid Stocholms Universitet. Som har gett mig en större bredd och en djupare förståelse för hållbarhet som jag har haft väldigt mycket nytta av i mitt arbete som miljöstrateg.

Kan du berätta om något kul/utmanande/intressant som är på gång hos er just nu?

– Lite extra kul just nu är att jag projektleder Helsingborgs första havskoloni som är ett pilotprojekt på två år där vi tillsammans med invånare i staden testar om det går att odla ätbara blåmusslor i en urban hamn. Det har varit ett otroligt intresse från invånarna i staden att delta och det är även de som driver havskolonin och tar hand om musslorna. Helsingborg är först ut i Sverige att testa detta och vi har fått stort intresse från andra kommuner som vill veta mer och har även två studenter från Göteborgs Universitet gör sin forskning på om Havskolonin kan hjälpa till att öka den biologiska mångfalden.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Soliga dagar ute på havet, friheten och alla samtal med mina kollegor. Vi är ett glatt gäng med stor kunskap inom våra respektive områden, att tillsammans diskutera och komma fram till lösningar och strategiska steg för hur staden kan utvecklas så hållbart som möjligt är otroligt givande. Men sen finns det vissa dagar som man aldrig kommer att glömma, som den där sensommar dagen då vi var ute och tog prover, havet var spegelblankt, solen sken och helt plötsligt dök ett gäng tonfiskar – magiskt!

Vad har du för utmaningar?

– Den stora utmaningen för alla som jobbar med vatten vare sig det är marint eller sötvatten (eller med naturfrågor generellt) är att få andra att förstå vikten av att ekosystemet är i balans och varför vissa åtgärder behöver göras. Att jobba som marinbiolog kan vara frustrerade många gånger då konsekvenserna av det vi gör på land kan vara svåra att synliggöra när många inte ser längre än till vattenytan.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Mina arbetsdagar varierar ganska mycket men varje vecka sitter jag en dag i labbet och går igenom våra bottenfauna prover som vi tar för kustkontrollprogrammet. De andra dagarna är en hel del möten i olika projekt som jag är del av. Just nu är jag projektledare för Helsingborgs första Havskolonin så det dyker upp en hel del smått och gott att fixa med där. När det är dags för provtagning så är jag och min kollega Stina ute och tar prover längs kusten.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas i Helsingborgs stad?

– Helsingborg är en kreativ stad som gärna ligger i framkanten och där man egentligen bara själv sätter gränser för sin utveckling.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.