Vägen till lärarlegitimation

Lärare måste ha lärarlegitimation för att bli tillsvidareanställda och få sätta betyg. Det finns flera möjliga vägar fram till en legitimation, vi guider dig genom några av valen.

Förutom att läsa en hel lärarutbildning på något av universiteten eller högskolorna i Sverige så finns det andra vägar att gå om man har akademisk examen i Sverige eller från annat land.

Olika vägar till lärarlegitimation

På studera.nu kan du läsa om dina olika möjligheter och göra testet ”lärarkompassen” för att se vilken utbildning som passar dig.

Här kommer några exempel på högskole- och universitetsutbildningar utöver de vanliga lärarutbildningarna. Om du har frågor kring utbildningarna och behörigheter kan du kontakta studievägledarna på den utbildning du är intresserad av.

Här ansöker du om lärarlegitimation

Det är Skolverket som utfärdar en svensk lärarlegitimation.

Du som har en akademisk examen/utbildning från annat land än Sverige, Danmark, Norge, Finland, eller Island måste först validera din utbildning hos Universitets- och högskolerådet (UHR). Det kan ta upp till sex månader innan du får din utbildning validerad.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.