Emilia

Emilia Nordström arbetar som H22-koordinator och utvecklare på socialförvaltningen.

Vad gör en H22-koordinator?

– Jag projektleder socialförvaltningens arbete mot H22 City Expo denna sommar. Det innebär att flera parallella processer pågår samtidigt. Allt från planering av aktiviteter som vi på förvaltningen ska genomföra på stadsmässan och som är nära knutna till den övergripande förflyttning som vi på förvaltningen gör från socialtjänst till sociala tjänster, till att arbeta mer strategiskt med frågor som berör bemanning, kommunikation och säkerhet. Det innebär alltså en salig blandning av arbetsuppgifter och full fart framåt. Till det är jag precis ny som utvecklare direkt kopplad till projektet Familjen läser, där ambitionen är att etablera projektet till ett bestående koncept. Här är vi precis i startskedet av detta arbete.

Varför valde du det här yrket?

– I ärlighetens namn var det mer ”yrket” som valde mig framför att jag valde det och det har ju blivit en himla bra matchning tycker jag personligen. Väldigt stimulerande och utvecklande, samtidigt som det kan vara väldigt utmanande vid sina tillfällen. Hela tiden flera bollar på gång samtidigt, så jag behöver inte oroa mig för att ha en tråkig stund. Det passar mig!

Jag brinner verkligen för sociala frågor och då givetvis kopplat till utvecklingen av det socialt hållbara samhället. Min önskan är att vara en del av denna förändrings- och förbättringsresa och jag tror starkt på att mötet mellan människor är den allra viktigaste kraften i detta.

Hur har din yrkesresa sett ut?

– Jag avslutade mina masterstudier på Lunds universitet i juni 2021 (Master’s in Welfare Policies and Management) och har väl egentligen direkt kastats in i detta. Har arbetat parallellt med studierna under hela utbildningsperioden, men framförallt spännande att lyfta är väl min praktik på en icke-statlig organisation i New Delhi, Indien, 2017. Hope Project heter organisationen med tre spår hjälp till självhjälp – hälso- och läkarvård – kompletterande skolgång. Framförallt var jag involverad i arbetet som innebar att ge unga kvinnor en andra chans till att avsluta sin skolgång och hjälpa dem bygga upp sin egenmakt. Det fantastiska med detta projekt är också den långsiktighet som man så tydligt arbetar med, att förändra tankesättet av samhället generation efter generation. Dessa unga kvinnor hade kanske inte möjlighet att fortsätta sina studier till universitet – men de kommer inse värdet av utbildning för sina framtida barns skull och välgång.

Vilken utbildning kan man gå för att jobba med det du gör?

– Det är väldigt blandat. Jag är statsvetare i grunden men kan se ett värde av att ha kompletterande utbildning relaterat till både kommunikation, HR, juridik, tjänstedesign med mera. Det är en väldigt mångfacetterad yrkesroll och man har nytta av väldigt varierad erfarenhet och utbildning. I slutändan handlar det om den erfarenhet man tillskansas sig sedan tidigare och hur man väljer att använda all den kunskapen för att skapa och generera värde i det man gör och att ha möjlighet att genomföra sitt arbete väl.

Kan du berätta om något kul/utmanande/intressant som är på gång hos er just nu?

– Det pågår flera wow-arbeten just nu! Det som har legat närmst i pipeline är att få in ALLA våra aktiviteter under stadsmässan till den publika expowebben. Vi kommer att gå från tre programpunkter till nästintill 50 olika aktiviteter som vi på socialförvaltningen ska genomföra under stadsmässan. Det visar på en sådan otrolig kraftansamling som förvaltningen gör tillsammans och det är så häftigt att vara del av denna resa. Sedan planerar vårt H22-team på förvaltningen även in en road trip till alla förvaltningens verksamheter i slutet på mars och här är arbetet i full gång.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Kan man säga allt? Det pågår så mycket spännande grejer samtidigt och jag älskar att man får en sådan inblick i allt det fantastiska arbete som pågår både inom förvaltningen men också i staden i stort. Det är så inspirerande att få möta så många människor med sådant driv och passion för det de gör! Tänk att jag har en möjlighet att vara en beståndsdel i denna resa och detta arbete på förvaltningen och i staden? Häftig känsla!

Vad har du för utmaningar?

– Den största utmaningen jag, eller snarare vi, står inför är att se över hur vi ser till att stadsmässan faktiskt är till för ALLA och att ALLA känner sig inkluderade och sedda. Att mötet mellan människor faktiskt sker och att erfarenheterna tas tillvara framåt i den framtida resan förvaltningen och staden ska göra och fortsätta med även efter själva stadsmässan är slut. Mer praktiskt är det också att få ihop alla pusselbitar inför stadsmässan. Från minsta beståndsdel, från exempelvis färg på ett löv med citat till gestaltning på innovationsutställningen till lite större pusselbitar som berör bemanning och övergripande strategisk planering inför mässan.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Det dagliga arbetet handlar om mötet mellan människor och hur vi tillsammans kan skapa och lösa utmaningar vi står inför, kortsiktigt såväl som långsiktigt. Hur skapar vi faktiskt värde i det vi gör, för oss men också för de vi finns till för, våra invånare?

Som säkerligen många kan relatera till i sitt arbete, så ser alla arbetsdagar olika ut. Varje dag innebär möten med en salig blandning av inspirerande människor och nu när samhället successivt börjat öppnas upp igen, sker dessa möten på flera olika ställen runtom i staden – så för någon som inte kommer från Helsingborg är detta en ypperlig möjlighet att vidga sina vyer. Det plingar konstant i mejlinkorgen och på Teams med olika uppdrag som antingen behöver lösas så fort som möjligt men också uppgifter som behöver mer strategiskt genomtänkt planering och skapande.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas i Helsingborgs stad?

– Många – det finns så mycket spännande arbete som sker samtidigt i staden, både direkt kopplat till stadsmässan men också mot Helsingborgs vision 2035. Det handlar om att skapa en mer hållbar och omtänksam stad, och det är så viktiga komponenter för att hjälpa till att bidra till bättre livskvalité för ALLA människor. Detta innebär då att flera olika arbeten för att generera detta är på gång samtidigt, och det finns flera anknytningsmöjligheter här. Sedan finns det stor möjlighet att träffa människor och yrkesverksamma som är likasinnade.

Finns det något mer du vill berätta?

– Jag vill bara lyfta den kraft och fördel som finns med att vara positiv och öppen för allt som kan komma ens väg. Det gäller att göra sitt arbete med ett öppet sinne för man vet aldrig vad som väntar runt hörnet.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.