Känner du någon som är utsatt för våld?

Om du är orolig för att en vän eller anhörig är utsatt för våld av sin partner kan du få råd av Familjefridsgruppen på telefon 042-10 32 00.

Som vän, släkting, arbetskamrat eller granne kan du ibland märka att allt inte står rätt till och du kanske misstänker eller till och med vet att någon blir utsatt för våld av sin partner.

Om du misstänker att barn far illa ska du kontakta socialförvaltningens mottagning.

Våga fråga

Om du misstänker att någon i din närhet blir utsatt för våld av sin partner är det viktigt att du vågar ställa frågan och att inte släppa taget om den våldsutsatta. Det kan göra att din vän eller anhörig orkar förändra sin situation och ta sig ur ett liv med våld och övergrepp. Kom ihåg att det kan ta tid för den som är utsatt att våga eller vilja berätta.

Några god råd kan vara:

  • Om du ser eller hör att hen blir misshandlad – vänta inte. Ring polisen eller någon person som du vet kan ge hjälp.
  • Tala öppet vid ett lämpligt tillfälle om att det inte är personens fel att hen blir misshandlad. Ansvaret ligger alltid på den som misshandlar. Hen är inte heller ensam om att bli det. Det är vanligare än man tror.
  • Läs på och samla information åt hen. Telefonnummer är viktiga.
  • Ta reda på vilka resurser som finns i samhället och hjälp henne att komma i kontakt med dessa. På den här sidan hittar du kontaktuppgifter till Helsingborgs kvinnojour, Brottsofferjouren i Helsingborg samt familjevåldsgruppen socialjouren, polisen och sjukvården.
  • Tala om val och möjligheter och stötta hen att tro att hen klarar en förändring. Hjälp hen att förbereda en akut flyktplan.
  • Hitta lösningar för att upprätthålla er kontakt.
  • Bygg upp ett nätverk som kan ställa upp i akutsituationer. Ställ själv upp med boende för hen och barnen i akuta lägen och barnpassning vid behov, men utsätt inte dig själv för risker.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.