Oceanhamnen

Oceanhamnen är en ny stadsdel som växer fram på öar i centrala Helsingborg, med  närhet till både havet och staden och med fokus på miljö och hållbarhet. Det är en av de största stadsutvecklingsprojekten i modern tid när det gamla hamn- och industriområdet förvandlas  och blir en urban arkipelag.

Oceanhamnen ska binda ihop staden och erbjuda flera platser för rekreation och möten. I takt med att stadsdelen byggs ut skapas fler attraktiva och havsnära ytor vilka helsingborgarna och besökare inte kunnat ta del av tidigare på grund av hamnverksamhet.

I Oceanhamnen byggs vattennära bostäder och kontor i spektakulära lägen. Området ligger nära både havet och centrala Helsingborg. Det är enkelt att ta sig runt via gångbron samt längs strand- och kajstråk. Stadsdelen ligger också nära Helsingborg centralstation och färjeläge.

För närvarande är stadsdelen byggd på en ö men successivt förvandlas hela det gamla hamnområdet till flera öar. Det finns planer på att skapa en artificiell ö mellan pirarna, där broar kommer att knyta ihop stadsdelen.

Den industriella hamnen håller på att förvandlas till en spännande stadsdel där detaljer från hamnverksamheten stärker områdets karaktär och påminner om områdets historia. Mötesplatser längs kajer, på torg och i parker bidrar till en levande stadsdel.

Bo med livskvalitet i Oceanhamnen

I Oceanhamnen kan du bo i moderna, havsnära bostäder. Bostäderna har fina innergårdar, gemensamma takterrasser och balkonger med utsikt över Öresund. Här kan du läsa mer om Oceanhamnen som bostadsområde.

I området finns Recolab – ett innovativt avloppssystem

Helsingborgs stad vill vara ledande inom miljö och hållbarhet. Staden har därför i samarbete med Öresundskraft, NSR, och NSVA satsat på ett unikt avloppssystem i Oceanhamnen. NSVA:s utvecklingsanläggning Recolab samlar in och använder avfallet från Oceanhamnens avlopp.

Avloppssystemet separerar matavfall, toalettavfall och spillvatten i ett unikt system. Det gör det möjligt att återvinna dricksvatten, utvinna näringsämnen som fosfor och kväve samt producera biogas och växtnäring. Tanken är att på så sätt kunna bidra till att minska utsläppen av växthusgaser och till områdets energiförsörjning.

Läs mer om RecoLabs avloppshantering på Recolabs webbplats.

Läs mer om satsningen på NSVA:s webbplats.

Satsar på innovation

Helsingborgs stad står tillsammans med Sveriges övriga kommuner inför stora utmaningar. De offentliga intäkterna sjunker samtidigt som förväntningarna på kommunen ökar. I Helsingborg tror vi på att det bästa sättet att lösa utmaningarna är genom innovation. Med nya lösningar, unika samarbeten och effektiva arbetssätt kan vi helt enkelt göra mer för mindre.

Oceanhamnen ingår i stadens nya innovationsdistrikt. Målet är att bli en internationellt ledande mötesplats för näringslivets, akademins och det offentligas innovationsarbete. Helsingborg Innovation District utgår från Helsingborg Central i norr och sträcker sig söderut via Oceanhamnen till området där Campus Helsingborg och RecoLab är beläget.

Ett center för innovation har öppnat i Oceanhamnen 2023. Det är en mötesplats för kommun, näringsliv och akademi och ska främja hela stadens arbete med innovation. Målet är att ta fram lösningar på våra samhällsutmaningar. Du hittar lokalen på Henckels torg 3.

Under vattenytan i Oceanhamnen utforskades nya innovationer för ett välmående och levande hav. Projekten “Ett grönområde i havet” och “Levande havsväggar” bidrog till ett rikt marint liv. I den karga havsbassängens botten och på väggarna utformades levande havsväggar där alger, blåmusslor, fiskar och andra djur flyttade in. Ett nytt rev anlades kallat Varvsrevet. Det är ett av stadens innovationsprojekt som skapar skydd åt växter och djur samt ger besökare möjlighet att betrakta livet i havet från kajkanten. I havsbassängen testar invånare att odla musslor.

På webbplatsen Innovation kan du läsa mer om hur staden jobbar med innovation för en smartare, mer hållbar och omtänksam stad.

Mer information

Oceanhamnen är ett av Helsingborgs stadsutvecklingsprojekt. Här kan du läsa mer om de andra stora stadsutvecklingsprojekten, vad som ska byggas och planeras.

Här kan du ta del av detaljplanerna för Oceanhamnen.

Helsingborgs klimatpåverkan ska vara nära 0 år 2030. För att nå dit behöver vi hjälpas åt tillsammans för att hitta lösningar. Här kan du ta del av exempel på hur vi arbetar med detta.

Är du nyfiken på Oceanhamnens historia så kan du ta del av det här. (pdf 14,5 Mb)

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.