Vad är effektavgift och hur påverkar det mig?

Effekttariff eller effektavgift som det även kallas, är den del av elnätsavgiften som baseras på hur mycket el du använder samtidigt. Det handlar inte bara om den totala mängden el du använder.

Senast den 1 januari 2027 ska ditt elnätsbolag börja med en ny avgiftsmodell baserad på dina effektuttag. Med effektuttag menas den totala mängden el från alla aktiva elektriska apparater som används i ett hushåll/fastighet vid en viss tidpunkt.

Några nätbolag har redan börjat med den nya avgiftsmodellen. Hur den nya elnätsfakturan kommer att bli utformad kan variera nätbolagen emellan.

Idag har du en nätfaktura som är uppdelad i två delar:

  • En fast abonnemangsdel
  • En rörlig del baserad på hur mycket du använder elnätet

En variant på ny avgiftsmodell kan exempelvis vara att den fasta delen blir lägre och den rörliga delen förändras. I stället för att mäta hur många kilowattimmar (kWh) el du använder under en viss tid, exempelvis månadsvis, mäts det hur mycket el du använder vid en viss tidpunkt. Effekten, som mäts i kilowatt (kW), ökar alltså när du använder många elektriska apparater samtidigt.

Syftet med att införa de nya avgiftsmodellerna är att undvika onödig utbyggnad av elnätet genom att använda det mer effektivt, mer flexibelt och jämna ut belastningen av nätet. Det gör vi genom att sprida vår elanvändning över tid och undvika höglasttider, de perioder när elnätet är som mest belastat, när många använder el samtidigt i samhället. Syftet är också att det ska löna sig att undvika höglasttider och att det ska löna sig att energieffektivisera.

Hur just du kan göra beror på dina specifika förutsättningar. Generellt kan du undvika att använda många elektriska apparater samtidigt genom att byta vanor och automatisera och schemalägga det som går att styra på ett sådant sätt. Och om du redan nu styr din elanvändning mot spotpriset, kan detta förändras då elpriset och höglasttiderna inte alltid stämmer överens.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.