SmartMat Hbg
SmartMat Hbg är ett projekt inom Helsingborgs stad med målet att halvera matsvinnet och öka andelen klimatsmart mat på våra skolor. Projektet avslutades i juni 2020, men arbetet fortsätter.
Projektets resultat
Mellan åren 2017 och 2020 halverades mängden matsvinn i Helsingborgs stads skolor. Vi gick från att slänga 75 gram mat per ätande till 38 gram. I totala siffror motsvarar det en minskning på närmare 120 ton mat om året.
Under samma period minskade vi matens klimatpåverkan med 25 % och gick från en klimatpåverkan på 2 kg CO2e/kg livsmedel till 1,5 kg CO2e/kg.
De viktigaste nycklarna i projektet har varit mätnings- och uppföljningsarbetet men framförallt arbetet som matlagarna i våra många kök har gjort.
Du kan läsa mer om SmartMat Hbg i projektets slutrapport (pdf).
Vad händer framöver?
Arbetet med den klimatsmarta skolmaten fortsätter och på innovation.helsingborg.se kan du läsa mer om ett par olika initiativ som vi testar just nu. Där kan du till exempel läsa om:
- Ett AI-projekt för minskat matsvinn
- Hydroponisk odling i matsalarna
- Det uppkopplade storköket
- Bättre måltidsmiljö med matkömätning
Är du nyfiken på att följa arbetet med skolmaten på nära håll? Då rekommenderar vi dig att följa till exempel @loveofgreenfood på Instagram som berättar om skolmaten på Rydebäcksskolan.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
I det här formuläret samlar vi in personuppgifter om dig för att [det formuläret ska användas till]. Uppgifterna kommer inte att hanteras för något annat syfte, och kommer att raderas när [ärendet är avslutat]. Läs om hur Helsingborgs stad hanterar personuppgifter.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.