Åtta vanliga myter om vem som kan bli familjehemsförälder

Myterna om vem som kan bli familjehemsförälder är många. Här har vi samlat åtta av dem.

NR 1: Bara bullmammor duger

Kanelbullar är gott och gillar du att baka så är väl det fint. Men vi är många föräldrar som också prioriterar annat idag. Alla är olika och att bli familjehemsförälder handlar aldrig om bullbak. Så – du som stödjer ditt lokala bageri är också välkommen att söka.

NR 2: Ni kan inte bo i lägenhet

Livet var mer lantligt förr. Forna tiders familjehem (som då hette fosterhem) var en del av den tiden och av någon anledning hänger bilden av gårdar, traktorer och mjölkkor kvar. Men – bondesamhället har ersatts av industrisamhället som har ersatts av informationssamhället. Idag lever svenska familjer på så många olika sätt. Vilket såklart är helt ok. Så, jo ni kan bo i lägenhet.

NR 3: Du får inte vara singel

Många tror att man måste vara klassisk kärnfamilj för att få ansöka om att bli familjehem. Men vi har flera singelfamiljer som tar emot barn som behöver det. Så, jo du får vara singel!

NR 4: Ni måste ha egna barn

Bilden av ett familjehem verkar vara fast i en svunnen tid då hushållet skulle bestå av så många barn som möjligt. Så är det ju inte idag. Vi har familjehem som har biologiska barn och vi har familjehem som inte har det. Så, nej ni måste inte ha biologiska barn för att ansöka om att bli familjehem.

NR 5: Du måste vara hetero

Ja, det är många som tror att man inte kan leva i en samkönad relation om man ska ta emot familjehemsbarn. Men det är inte sant! Läs till exempel om Mats och Christoffer vars dröm om att bilda familj blev sann som familjehem. Så, nej du måste inte vara hetero.

NR 6: Ni måste bo på landet

Livet var mer lantligt förr. Forna tiders familjehem (som då hette fosterhem) var en del av den tiden och av någon anledning hänger bilden av gårdar, traktorer och mjölkkor kvar. Men – bondesamhället har ersatts av industrisamhället som har ersatts av informationssamhället. Idag lever svenska familjer på så många olika sätt. Vilket såklart är helt ok. Så, nej ni måste inte bo på landet.

NR 7: Ni måste ha hästar, katter och kaniner

… och mjölkkor. Ja, det är det många ser framför sig. Det är fantastiskt med djur. Men det är inget som står på kravlistan för att du ska vara en god förälder. Så, nej ni måste inte ha djur för att få ansöka om att bli familjehem.

NR 8: Du måste vara hemarbetande

”Ett familjehem är en hemmafru på landet”. Ja, så var det kanske ofta förr. Men idag lever vi på så många olika sätt. Barnen går i förskola och skola och föräldrarna arbetar med olika saker. Det är upp till var och en hur man försörjer sig och det ställs inga krav på att du ska släppa ditt yrke för att få vara familjehem. Så, nej du måste inte vara hemarbetande.

Har du frågor eller är intresserad av att veta mer? Kontakta familjehemsenheten, mejla eller ring någon av oss. Du hittar våra e-postadresser och telefonnummer högst upp på sidan, eller längst ned om du besöker sidan i mobil.

Ansök om att bli familjehemsförälder.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.