Olivia

Olivia är socionom och fältarbetare på Mobila teamet.

Hur länge har du jobbat som socionom?
– Fyra år.

Varför valde du det här yrket?
– Jag är utbildad socionom och har alltid vetat att jag vill jobba med ungdomar. I mitt arbete idag har jag en chans att kunna påverka och hjälpa ungdomar, det är därför jag har valt att jobba med det jag gör.

Vad har du för utbildning?
– Socionomutbildning.

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?
– Socionomutbildningen är inget krav men det är bra om man har någon utbildning med sig.

Vad tycker du är bra med ditt jobb?
– Vårt arbete är väldigt fritt, vi kan jobba här och nu och hjälpa människor när de behöver det. Vi jobbar både kväll och helger för att kunna hjälpa till när det kanske inte finns andra i tjänst på socialförvaltningen. Mitt arbete känns värdefullt och viktigt för ungdomarna som är i behov av hjälp.

Vad har du för utmaningar?
– Det kan vara lite tufft med arbetstiderna ibland. Eftersom vi jobbar kvällar och helger så kan det privata livet påverkas ibland.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– När vi jobbar på vardagarna så är vi ute på skolor och då är vi ute för att skapa relationer, träffa ungdomarna och visa att vi finns så att de kan komma och prata med oss om det behövs. På kvällarna och helgerna är det mycket att vara på Knutpunkten och försöka fånga upp ungdomar som vi är rädda att de kommer hamna lite snett eller så. Mycket handlar om att skapa relationer med ungdomar och en del handlar om att fånga upp ungdomar innan något händer.
Vi har inget dokumentationskrav så arbetsuppgifterna innefattar inte särskilt mycket administration. Däremot för vi själva anteckningar för vår egen och kollegornas skull.

Vad finns det för möjligheter att utvecklas?
– Vi har möjlighet att utvecklas på arbetet genom kurser och utbildningar vi hittar själva eller som staden föreslår. Arbetet i sig är också så varierande och vi stöter hela tiden på nya ”problem” som vi får lösa i stunden. Man har aldrig sett allt i vårt arbete.

Finns det något mer du vill berätta?
– För att trivas med mitt jobb behöver man vara social och klara av lite obekväma situationer. Många gånger hamnar vi på en skola eller en fritidsgård där vi inte känner någon och försöka föra ett samtal. Ibland kan det komma in samtal om att det är lite stökigt på ett visst område och då ska vi inte komma dit som några moralpredikare utan mer att försöka ha en dialog med ungdomarna. Det kan bli rätt obekväma situationer när man inte känner någon eller om de inte vill prata med en, då gäller det att klara av att finna sig i de situationerna.
En stor fördel med att jobba i Helsingborg stad är att det finns många förmåner, alltifrån friskvårdsbidraget till personalkortet där man kan få rabatter på allt möjligt.  Det är stora förmåner som staden är generös med. Dessutom har vi möjligheten att byta semestertillägget till semesterdagar istället, det tycker jag är jättebra.
På sistone har det även skett en omorganisering inom chefskapet, så det är närmare till cheferna och jag märker själv att de finns där för en.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.