Kristina

Kristina arbetar som HR-utvecklare på vård- och omsorgsförvaltningen.

Hur länge har du jobbat inom HR i Helsingborgs stad?

– Jag har haft lite olika roller inom HR sen jag började här 2013, så det är rätt många år nu!

Varför valde du det här yrket?

– Min kandidatexamen är inom pedagogik, så jag tycker om att ta mig an min yrkesroll med den pedagogiska vinklingen. Jag jobbar ju med att vara stöd till chefer och deras medarbetare och det jag tycker är extra kul är när jag lyckas skapa förståelse och ett sammanhang för våra chefer och medarbetare. Att jag kan få vara en person som gör att någon annan lyckas ännu bättre i sitt uppdrag och se den glädjen som det ger till våra chefer i staden, det gör att mitt jobb är så kul!

Vad har du för utbildning?

– Jag har läst personal- och arbetslivsutbildningen i Lund.

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?

– Det krävs en akademisk utbildning för att kunna jobba som HR-konsult eller HR- utvecklare men det behöver inte vara en personal- och arbetslivsutbildning utan det kan vara andra likvärdiga utbildningar. Det beror på vad tjänsten innehåller för uppdrag. På min arbetsplats finns det medarbetare med annan utbildningsbakgrund så som lärare, statsvetare eller jurist.

Vad tycker du är bra med ditt jobb?

– Fördelen är att jag får träffa så mycket människor och att få bidra till att någon annan lyckas bättre i sitt uppdrag, att få vara ett stöd till någon annan är otroligt givande. Jag försöker coacha cheferna och ge dem luft under vingarna så att de känner sig säkra i sitt eget HR-arbete. Vi som jobbar som stödfunktioner är viktiga verktyg för våra chefer i staden. Vi kan bidra till att underlätta deras vardag och i mitt uppdrag som till stor del också innebär att utveckla våra HR-processer, är det viktigt att man jobbar nära verksamheten och de vi finns till för så att vi kan jobba för att anpassa oss efter chefen och verksamhetens behov. Som stödfunktion måste vi arbeta väldigt flexibelt och stötta upp där behovet är som störst.

Vad har du för utmaningar?

– Det är ett högt tempo. Ibland kan man känna att man skulle vilja dubblera sig själv och finnas till för att coacha och stödja ännu fler. Jag tycker det är kul att gå till jobbet varje dag och försöker alltid vända stressen till något positiv. Utmaningen inom HR är ofta att vi vill jobba ännu mer proaktivt än vad vi gör i dagsläget. Det är en lång process att gå från så kallat reaktivt arbete till proaktivt arbete. Inom HR kommer vi alltid att behöva arbeta i viss mån mer ad hoc, men det finns mycket vi kan göra för att arbeta förebyggande och det är en av anledningar till att jag ville gå till en roll som HR-utvecklare, att få möjlighet att lägga lite mer fokus på det förebyggande arbetet.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Mina arbetsdagar är väldigt varierande. Det är allt från att leda en HR -process på förvaltningen med utbildningsinsatser och uppföljning av processen till att stötta cheferna i frågor som fyller deras vardag, allt ifrån hur de ska jobba med att attrahera och rekrytera till att stötta i hur de ska arbeta med det systematiskt arbetsmiljöarbetet och lönebildning. Sen är jag även med och stöttar i rehabprocesser och arbetsrättsliga processer.

Vad finns det för möjligheter att utvecklas?

– Det finns ganska många utvecklingsmöjligheter, jag har själv haft många roller inom HR och har även varit enhetschef inom HR. Alla mina uppdrag har varit spännande, utvecklande och inspirerande. Det är aldrig tråkigt att arbeta inom HR. I Helsingborgs stad finns det många olika roller att söka sig till inom HR. Med den utbildningen jag har kan man arbeta som HR- samordnare, HR- konsult, HR-specialist och HR- utvecklare för att nämna några. Andra vägar att gå är att söka tjänster som HR-chef eller annan typ av chefstjänst som kräver den utbildningen jag har. Det beror även på vilka erfarenheter man samlar på sig under sitt yrkesliv.

Finns det något mer du vill berätta?

– För att trivas med mitt jobb behöver man vara bekväm med att prata med människor och inför människor. Man behöver kunna ta tuffa samtal och man måste kunna anpassa sig till varje situation. En stor del av arbetet innebär att prata inför andra, antingen via utbildningar eller i stora sammanhang inom våra HR-processer i staden. Man behöver också vara strukturerad, det är många ärenden som man har i gång samtidigt och man bollas mellan operativt och strategiskt arbete.

Jag skulle rekommendera Helsingborgs stad som arbetsgivare för att man har möjlighet att utvecklas internt, både inom den egna förvaltningen och inom staden. Helsingborg är en stad som satsar mycket på sina medarbetare, jag har aldrig varit anställd hos en arbetsgivare som satsar så mycket på intern kompetensutveckling som Helsingborgs stad.
På arbetsplatserna erbjuds det ofta mentorskap och handledning. Det är också väldigt positivt att man kan vara så flexibel i sitt arbete. Det är mycket frihet under ansvar och det passar mig väldigt bra. Det handlar om leveransen på mitt uppdrag, inte var och när jag gör det. Det är ett av Helsingborgs starkaste varumärken, man har stor tilltro till sina medarbetares kompetens och förmåga och inom ramen för uppdraget finns det utrymme för kreativitet.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.