Charlie

Charlie Bergström arbetar som legitimerad sjuksköterska inom hemsjukvården nord 2 på vård- och omsorgsförvaltningen.

Vad gör en legitimerad sjuksköterska?

– Sjuksköterska är ett fantastiskt brett yrke och inom hemsjukvården arbetar vi i kommunal regi och har egna distrikt som vi ansvarar för. De som bor inom distrikten och som av olika anledningar inte kan ta sig till vårdcentralen är aktuella för att få hemsjukvård. Då kopplas vi in och hjälper patienten i hemmet med diverse saker. Arbetsuppgifterna kan variera enormt, det kan handla om dialys i hemmet, såromläggningar i olika omfattningar, vård i livets slutskede, omvårdnad av sond, katetrar och TPN (näring intravenöst) och mycket mer. Med andra ord ett fantastiskt varierande yrke!

Varför valde du det här yrket?

– Jag är utbildad brandman sedan innan och arbetade där en kortare period men arbetsmarknaden och möjligheterna var begränsade och mättade. Då kom jag in på sjuksköterskeyrket som har ett oerhört behov och alltid behövs i samhället. Att det är givande, meningsfullt och att arbetstiderna är toppen (var sjätte helg) är såklart ett plus i kanten.

Hur har din yrkesresa sett ut?

– Innan jag blev färdigutbildad som sjuksköterska hade jag i cirka 8 år jobbat till och från inom vården som kommunal undersköterska och även en kortare period i Räddningstjänsten på annan ort. Min erfarenhet som kommunal undersköterska är oerhört värdefull i mitt nuvarande yrke som sjuksköterska. Teamarbetet sinsemellan funkar väldigt fint när man har förståelse för varandras professioner.

Vilken utbildning kan man gå för att jobba med det du gör?

– Sjuksköterska är en treårig högskole-/universitetsutbildning som man kan läsa på massor av ställen i Sverige. Jag läste min utbildning på Malmö Universitet, den är väldigt bred och lärorik.

Kan du berätta om något kul/utmanande/intressant som är på gång hos er just nu?

– Våra områden på Fredriksdal, Drottninghög och Ringstorp är ständigt växande och har många patienter med olika typer av behov. Det har varit hög omsättning på personal och framförallt sjuksköterskor de senaste åren men nu sedan något halvår tillbaka har vår personalgrupp blivit oerhört sammansvetsad och stabil och det känns riktigt kul och tryggt att gå till jobbet. Jag är väldigt tacksam att ha hamnat på nord 2 i Helsingborgs stad som relativt ny sjuksköterska och lär mig massor varje dag. Kollegor är viktigt ute i hemsjukvården då vi många gånger kan vara ensamma ute på fältet hos patienterna och då är det vitalt att ha trygga kollegor att kunna rådfråga med och diskutera olika patientfall och så vidare.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Framförallt är det att kunna se svart på vitt vilket skillnad som vi gör för patienterna. De äldre bär många gånger på fantastiska historier och deras liv är rika på erfarenhet, att sitta och prata en liten stund extra i samband med besöket är verkligen givande för oss och ger livskvalité till dem också i sin tur. Relationen som man bygger upp till sina patienter är väldigt speciell och yrket i sin helhet är verkligen meningsfullt.

Vad har du för utmaningar?

– Jag är efter ett år fortfarande väldigt ny i yrket och stöter på utmaningar av olika dignitet. Att jobba med människor kan vara komplext och ibland vill inte patienterna eller deras anhöriga samarbeta på det sättet som är det bästa för deras del. Det kan bero på olika saker och där gäller det att vara pedagogisk och rak och jobba noga efter de rutinerna som vi har. Med kompetenta och kunniga kollegor så kan jag ofta rådfråga någon när det är oklarheter vilket är guld värt.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Vi börjar våra arbetspass vid 07-tiden och delar därefter upp dagens besök mellan oss i arbetsgruppen. Det är olika mängd besök för varje dag och vi har en god kommunikation för att alla ska ha en jämn och rättvis arbetsbelastning. Därefter går eller cyklar jag ut till mina patienter på dagens runda. Ibland möter jag upp någon kollega för att göra gemensamt besök. Det kommer hem patienter från sjukhuset ibland och då möter jag upp patienten ihop med arbetsterapeut Anna-Karin och fysioterapeut Marie-Louise om patienten har behov av vår hjälp.

På eftermiddagarna är det ofta mycket dokumentation och planering inför kommande arbetspass. På tisdagar och torsdagar är vi några kollegor från HSL som kör gympass tillsammans på vårt välfyllda gym som finns i arbetsplatsens källare. Det är något som jag som träningsintresserad ser fram emot mycket under arbetsdagens gång och är ett privilegium att ha tillgång till på sin arbetsplats. Vi har även fräscha faciliteter i form av omklädningsrum och dusch vilket är uppskattat.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas i Helsingborgs stad?

– Jag ser stora möjligheter med att arbeta som sjuksköterska här i Helsingborgs stad. Dels är det ett väldigt givande yrke som är oerhört varierande och roligt. Sedan finns det möjligheter att få läsa vidare till exempelvis specialistsjuksköterska inom vård av äldre eller psykiatri som hade varit spännande att genomföra längre fram. Jag har nyss genomfört en utbildning som handlar om inkontinenshjälpmedel på Högskolan Kristianstad vilket har varit givande.

Finns det något mer du vill berätta?

– Det är viktigt att vara öppen och inlyssnande som sjuksköterska i kommunen. Stresstålighet och att kunna prioritera är också väldigt fördelaktigt. En stor fördel med arbetet är att vi i regel får planera vår arbetsdag själv och därför blir dagarna oftast väldigt olika och givande på så vis.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.