Mat och hållbar utveckling

I Helsingborgs stads förskolor och skolor arbetar vi för att sänka vår klimatpåverkan, att säsongsanpassa våra matsedlar, att minska matsvinnet och försöka minska mängden livsmedelstransporter.

Det är allas vårt ansvar att hela planeten ska må bra, både nu och i framtiden. Därför vill vi servera mer hållbar mat på tallriken och väcka barnens intresse och omtanke om miljön.

Maten påverkar miljön

I Sverige äter vi ungefär 800 kg mat per person och år varav 85 kilo är kött. Det är 20 kilo mer kött än vad vi behöver enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Dessutom kommer ungefär 25 procent av människans totala växthusgasutsläpp från maten, så vad vi gör, spelar roll.

I Helsingborg motsvarade våra livsmedelsinköp 2,0 koldioxidekvivalenter per kilo – vilket motsvarar ungefär det dubbla mot vad planeten klarar av att hantera. Under 2019 är målet att minska utsläppen till 1,5 koldioxidekvivalenter per kilo. Läs mer om projektet SmartMat Hbg.

Genom att öka mängden grönsaker, baljväxter, spannmål och potatis i maten vi serverar, kan vi minska vår påverkan på klimatet. Vi planerar våra menyer efter säsong och väljer grönsaker som kan växa på friland istället för i växthus.

100% av köttet som serveras i våra matsalar är KRAV-märkt och 50% av maten totalt sett är ekologisk.

Minska matsvinn

Det bästa vi kan göra för miljön är att inte slänga någon mat i onödan. Därför arbetar vi tillsammans med våra barn och elever för att hela tiden minska vårt matsvinn.

Alla skolor – och snart alla förskolor – väger sitt matsvinn dagligen och vi arbetar mot målet att halvera vårt ätbara matsvinn jämfört med 2017 då vi slängde totalt 241 ton. 2019 siktar vi på 120 ton.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.