Det är så krångligt att boka tåg till Europa, hur gör jag?

Att boka tåg kan kännas som en djungel men det är en utmaning värd att ta! När du åker tåg blir resan en upplevelse i sig och en del av semestern. Du är oftast mitt i centrum när du kliver av tåget och ett kort stopp i Hamburg, Köln eller någon annan europeisk stad kan ge minnesvärda upplevelser. Att åka tåg är ett spännande sätt att lära känna Europa och dess städer och miljöer - upplevelser som du missar när du t ex flyger.

Det finns många resvägar att välja mellan vilket kan göra planeringen lite klurig. Ett bra sätt är att fundera på hur du vill resa. Med nattåg? Direkttåg? Se vissa vackra sträckor eller besöka specifika städer? Ett tips är att välja en rutt med så få byten som möjligt, och att ha marginal för bytena. Det gör tågresan mer behaglig, då kan du slappna av och njuta mer av din resa. Bra sökmotorer för att hitta en lämplig rutt kan t ex vara:

Vill du åka nattåg så går det regelbundet från Tyskland till Österrike, Italien och Schweiz. Du hittar dessa tåg på www.nightjet.com.

Det finns också andra sträckor med nattåg som du hittar på www.night-trains.com.

Det finns två olika typer av tågbiljetter. Vanliga biljetter och interrail-pass. Vanliga biljetter bokar du och köper sträcka för sträcka. Ett Interrail-pass innebär att du har en färdbiljett som gäller på nästan alla tåg i Europa, men på många sträckor behöver man kompettara med en platsbiljett. I Tyskland, Belgien, Danmark, Storbritannien, Schweiz och Nederländerna behöver man sällan platsbiljett, om det inte är nattåg eller speciella snabbtåg. Vilken biljettyp som passar bäst och blir billigast beror på hur du vill resa.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?