EU-val 2024

I år är det dags för alla EU:s medlemsländer att rösta fram sina representanter i Europaparlamentet. I Sverige är det valdag den 9 juni. Det går att förtidsrösta från den 22 maj.

Du har rösträtt i EU- valet om du:

  • senast på valdagen fyller 18 år
  • är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden.

Röstkortet kommer i din brevlåda senast den 22 maj

Du som har rätt att rösta kommer att få ditt röstkort skickat till din folkbokföringsadress senast den 22 maj. På röstkortet står vilket valdistrikt du tillhör och adress till den vallokal du ska gå till om du röstar på valdagen. Du får också information om  dina närmsta förtidsröstlokaler.

Om du inte fått något röstkort, eller om ditt röstkort kommit bort, kan du kontakta Helsingborg kontaktcenter på 042-10 50 00 så kan de i flesta fall hjälpa dig att skriva ut ett nytt. Det går även bra att få utskrivet ett nytt röstkort i alla förtidsröstlokaler i Helsingborg.

Förtidsrösta från och med 22 maj

Du kan förtidsrösta under perioden 22 maj–9 juni  i vilken förtidsröstningslokal som helst i hela Sverige.

När du förtidsröstar behöver du utöver giltig legitimation även överlämna ditt röstkort. Skulle du ha glömt ditt röstkort hemma erbjuder alla förtidsröstningslokalerna i Helsingborg dig möjlighet att skriva ut dubblettröstkort på plats.

Här hittar du alla förtidsröstningslokaler och deras öppettider.

Att rösta på valdagen

Som väljare är du knuten till ett geografiskt område som kallas valdistrikt. Varje valdistrikt har en egen vallokal som är öppen klockan 08.00–21.00 på valdagen. Det är bara i den vallokalen du kan rösta om du väljer att rösta på valdagen den 9 juni. Vilket valdistrikt du tillhör och adressen till din vallokal står på ditt röstkort.

För att rösta på valdagen behöver du bara ha med dig giltig legitimation till vallokalen. Det är inget krav att du ska ta med röstkortet när du röstar i din vallokal.

Om du inte är hemma och inte hunnit förtidsrösta har varje kommun en förtidsröstlokal öppen  på valdagen där du kan rösta oberoende vilket valdistrikt eller kommun du tillhör. I Helsingborg erbjuds förtidsröstning på valdagen den 9 juni på Helsingborgs C klockan 08.00–21.00.

Om du inte kan ta dig till en vallokal

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en vallokal kan du rösta med bud. Budet måste vara minst 18 år och vara en anhörig eller vårdare.

Att rösta med bud kräver en budröstningssats som kan hämtas i vallokaler under förtidsröstningen och under valdagen. Det går också bra att beställa hem en budröstningssats genom att kontakta Helsingborg kontaktcenter på telefon 042 –10 50 00.

Du som inte kan ta dig till vallokal och inte har någon som kan vara bud kan få hjälp av ambulerande röstmottagare. Boka genom att kontakta Helsingborgs stad på telefon 042–10 50 00.

Vanliga frågor och svar om val 2024

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.