Olivia

Olivia Fredriksson arbetar som legitimerad arbetsterapeut i Habiliteringsteamet.

Vad gör en arbetsterapeut?

– En stor del av arbetet för en arbetsterapeut har som utgångspunkt i hjälpmedel, motivation och anpassning. vi arbetar individanpassat och utgår ifrån individens behov, förutsättningar och vad personen vill uppnå, det som är viktigt för varje individ och utifrån det hjälper vi till att forma strategier.

Vi arbetar med att anpassa individens vardag och att prova ut, justera och förskriva olika typer av fysiska och kognitiva hjälpmedel. Vårt ansvar är också att stödja och sporra människor att själva utveckla sina fysiska, kognitiva och sociala förmågor.

Som arbetsterapeut i Habiliteringsteamet arbetar vi mycket med kognitiva hjälpmedel, kommunikation och bildstöd. Vi arbetar för struktur och delaktighet i vardagen. Vi jobbar även nära personalen på våra boende och håller bland annat utbildningar i lågaffektivt bemötande, studio 3 och kognition.

Varför valde du det här yrket?

– Jag snubblade in på arbetsterapi trots att det funnits med mig hela livet.
Jag är uppvuxen med en pappa som hade hjälpmedel och jag följde ofta med när han skulle prova ut hjälpmedel, där hade vi en fantastisk kvinna som alltid var med. Samma kvinna som kom hem till honom och justerade och anpassade hans vardag/hjälpmedel hemma.
Vad jag inte förstod som barn var att hon var arbetsterapeut. I vuxen ålder insåg jag detta och kom snabbt på att det var ju detta jag ville göra. Möjliggöra en vardag på individens villkor.

Hur har din yrkesresa sett ut?

– Jag har till stor del varit i Habiliteringsteamet, jag var en snabb sväng i hemvården några månader innan en tjänst i habiliteringsteamet kom ut. Så nu firar jag 3 år i HAB teamet. Här har jag verkligen fått utvecklats och får dagligen jobba med det jag brinner för. Jag får jobba med kognitiva hjälpmedel, bildstöd, olika kommunikations vägar.

Vilken utbildning kan man gå för att jobba med det du gör?

– Utbildning till legitimerad arbetsterapeut genom en kandidatexamen på Arbetsterapeutsprogrammet. Den finns både på distans och på plats. Jag valde att studera på distans på Luleå tekniska universitet.

Kan du berätta om något kul/utmanande/intressant som är på gång hos er just nu?

– Det händer saker hela tiden inom LSS men till hösten kommer det öppna 4 nya boende, samt fler våren 2024, vilket betyder att vi får mer att göra och kommer växa även i vårt team. I takt med att boendena blir fler, utökar även vi och får fler fantastiska kollegor och får utöka vår kompetens med nya utmaningar. Av den anledningen byter även HAB teamet kontor för att kunna få plats med fler kollegor.  

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att ingen dag är den andra lik. Jag möter dagligen olika behov som gör att jag får använda min kunskap och tillsammans med personen arbeta fram den bästa lösningen/anpassningen för att möjliggöra en meningsfull vardag.
Sedan vill jag även lyfta fram mina kollegor. För någon som var väldigt ny i yrket men även inom LSS har jag mött en helt fantastisk arbetsplats som alltid är stöttande och villig att lära ut.

Vad har du för utmaningar?

– Även här måste jag svara att ingen dag är den andra lik. Det är en utmaning i sig att arbeta med olika behov och olika mål. Att hitta strategier och individanpassa efter de extremt olika behoven och förutsättningarna. Det är en utmaning men en väldigt rolig sådan.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Ofta börjar min dag på kontoret med en kaffe och knäckebröd framför datorn där jag läser hur föregående dag har varit ute på mina verksamheter. Kollar om det är något som hänt som jag behöver återkoppla kring. Därefter kan det vara väldigt varierat. Ofta är där en blandning av hembesök, verksamhetsmöten, möten med mina kollegor och telefonsamtal.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas i Helsingborgs stad?

– Jag upplever att man har bra möjligheter att utvecklas i Helsingborgs stad. I HAB teamet håller vi t.ex. i flertalet utbildningar inom kognition, lågaffektivt bemötande och studio 3.
Vi får även ofta vara med och ha input i olika frågor som påverkar personerna inom våra LSS verksamheter.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.