Hög smittspridning av covid-19 i Helsingborg – det här gäller

MS
Martin Strandberg

Smittspridningen av coronaviruset är fortsatt hög i Helsingborg. Därför måste vi alla fortsätta att ta gemensamt ansvar för att minska smittspridningen. Undvik platser som butiker, köpcentrum och kollektivtrafik om där är trångt. Handla ensam och vistas inte i butiker längre tid än du behöver. Använd munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid och använd även munskydd ifall du besöker vården.

Du kan hjälpa till att bromsa smittan genom att tvätta händerna regelbundet, avstå sociala sammanhang, undvika platser där det kan uppstå trängsel och stanna hemma om du känner dig sjuk.

Vi uppmanar samtliga invånare att ta rekommendationer och lagstiftning på största allvar. Det du väljer att göra nu kommer göra skillnad längre fram och kan ha stor betydelse för utvecklingen i Helsingborg.

Även om du inte är orolig för din hälsa kan du råka smitta någon som blir allvarligt sjuk. Vi måste hjälpas åt för att skydda varandra och för att sjukvården ska orka ta hand om dem som behöver vård.

Vaccin mot covid-19

Arbetet med vaccinering mot covid-19 pågår. Det är Region Skåne som ansvarar för vaccineringen i Helsingborg med omnejd. Läs mer på 1177.se.

Statistik över antal vaccinerande finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Frågor och svar om vaccin mot covid-19

Inomhusanläggningar öppnas upp för träning i föreningsverksamhet för barn och ungdomar

Från och med måndag 8 februari är barn och unga födda år 2002 och senare till viss typ av verksamhet i några av våra lokaler. Läs mer om hur fritidsverksamheterna påverkas av corona.

Skolförlagd undervisning och distansundervisning kombineras

Från och med 25 januari till och med 1 april kommer årskurs 7-9 och gymnasieskolorna inom Helsingborgs stads skolor att bedriva undervisning i form av skolförlagd utbildning i kombination med fjärr- och distansundervisning utifrån respektive skolas förutsättningar och smittspridningen i samhället. Läs mer om hur Helsingborgs stads skolor hanterar coronapandemin.

Vuxenutbildning sker på distans

Efter ett nytt beslut i arbetsmarknadsnämnden förlänger vi vuxenutbildning på distans till den 6 april 2021. Merparten av undervisningen sker fortsatt med fjärr- och distanslösningar, men lokalerna är öppna för elever som har behov av undervisning på plats. Beslutet gäller de skolor förvaltningen bedriver i egen regi, våra leverantörers samt Yrkeshögskolan. Beslutet gäller som längst till och med den 6 april. Om läget med smittspridningen förbättras kommer vi tidigare att återgå till undervisning på plats i skolorna. Läs mer om vuxenutbildning.

Offentliga och privata sammankomster begränsas till åtta personer

Från och med söndag den 10 januari får inte fler än åtta personer samlas vid offentliga eller privata tillställningar. Det innebär en åttapersonersgräns vid till exempel en konsert, eller på privata sammankomster i festlokaler eller andra lokaler som hyrs ut. Lokaler som gallerior, butiker, gym och badhus ska garantera att varje besökare får tillgång till tio kvadratmeter för att hålla avstånd till andra. Detta ska dokumenteras för att visas vid inspektion. Det ska också finnas handdesinfektion eller möjlighet att tvätta händerna. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet. Verksamheter som bryter mot den nya lagen kan straffas med vite eller nedstängning. De nya nationella råden finns tydligt beskrivna på krisinformation.se.

Använd munskydd i kollektivtrafiken och när du besöker sjukvården

Våren ut ska du använda munskydd om du besöker vården, exempelvis när du besöker en vårdcentral eller ett sjukhus.

Du som åker buss eller tåg mellan klockan 7–9 samt 16–18 på vardagar rekommenderas att använda munskydd eftersom det kan vara svårt att undvika trängsel ombord. Detta gäller dig som är i gymnasieåldern och äldre. Så här använder du munskydd.

Lägergårdar och kallbadhus är stängda

Lägergårdar och kallbadhus håller stängt. Utomhusanläggningar som friidrottsbanan på Heden, fotbollsplaner, utegym med mera är fortsatt öppna. Allmänhetens åkning på Olympiarinken är inställd.

Läs mer om hur stadens fritidsverksamheter påverkas av coronarestriktionerna.

Dunkers kulturhus har stängt för besökare fram till den 24 januari och Helsingborgs bibliotek anpassar sin verksamhet på grund av pandemin. Läs mer om bibliotekens anpassningar. Fredriksdals museer och trädgårdar håller öppet varje dag klockan 10 till 16. Samtliga byggnader är dock stängda.

Kontaktcenter har stängt för fysiska besök. Du kan nå kommunvägledare och rådgivare på 042-10 50 00, kontaktcenter@helsingborg.se, chatt eller våra sociala medier.

Detta gäller vid inresa till Sverige från utlandet

Från och med lördag 6 februari måste utländska medborgare visa upp ett negativt covid-19-test för att få resa in i Sverige. Läs mer på krisinformation.se.

I flera länder finns nya varianter av viruset som orsakar covid-19.  Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför alla som reser in i Sverige, oavsett medborgarskap, att testa sig vid inresa och att undvika kontakter i sju dagar. Det gäller oavsett om man omfattas av kravet på att uppvisa negativt covid-19-test innan inresa.

UDs avrådan förlängs

Regeringen förlänger avrådan från icke nödvändiga resor till länder utanför EU till den 15 april. Läs mer på UDs webbplats.

Inreseförbud från Storbritannien, Danmark och Norge

Särskilt inreseförbud råder från Danmark, Norge och Storbritannien med vissa undantag. Resenärer som färdas med färja från Danmark till Helsingborg blir kontrollerade av polis vid gränsen. Svenska medborgare samt de som bor eller jobbar i Sverige är fortfarande välkomna in i landet. Du som resenär måste kunna bevisa att du bor eller jobbar i Sverige om du inte är svensk medborgare.

Regeringen har även gått ut med en avrådan från icke-nödvändiga resor till Storbritannien. De har dock inte utfärdat en liknande avrådan för Danmark.

Läs mer om inreseförbudet på polisen.se

Testa dig vid symptom som kan vara covid-19

För att hindra smittspridningen är det viktigt att testa sig för covid-19 vid symptom.  Nu ska du som bor med en person som har covid-19 testa dig, även om du inte har några symtom. Det är en rekommendation som nu införs i Skåne, tack vare att testkapaciteten har ökat betydligt och det nu går snabbt att få tillgång till ett självtest. Smittspårarna ringer upp alla som har testat positivt för covid-19 och hjälper dem att kartlägga sina kontakter. Det är sedan den smittade själv som informerar dem de kan ha smittat. Du ska dock bara testa dig om du har symptom. Du kan beställa ett självtest via 1177, som en frisk person får hämta ut på apoteket. Läs mer om tester på 1177.se.

Du kan också göra ett självtest för covid-19 i bilen. Provtagningsplatserna för detta i Helsingborg är Pixlapiren, Atlantgatan 1 och vid nya vattentornet vid Österleden 101. Läs mer om Region Skånes provtagningsplatser.

Kontakta kommunen — En väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor.

Öppettider

  • Måndag-onsdag 08:00-17:00
  • Torsdag 08:00-18:00
  • Fredag 08:00-17:00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare

Starta chatt chevron_right

Mejla

Få svar inom 24 timmar kontaktcenter@helsingborg.se

Skicka mejl chevron_right

Besök

På grund av covid-19 har vår lokal på Stortorget 17 stängt för besök

Visa karta chevron_right

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00

Ring chevron_right