Tänka cirkulärt

När du återanvänder, lånar, hyr eller byter till dig saker som du behöver minskar din påverkan på klimat och miljö. Att tänka cirkulärt handlar om att se hur vi kan få saker att cirkulera mer mellan oss, istället för att köpa nytt och slänga det vi inte längre använder.

En cirkulär samhällsekonomi där saker och varor återanvänds igen och igen betyder minskad konsumtion, mindre avfallsmängder och påverkan på klimat och miljö. Här kommer några tips om hur du kan leva mer cirkulärt i Helsingborg och bidra till en mer klimatsmart stad.

Återvinn dina kläder och textilier

Lämna dina gamla kläder och textilier hos Återbruket på NSR:s återvinningscentral, både de som är hela och trasiga. Där kan de återanvändas och få nya ägare eller återvinnas till ny textil för fyllning i till exempel möbler. På Återbruket kan du även lämna in hela möbler och heminredning.

Återbruka och laga det som gått sönder

Att laga och lämna in det som gått sönder på reparation är bra både för plånboken och planeten. Istället för att kasta och köpa nytt, kan du spara pengar och se till att dina prylar lever många år till. På NSR:s webbsidan Länge leve prylen hittar du inspiration och många smarta återbrukstips.

Låt dina gamla möbler och saker få nya ägare

När du vill göra dig av med saker som du inte längre använder, kan du lämna in det till en loppis eller second hand-butik som tar emot det och säljer det vidare till en ny ägare. I Helsingborg finns många butiker som tar emot allt från kläder och möbler till elektronik och köksredskap. Se bara till att allt du lämnar in är helt, rent och att det fungerar. På webbsidan miljönär.se hittar du en karta med de flesta aktörer och verksamheter som finns Helsingborg.

Låna eller hyr det du behöver just nu

Mycket av det vi har hemma använder vi bara när vi behöver det. Ibland blir det väldigt sällan. Om du istället lånar eller hyr saker när du behöver det, måste du inte köpa nytt eller ha allt hemma. Det sparar både plats och pengar. Här är några exempel på delningstjänster i Helsingborg.

  • På Dunkers kulturhus finns ett kreativt rum för skapande som heter RumEtt. Där kan du låna videokameror och datorer med program för filmklippning.
  • På Tryckeriet finns symaskiner att låna och använda på plats.
  • På något av stadens fem utegym kan du använda och dela träningsredskap med andra.

Dela dina resor med andra

Om vi delar cyklar, elsparkcyklar, bilar och bussar med varandra, så kan vi tillsammans se till att våra fordon används mer effektivt och att tiden som de står stilla under sin livstid blir kortare. Det sparar både på resurser och utsläpp som påverkar klimatet. Bilpooler, appar för elsparkcyklar och den vanliga kollektivtrafiken är några exempel på delningstjänster för resor som finns i Helsingborg.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?