Anmälan stängd för testcyklister på Adolfsberg, Eskilsminne, Gustavslund eller Sofieberg

Du kan inte längre anmäla ditt intresse för att bli testcyklist eftersom anmälningsperioden är slut. Under 2022 trampar deltagarna från fyra stadsdelar i forskningsprojektet 300 testcyklister till och från jobb och skola. Här kan du läsa mer om projektet.

Under hösten 2022 utökade vi det geografiska området i projektet 300 testcyklister. Utöver de som bor på Adolfsberg och Gustavslund välkomnade vi även de som bor på Eskilsminne och Sofieberg att bli testcyklister. Nu är anmälningsperioden slut.

En testcyklist är en invånare som vill prova på att cykla istället för att köra bil till jobbet eller skolan under sex veckor. Projektet 300 testcyklister genomförs i samarbete med Lunds universitet för att undersöka hur vi gör det lättare för dig som vill cykla i vardagen.

Testcyklister får motion och sparar pengar

Testcyklisterna i projektet ersätter sina bilresor med cykelturer under en testperiod på sex veckor april-maj eller augusti-september 2022. De använder sina egna cyklar och får ett startkit med cykeltillbehör.

Efter några cykelturer har testcyklisten förmodligen upptäckt en rad fördelar. Forskning visar att den som cyklar ofta är friskare och mindre stressad. Många korta resor går snabbare på cykel än med bil, även om det är en vanlig tvåhjuling. Och du får pengar över till annat. Om du har en elcykel kan du pendla långt och spara ännu mer tid och pengar. En lastcykel kan användas till att lämna och hämta barn, storhandla eller för helgens picknick.

Därför forskar vi om testcyklister

Metoden testcyklist har visat sig fungera för att ändra resvanor bland invånarna i Helsingborg. Av de helsingborgare som provat på att cykla till jobbet istället för att köra bil under sex veckor är det ungefär 75 % som uppger att de ska fortsätta cykla efter testperioden. Genom detta projekt vill vi tillsammans med forskare vid Lunds universitet undersöka varför det fungerar. Vad är det som gör att vi ändrar vanor och börja cykla i stället? Finns det skillnader mellan olika grupper och områden? Kan testcyklister locka andra att börja cykla när fler gör det i ett begränsat geografiskt området?

Målet är att få 300 personer att delta som testcyklister under projektet som pågår 2022-2023 för att kunna mäta effekt och genomföra forskning på metoden. Slutmålet är en utvärderad enkel metodmall för att främja cykling som kan spridas till fler kommuner.

Projektet genomförs med stöd av Vinnova.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.