Fakta om EU-valet 2024

Den 9 juni 2024 är det dags för EU-val! Men hur går det till egentligen och varför ska du rösta? Här har vi samlat lite information, men du kan också ta kontakt med oss på Europa Direkt om du har frågor.

Valet inom Europeiska unionen är ett val där varje medlemsland väljer personer från det egna landet som kommer att representera landets intresse i Europaparlamentet. Detta innebär att vi i Sverige får möjlighet att rösta på vilka personer som kommer att representera oss i EU.

Vi har 21 svenska platser av de 720 som ska fyllas av alla EU-länder. Valet infaller vart femte år och den här gången kommer det att ske den 6–9 juni 2024.

De kandidater och partier som blir invalda organiserar sig i Europeiska partigrupper som delar deras politiska intressen. Här kan du läsa mer om hur EU-valet fungerar.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.