Därför ska du inte slänga trädgårdsavfall i naturen

Om du slänger trädgårdsavfall i naturen kan du bidra till att växter som finns där naturligt slås ut och att andra oönskade arter tar över istället. Det är dessutom olagligt och kostar oss varje år mycket pengar att ta bort. Istället kan du abonnera på ett trädgårdskärl från NSR eller lämna trädgårdsavfallet på återvinningscentralen. Då blir mycket av det dessutom till ny näringsrik jord.

Därför får du inte slänga trädgårdsavfall i naturen

  • Det är ett brott enligt miljöbalken att lägga trädgårdsavfall utanför sin egen tomt.
  • Växter som växer på platsen naturligt konkurreras bort av växter som vi inte vill ha i naturen, till exempel kirskål och brännässlor. Det finns också flera trädgårdsarter som varit så aggressiva att de kallas för invasiva arter. Bland dessa finns till exempel jätteloka, parkslide och kanadensiskt gullris. Arbetet med att bekämpa invasiva arter är ofta svårt och tidskrävande.
  • Högar med trädgårdsavfall i naturen ser skräpigt ut och gör miljön fulare.
  • Om du slänger trädgårdsavfall i naturen följer andra ofta efter. Det hamnar ofta även andra former av avfall på platsen.
  • Det kostar oss varje år mycket pengar att ta hand om högarna med trädgårdsavfall och att återställa platsen efteråt.

Så här blir du av med ditt trädgårdsavfall på rätt sätt

Skaffa ett eget trädgårdskärl

Du som har ett hus med en trädgård skaffa ett abonnemang hos NSR om att få trädgårdsavfall hämtat vid din tomt. I trädgårdskärlet kan du lägga grenar, gräs, löv och liknande avfall som uppstår vid normal skötsel av din trädgård. (Men invasiva arter får du inte lägga i trädgårdskärlet heller. Det ska förpackas i tätförslutna soppåsar och slängas i restavfallet eller tas med till återvinningscentralen.) Läs mer om hur du gör på NSR:s webbplats.

Lämna trädgårdsavfallet på återvinningscentralen

Om du inte abonnerar på ett eget trädgårdskärl kan du transportera ditt trädgårdsavfall direkt till NSR:s återvinningscentral. Mer information finns på NSR:s webbplats.

Trädgårdsavfall blir jord eller energi

NSR krossar och komposterar trädgårdsavfall som blir till olika jordsorter som de sedan säljer på återvinningscentralen. En del blir flis som skickas till förbränning i kraftvärmeverk för att ge fjärrvärme och elektricitet. Läs mer på NSR:s webbplats.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.