Vanliga frågor och svar om familjerätt
Här hittar du vanliga frågor och svar om föräldraskap och vårdnad, boende och umgänge med barnen.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Här hittar du vanliga frågor och svar om föräldraskap och vårdnad, boende och umgänge med barnen.
Om någon av er föräldrar har ensam vårdnad och ni är överens om att det bästa för barnet är att ni har gemensam vårdnad finns möjlighet skriva juridiskt bindande avtal. Det är också möjligt om man har gemensam vårdnad och anser det vara bäst för barnet om den ene föräldern har ensam vårdnad. Detta kan vara till barnets bästa till exempel om den ene föräldern inte har möjlighet att utöva vårdnaden.
Avtal skrivs i den kommun där barnet är folkbokfört. Familjerättsenheten i Helsingborg svarar för avtal även när det gäller kommunerna Klippan, Svalöv, Åstorp, Örkelljunga, Båstad och Höganäs.
Familjerättssekreteraren gör en utredning för att klarlägga att avtalet är det bästa för barnet. Oftast pratar familjerätten även med barnet och ger information om vad avtalet innebär.
Om ni inte är överens om vårdnaden finns möjlighet till samarbetssamtal hos familjerättsenhetens förebyggande verksamhet på Gasverksgatan 15 i Helsingborg. Ansökan kan göras med e-legitimation på nätet eller genom att skicka in en skriftlig ansökan. Blankett finns också på nätet.
Om ni inte blir överens efter samarbetssamtal eller om samarbetssamtal inte kan genomföras kan man vända sig till tingsrätten och göra stämningsansökan mot den andre föräldern. Enbart domstol kan fatta beslut om vårdnaden mot den ene förälderns vilja.
All forskning visar att det är viktigt för de allra flesta barn att träffa och ha en bra relation med båda sina föräldrar. Undantag kan förstås finnas. Ett undantag är när någon förälder skadar sitt barn på något sätt. Då behöver den andre/andra föräldern skydda barnet.
Familjerättsenheten möter ofta föräldrar och barn där det har blivit svårt med umgänget med den förälder barnet inte bor hos. Ofta handlar det om att föräldrarna är i konflikt med varandra och inte kan komma överens om hur umgänget ska se ut. Att komma överens är ett föräldraansvar. Man ska förstås lyssna på barnet men barnet ska inte behöva ta beslutet att välja bort någon av sina föräldrar.
Föräldrar och barn kan få stöd av familjerättsenheten genom samarbetssamtal. Det är viktigt att börja med samtal för att se om man kan hitta vägar att komma överens. Ibland kan praktisk hjälp i form av umgängesstöd behövas. Detta kan familjerättsenheten erbjuda genom umgängescentralen på Gasverksgatan 15 i Helsingborg. Läs mer om samarbetssamtal.
Rätten till umgänge bygger på barnets rätt och inte förälderns. Du behöver inte ställa upp på att pappa kommer när som helst, utan försök att göra en överenskommelse om hur det ska se ut med utgångspunkt från vad som är bäst för barnet.
Behöver ni stöd i det är ni välkomna till familjerättsenhetens förebyggande verksamhet på Gasverksgatan 15 för samarbetssamtal. Läs mer om samarbetssamtal.
Nej, var barnet ska bo är alltid en fråga för vuxna. Kan inte föräldrarna komma överens blir det domstol som avgör.
Barnet får med stigande ålder och mognad mer inflytande över sin situation och barns vilja tillmäts förstås större och större betydelse inför besluten, men det är alltid vuxna som avgör.
När föräldrar har ett bra samarbete och bor ganska nära varandra mår de allra flesta barn bra av att ha tillgång till båda sina föräldrar även i vardagen.
Socialstyrelsen har i forskning kommit fram till att barn som bor växelvis i skolåldern har en bättre hälsa än barn som bor bara hos den ene föräldern. Om det sedan handlar om att föräldrar som väljer växelvis boende har ett bättre samarbete vet vi inte.
Om ni som föräldrar har problem i er relation, det kan handla om otrohet, att någon blivit sviken och lämnad med mera, kan ni vända er till familjerådgivningen. Familjerådgivningen kan också stödja i en separation. Läs mer om familjerådgivningen.
Det går även att få hjälp att skiljas på ett ”bra” sätt. Om föräldrar har svårt att komma överens om barnens situation kan de kontakta familjerättsenheten för råd, stöd och samarbetssamtal. Läs mer om familjerätten.
All forskning är entydig med att barn far illa när föräldrarna är i konflikt. Ju längre tid det pågår desto mer far barnet illa.
En separation innebär för de flesta en stor sorg och ett misslyckande. Man har en gång älskat varandra och haft förhoppningar om ett gemensamt liv. Separationen framkallar hos många en krisreaktion. De flesta klarar sig igenom krisen, går vidare och kan samarbeta om barnen medan andra har större problem.
Ibland kan det bli nödvändigt att vända sig till tingsrätten, men det är viktigt att överväga noga eftersom barnet kommer att fara illa i en vårdnadsprocess.
Oftast tar föräldern kontakt med ett juridiskt ombud som hjälper till med processen i tingsrätten. I de allra flesta fall tar tingsrätten hjälp av familjerättsenheten för att klargöra vad som är bäst för barnet.
Familjerättsenheten gör en så kallad snabbupplysning som innebär att vi träffar föräldrar och barn och tar reda på fakta om barnets livssituation. Familjerätten tar utdrag från socialregister och ibland också från polisens belastningsregister.
Efter att föräldrarna har träffats i en muntlig förberedelse tar tingsrätten ställning till vad tingsrätten behöver för att fatta beslut. Tingsrätten kan besluta om samarbetssamtal eller att begära en vårdnads/boende/umgängesutredning hos familjerättsenheten. Läs mer om samarbetssamtal.
En process i tingsrätten tar minst ett halvår, oftast mer än ett år. Det är en lång tid för barnet att leva i ovisshet.
Konflikt och försoning är en ganska ny arbetsmetod som vi har importerat från Kanada och Norge och som Helsingborgs familjerättsenhet tillsammans med Helsingborgs tingsrätt har jobbat med sedan 2012. Det innebär att familjerättssekreteraren istället för en vanlig utredning arbetar för att stötta föräldrarna i att göra hållbara överenskommelser.
Arbetet följs upp tillsammans med tingsrätten där man på tingsrättens muntliga förhandlingar kommer överens om vad som behöver göras. Målet är att föräldrarna ska kunna bestämma vad som är bäst för deras barn utan att tingsrätten fattar beslut för eller emot någon av föräldrarna.
Att flytta i närområdet så att det inte påverkar barnets kontakt med den andre föräldern brukar inte vara något bekymmer. Vill man flytta så långt att det har konsekvenser för barn och den andre föräldern är det förstås ett beslut som man måste prata om och hitta lösningar kring.
Har ni svårt att komma överens kan ni få hjälp med samarbetssamtal. För att barnet ska folkbokföras på ny adress krävs båda föräldrarnas underskrift. Läs mer om samarbetssamtal.
Så länge ni är 18 år, är eniga om att barnet är ert gemensamma och är folkbokförda i Sverige kan ni bekräfta ert föräldraskap/faderskap digitalt direkt till Skatteverket. Gå till Skatteverkets e-tjänst Digital föräldraskapsbekräftelse.
Kontakta familjerättsenheten. Familjerättsenheten gör först en förhandsbedömning, vilket innebär att vi tar reda på om det finns några fakta som styrker att barnet har ”fel” far.
Om det inte finns fakta som styrkeratt barnet har ”fel” far så inleder vi inte någon utredning. Annars inleder vi en utredning och DNA-undersökning för att säkerställa släktskapet. Resultat av DNA-undersökningar är nästan hundraprocentigt säkra.
Om insemineringen har gjorts vid en godkänd sjukvårdsinrättning (både i Sverige och utomlands), skriver ni föräldraskapsbekräftelse hos familjerättsenheten på Bredgatan 17 i Helsingborg.
Ni kan själva boka tid på den här webbplatsen (på sidan om faderskap eller föräldraskap).
Om insemineringen har gjorts utomlands, till exempel i Danmark, men inte vid någon godkänd sjukvårdsinrättning eller om insemination har skett privat kontaktar ni familjerättsenheten. Familjerättsenheten gör då en faderskapsutredning som, om faderskapet inte kan fastställas, läggs ner av socialnämnden. Efter nerläggningen kan den som inte är juridisk förälder ansöka om adoption hos tingsrätten. Tingsrätten begär då en utredning/yttrande av socialnämnden. Den här utredningen görs också av familjerättsenheten.
Läs mer om föräldraskap på Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.
Du anmäler och ändrar ditt barns efternamn hos folkbokföringen på Skatteverket.
Om ni som föräldrar inte är gifta med varandra måste faderskapet eller föräldraskapet fastställas innan faderns efternamn kan registreras för barnet. Läs mer om att fastställa faderskap.
Om ni som vårdnadshavare inte anmäler något efternamn inom tre månader från barnets födelse får barnet mammans efternamn.
Om ni inte kommer överens om vilket efternamn barnet ska ha får ni vända er till tingsrätten, som tar beslut efter en utredning på familjerättsenheten.
Ni bekräftar ert föräldraskap/faderskap digitalt direkt till Skatteverket. Gå till Skatteverkets e-tjänst Digital föräldraskapsbekräftelse.
Ni kan fortfarande göra en bekräftelse genom ett besök på familjerättsenheten. Kontakta familjerätten eller boka en tid.
Det kan finnas situationer när en förälder kan bekräfta faderskap innan barnet föds. Det kan till exempel vara i situationer när den ene föräldern avlider före eller kort tid efter barnets födelse. Kontakta familjerätten eller boka en tid.
Den digitala bekräftelsen kan göras hemifrån inom 14 dagar efter barnets födelse. Att bekräfta på familjerättsenheten innebär ett personligt besök på kontoret.
Ja det går bra, så länge ni är 18 år, är eniga om att barnet är ert gemensamma och är folkbokförda i Sverige.
Börja med att ta kontakt med familjerättsenheten och boka in ett informationssamtal.
I korta drag gäller detta:
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00
Torsdag: 08.00 — 18.00
Fredag: 08.00 — 17.00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.