Smittspridning av covid-19 i Helsingborg – det här gäller

Pandemin är inte riktigt över ännu, även om vi har kunnat påbörja en återgång till det normala. Undvik butiker, köpcentrum och kollektivtrafik om där är trångt. Stanna hemma om du känner dig sjuk och testa dig om du har symptom, oavsett om du är vaccinerad eller ej. Vaccination mot covid-19 pågår just nu i samhället och barn från 12 år erbjuds nu vaccin. Restriktionerna lättar från och med 29 september, men det finns nya allmänna råd för dig som inte är fullvaccinerad.

Lättnader i restriktioner

Vid en pressträff den 7 september meddelade regeringen bland annat att restriktioner om deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar avvecklas från och med den 29 september 2021. Pandemin och smittspridningen pågår dock fortfarande i samhället. Därför är det fortsatt viktigt att hålla god handhygien, stanna hemma om man har symptom och att testa sig. Läs mer på regeringen.se.

Myter och missförstånd om vaccin mot covid-19

Vaccineringen mot covid-19 pågår och intresset för vaccinerna är stort. Tyvärr cirkulerar olika missuppfattningar, myter och ren desinformation om vaccinerna, vilket medför en onödig risk för missförstånd och oro hos många. Läkemedelsverket har tagit fram information för att förklara och bemöta olika påståenden, som du hittar på folkhälsomyndighetens webbplats.

Nya allmänna råd för dig som är ovaccinerad

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya allmänna råd som riktar sig till dig som inte vaccinerat dig. Detta eftersom ovaccinerade löper större risk att smittas av covid-19 och att smitta andra. Du som är vuxen och inte är fullvaccinerad bör fortsätta hålla avstånd till andra människor när det är möjligt. Det här är särskilt viktigt när du har kontakt med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

En hög vaccinationstäckning är viktigt för att vi ska kunna återgå till ett normalt fungerande samhälle. Ring din vårdcentral och boka tid om du inte har vaccinerat dig än. På vissa vårdcentraler kan du även boka tid via 1177 om du har e-legitimation.

Vaccination mot covid-19 pågår

Det finns nu flera godkända vaccin mot covid-19 och arbetet med att vaccinera befolkningen är igång. Det är Region Skåne som ansvarar för vaccineringen i Helsingborg med omnejd. Läs mer på 1177.se.

Statistik över antal vaccinerade finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Frågor och svar om vaccin mot covid-19

Barn från 12 år erbjuds vaccin

Folkhälsomyndigheten har beslutat att rekommendera vaccination mot covid-19 från 12 års ålder. Just nu jobbar representanter från elevhälsan tillsammans med representanter från regionen med att ta fram riktlinjer för hur vaccinering med covid-19 vaccin av 12-15-åringar på skolorna ska organiseras.

Enligt nuvarande plan från Folkhälsomyndigheten ska vaccinering av den här målgruppen inledas samordnat i hela landet i början av november.

Testning för dig som har varit utomlands

Allt fler blir smittade med covid-19 i samband med resor utomlands nu när semesterperioden har kommit igång ordentligt. Tänk på att vara försiktig även under semestern. Många platser runt om i världen och i Europa ser nu en ökad smittspridning på grund av snabbt slopade restriktioner och spridningen av deltavarianten.

Du som har varit utomlands bör ta ett PCR-test vid ankomst i Sverige, oavsett om du har symptom eller inte. Detta gäller för dig som har rest utanför Norden. Du behöver inte testa dig om du är fullvaccinerad eller om du har haft covid-19 de senaste sex månaderna, så länge du inte har symptom.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Testa dig om du haft kontakt med en smittad person

Har du haft nära kontakt med en person med konstaterad covid-19 ska du testa dig direkt, även om du inte har symptom. Nära kontakt innebär att du varit inom två meters avstånd från en smittad person under sammanlagt 15 minuter. Det kan vara 15 sammanhängande minuter eller flera kortare stunder. Denna utökade testning gäller dig som är i gymnasieåldern eller äldre. Precis som tidigare ska du för egen del testa dig vid minsta sjukdomssymptom. Läs mer på 1177.se.

Du kan boka ett självtest via 1177.se.Testet kan göras på två vis, antingen bokar du ett test som en frisk person hämtar ut på ett apotek eller så kan du göra självtest för covid-19 i bilen. Provtagningsplatserna för detta i Helsingborg är Pixlapiren, Atlantgatan 1 och nya vattentornet vid Österleden 101. Smittspårarna ringer upp dig som testats positivt för covid-19 och hjälper dig att kartlägga dina kontakter. Det är sedan du själv som informerar dem du kan ha smittat. Läs mer på Skane.se

Vuxenutbildning sker fysiskt från och med den 16 september

Från och med den 16 september 2021 så återgår vuxenutbildningen till undervisning på plats. Vissa gemensamma ytor öppnar successivt från den 20 september. Läs mer om vuxenutbildning.

Utställningarna på Dunkers kulturhus har öppnat

Dunkers kulturhus har öppnat sina utställningshallar igen för besök. För att kunna garantera en trygg och säker upplevelse tar vi bara in ett begränsat antal personer åt gången i utställningshallarna.

Helsingborgs bibliotek anpassar sin verksamhet på grund av pandemin. Läs mer om bibliotekens anpassningar. Fredriksdals museer och trädgårdar håller öppet varje dag från klockan 10 till 18.

Kontaktcenter håller öppet. Du kan nå kommunvägledare och rådgivare på 042-10 50 00, kontaktcenter@helsingborg.se, chatt eller våra sociala medier.