Ruby, Svetlana, Anna, Cecilia, Fredrik, Eva och Jenny

Ruby Videla, Svetlana Diatchkova, Anna Berling, Cecilia Forssman, Fredrik Rasmusson, Eva Öhrn och Jenny Tyrberg arbetar som skolbibliotekarier på gymnasiebiblioteken på skol- och fritidsförvaltningen.

Vad gör en gymnasiebibliotekarie?

– Som gymnasiebibliotekarier arbetar vi för att stärka våra elevers språkliga och digitala förmåga. Det gör vi genom att exempelvis motivera till läsning samt att tillgodose eleverna med digitala resurser. Vi tar även hand om skolbibliotekets bestånd och ser till så att litteraturen är uppdaterad och relevant för både elever och personal. Som informationsspecialister ingår det även att gå ut till klasserna och berätta om källkritik, källtillit och ge tips på informationskällor som är bra att använda till olika skolarbeten. Många av oss vill gärna inspirera våra elever att intressera sig för kultur och därför samarbetar vi med folkbiblioteken, muséer och arkiv så att vi kan anordna olika aktiviteter.

Varför valde ni det här yrket?

– Att vi älskar att läsa är ju givet, men vi tycker även om att arbeta med ungdomar och ge god service. Genom att arbeta i skolvärlden får vi nyttja vår pedagogiska kompetens och privilegiet att träffa våra elever dagligen. På så vis har vi vår målgrupp hos oss hela tiden.

Vilken utbildning kan man gå för att jobba med det ni gör?

– För att bli bibliotekarie krävs högskoleexamen inom bibliotek- och informationsvetenskap. Utbildningen är 3-4 årig beroende på program men längre om man önskar specialisera sig inom en viss inriktning. Biblioteks- och informationsvetenskapliga utbildningen har förberett oss att arbeta, inte bara i bibliotek, utan också med andra pedagogiska, vetenskapliga och administrativa verksamheter.

Kan ni berätta om något kul/utmanande/intressant som är på gång hos er just nu?

– Just nu börjar vi närma oss julen så vi har olika projekt på gång. Bland annat har vi en julkalender där varje lucka leder till en läsfrämjande aktivitet. Vissa av oss hittar på roliga aktiviteter med bokcirklar vi har i skolan, både för elever och personal. Sedan har vi även hand om våra anpassade gymnasieelever som vi hittar på saker med vilket är jättekul! Under den närmaste tiden kommer vi att försöka utöka vårt bestånd så att biblioteket kan tillgodose dem med litteratur som är speciellt anpassad för dem.

Vad är det bästa med ert jobb?

– Det är en speciell känsla, att kunna arbeta med böcker och hitta rätt bok till rätt person. Vi märker exempelvis att våra elever får bättre självkänsla när de har hittat riktig bra information om ett ämne. De får bättre resultat i skolan när de får hjälp med att hitta rätt, vilket även berikar oss som hjälper till! Sen försöker vi förse dem med bra fritidsläsning som är viktigt för att elever ska kunna hitta inspiration och motivation eller bara komma in i en annan värld en stund för att koppla av.

Vad har ni för utmaningar?

– Som gymnasiebibliotekarie försöker man nå ut till hela skolan, det är inte enbart vissa ämneslag eller arbetslag som vi arbetar med, det är verkligen hela skolan, så då är det viktigt att kunna prioritera rätt. Att nå ut till alla och försöka ge alla lika mycket tid och uppmärksamhet är ibland svårt. Sedan är vi oftast ensamma i vår yrkesroll, vilket också kan vara en utmaning. Vi försöker också nå ut med vilken kompetens och skapa ett gott samarbete, vilket också är tidskrävande men kul!

Vad ser ni för möjlighet att utvecklas i Helsingborgs stad?

– Vi är sju personer som arbetar på gymnasiebibliotek i kommunen så vi träffas ofta för att utbyta idéer och inspireras av varandra, vilket vi verkligen behöver då många av oss arbetar ensamma. Sen är vi ju en del av Familjen Helsingborg vilket gör att vi kan träffa våra kollegor från exempelvis Båstad eller Landskrona och få tips och råd. Något som också underlättar vårt arbete är Helsingborgs stads omfattande kulturliv, vilket gör att vi får en kontinuerlig kulturutbyte som vi sen kan förmedla vidare till våra elever.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.