Maria






Maria Sjödin arbetar som UX-designer på Innovationsstöd, stadsledningsförvaltningen.
Vad gör en UX-designer?
Som UX-designer (User Experience Designer) arbetar jag med att säkerställa att användarupplevelsen – oavsett om den är digital eller fysisk – blir så bra som möjligt för den specifika målgruppen. Det innebär att jag lägger mycket tid på att förstå användarnas behov genom exempelvis intervjuer, omvärldsbevakning och workshops. Jag testar också lösningar för att se om de uppfyller användarnas förväntningar, till exempel genom användningstester. En av de mest kreativa delarna av jobbet är att ta fram koncept och lösningar som bygger på insikter från användarresearch och krav på användning.
Varför valde du det här yrket?
När jag började studera runt år 2000 hade jag knappt någon erfarenhet av datorer, men jag var nyfiken på den digitala världen. Jag valde utbildningen Multimediateknik vid Lunds universitet, och där var kursen Människa-Maskin-Interaktion den som verkligen fångade mitt intresse. Den öppnade mina ögon för interaktionsdesign, vilket ledde till att jag fortsatte med en magisterutbildning i interaktionsdesign vid Göteborgs universitet/Chalmers.
Hur har din yrkesresa sett ut?
Efter min examen började jag på en konsultbyrå som fokuserade på UX-design och strategisk design. Där arbetade jag i tio år och fick möjlighet att lära mig om många olika branscher. Jag insåg att jag brinner för att skapa användarupplevelser som gör verklig nytta – till exempel digitala verktyg som förenklar människors arbete. Det ledde mig till offentlig sektor, där jag har arbetat för Göteborgs stad och Region Halland innan jag fick mitt nuvarande jobb i Helsingborgs stad – en arbetsplats jag länge hade haft ögonen på.
Vilken utbildning kan man gå för att jobba med det du gör?
Idag finns det många utbildningar inom UX-design, både på högskolenivå och som yrkesutbildningar. Som UX-designer kan man välja att specialisera sig inom olika områden – vissa fokuserar mer på det visuella, medan andra, som jag, arbetar mer med användarresearch. Många UX-designers rör sig också mot tjänstedesign och strategisk design, och det finns stora möjligheter att nischa sig inom olika branscher.
Kan du berätta om något kul/utmanande/intressant som är på gång hos er just nu?
Just nu testar vi ett tal-till-text-verktyg inom socialtjänsten som ska hjälpa socialsekreterare att effektivisera sin dokumentation. Verktyget spelar in samtal med klienter och sammanställer dem enligt en mall, vilket kan ge färdiga anteckningar att lägga in i verksamhetssystemet. Det är ett spännande projekt som kan förändra arbetsflödet och förbättra rättssäkerheten. En stor utmaning är att säkerställa korrekt juridisk hantering av personuppgifter – något vi arbetar intensivt med just nu.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få sätta sig in i nya problem, förstå användarnas behov och skapa lösningar som gör verklig skillnad. Jag har fått lära mig om allt från ekonomiskt bistånd och socialtjänst till logistik, transport, IoT och hållbara inköp. Just nu lär jag mig mer om robotar och hur de kan påverka stadens verksamheter – det är både lärorikt, utvecklande och roligt!
Vad har du för utmaningar?
Jag arbetar på Innovationsstöd inom Stadsledningsförvaltningen, där vi stöttar olika förvaltningar i deras innovationsarbete. En stor utmaning är att ta en idé eller ett test vidare till att skalas upp och skapa nytta i hela organisationen. Det kräver engagemang, resurser och förändringsarbete – men det är också då den verkliga nyttan uppstår.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
Jag arbetar ofta med flera initiativ samtidigt, tillsammans med kollegor från olika delar av organisationen. Vi på min enhet planerar arbetet i treveckorssprintar med tydliga mål. Mina arbetsuppgifter varierar mycket – från intervjuer och research till att stötta utvecklare, skriva kravspecifikationer, designa gränssnitt eller hjälpa användare att komma igång med nya lösningar.
Vad ser du för möjligheter att utvecklas i Helsingborgs stad?
I min roll ställs jag ständigt inför nya utmaningar som kräver nya lösningar. Det gör att jag hela tiden får lära mig nya saker och utvecklas – både som UX-designer och som person. Helsingborgs stad är en plats där innovation och nytta för invånare står i centrum, vilket gör det till en inspirerande arbetsmiljö.