Hög smittspridning av covid-19 i Helsingborg – det här gäller

Smittspridningen av coronaviruset är fortsatt hög i Helsingborg. Undvik butiker, köpcentrum och kollektivtrafik om där är trångt. Handla ensam och vistas inte i butiker längre tid än du behöver. Använd munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid och om du besöker vården. Vaccination mot covid-19 pågår just nu i samhället.

Du kan hjälpa till att bromsa smittan. Tänk på att:

  • hålla avstånd till andra
  • avstå sociala sammanhang
  • undvika platser där det kan uppstå trängsel
  • tvätta händerna regelbundet och noga
  • jobba hemifrån om du kan göra det
  • stanna hemma om du känner dig sjuk.

Även om du inte är orolig för din hälsa kan du råka smitta någon som blir allvarligt sjuk. Vi måste hjälpas åt för att skydda varandra och för att sjukvården ska orka ta hand om de som behöver vård.

Testa dig om du haft kontakt med en smittad person

Har du haft nära kontakt med en person med konstaterad covid-19 ska du testa dig direkt, även om du inte har symptom. Nära kontakt innebär att du varit inom två meters avstånd från en smittad person under sammanlagt 15 minuter. Det kan vara 15 sammanhängande minuter eller flera kortare stunder. Denna utökade testning gäller dig som är i gymnasieåldern eller äldre. Precis som tidigare ska du för egen del testa dig vid minsta sjukdomssymptom. Läs mer på 1177.se.

Du kan boka ett självtest via 1177.se.Testet kan göras på två vis, antingen bokar du ett test som en frisk person hämtar ut på ett apotek eller så kan du göra självtest för covid-19 i bilen. Provtagningsplatserna för detta i Helsingborg är Pixlapiren, Atlantgatan 1 och nya vattentornet vid Österleden 101. Smittspårarna ringer upp dig som testats positivt för covid-19 och hjälper dig att kartlägga dina kontakter. Det är sedan du själv som informerar dem du kan ha smittat. Läs mer på Skane.se

Undervisning på plats kombineras med fjärr- och distansundervisning

Varje grundskola planerar undervisningen efter sina förutsättningar och informerar eleverna. Varje gymnasieskola följer sin egen plan för återgång till undervisning på plats i skolan så snart det är möjligt. Kontakta den egna skolan för besked om vad som gäller för just dig.

Läs mer om hur Helsingborgs stads skolor hanterar coronapandemin.

Vuxenutbildning sker på distans

Vuxenutbildning sker i form av fjärr- och distansundervisning som längst till och med den 31 maj 2021. Vi har påbörjat en successiv återgång den 1 mars för elever som behöver undervisas på plats i skolan. Läs mer om vuxenutbildning.

Vaccination mot covid-19 pågår

Det finns nu flera godkända vaccin mot covid-19 och arbetet med att vaccinera befolkningen är igång. Det är Region Skåne som ansvarar för vaccineringen i Helsingborg med omnejd. Läs mer på 1177.se.

Statistik över antal vaccinerade finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Frågor och svar om vaccin mot covid-19

Inomhusanläggningar öppnas upp för träning i föreningsverksamhet för barn och ungdomar

Från och med måndag 8 februari är barn och unga födda år 2002 och senare till viss typ av verksamhet i några av våra lokaler. Läs mer om hur fritidsverksamheterna påverkas av corona.

Offentliga och privata sammankomster begränsas till åtta personer

Max åtta personer får samlas vid offentliga eller privata tillställningar. Det innebär en åttapersonersgräns vid till exempel en konsert, eller på privata sammankomster i festlokaler eller andra lokaler som hyrs ut. Lokaler som gallerior, butiker, gym och badhus ska garantera att varje besökare får tillgång till tio kvadratmeter för att hålla avstånd till andra. Detta ska dokumenteras för att visas vid inspektion. Det ska också finnas handdesinfektion eller möjlighet att tvätta händerna. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet. Verksamheter som bryter mot den nya lagen kan straffas med vite eller nedstängning. De nya nationella råden finns tydligt beskrivna på krisinformation.se.

Använd munskydd i kollektivtrafiken och när du besöker sjukvården

Våren ut ska du använda munskydd om du besöker vården, exempelvis när du besöker en vårdcentral eller ett sjukhus.

Du som åker buss eller tåg mellan klockan 7–9 samt 16–18 på vardagar rekommenderas att använda munskydd eftersom det kan vara svårt att undvika trängsel ombord. Detta gäller dig som är i gymnasieåldern och äldre. Så här använder du munskydd.

Pålsjöbadens utedel håller öppet

Kallis håller fortsatt helt stängt men det finns möjlighet att bada från Pålsjöbadens bryggor vid specifika tider. Max antalet personer är 8 personer per tillfälle och du behöver förhandsboka ditt bad. Pålsjöbadens inomhusanläggning är stängd.  Alla årskort är frysta under perioden som baden hålls stängda. Läs mer här.

Lägergårdarna håller stängt. Utomhusanläggningar som friidrottsbanan på Heden, fotbollsplaner, utegym med mera är fortsatt öppna. Allmänhetens åkning på Olympiarinken är inställd.

Läs mer om hur stadens fritidsverksamheter påverkas av coronarestriktionerna.

Utställningarna på Dunkers kulturhus har öppnat

Dunkers kulturhus har öppnat sina utställningshallar igen för besök. För att kunna garantera en trygg och säker upplevelse tar vi bara in ett begränsat antal personer åt gången i utställningshallarna.

Helsingborgs bibliotek anpassar sin verksamhet på grund av pandemin. Läs mer om bibliotekens anpassningar. Fredriksdals museer och trädgårdar håller öppet varje dag från klockan 10 till 18.

Kontaktcenter har stängt för fysiska besök. Du kan nå kommunvägledare och rådgivare på 042-10 50 00, kontaktcenter@helsingborg.se, chatt eller våra sociala medier.

Kontakta kommunen — En väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor.

Öppettider

  • Måndag-onsdag 08:00-17:00
  • Torsdag 08:00-18:00
  • Fredag 08:00-17:00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare

Starta chatt chevron_right

Mejla

Få svar inom 24 timmar kontaktcenter@helsingborg.se

Skicka mejl chevron_right

Besök

På grund av covid-19 har vår lokal på Stortorget 17 stängt för besök

Visa karta chevron_right

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00

Ring chevron_right